懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

終於鼓起勇氣向大家分享我既失胎經歷
比較長氣 打左好多字
記得2月7日果日我同我老公拍拖8週年
就覺得自己身體呢排有啲唔同
就去左驗孕 之後發現自己有左
當刻諗係天主送比我同老公既禮物

果晚開心到喊

好快就急不及待同屋企人分享

2月27日我同老公一齊去產檢照閃閃
第一次見到小生命係我個肚裡面 好感動 好感恩
BB 既心跳聲係我聽過最好聽既聲音
醫生當刻有同我講我陰道有兩個位出血🩸
不過佢同我講冇事既 個BB 自己會吸番啲血

第一次產檢之後 我每日都同BB 講要努力幫手吸走啲血 媽媽3月11日第二次產檢睇吓你有冇乖

3月11日我同我媽咪一齊去左做第二次產檢
醫生話都已經9weeks 唔會係照肚超聲波照唔到BB
之後佢用陰道超聲波再幫我照
佢搵左一陣 就同我講話BB 冇左心跳
即係冇左生命跡象 我當刻都係扮冇野
因為我媽媽都係隔離
我見到媽媽雙眼發紅 都唔知點算好
醫生同我講個BB冇左 叫我去做流產
我當刻又呆左 諗緊點同老公講
記得當日同老公講果陣佢呆左 完全冇出聲

之後老公陪左我去聯合醫院排急症做流產
記得我第一晚係我人生最難捱既日子
成晚不斷喊 喊到痴左線
有啲唔明點解會緣盡到此
成晚睇人地啲失胎經歷 睇完又喊到痴左線
成晚訓得一個鐘

第二朝先係最慘 本身已經知BB 冇左
但要再照多一次超聲波
照超聲波除左有失胎媽媽 重有正在懷孕既 媽媽 呢個強大既對比 搞到我又爆喊
我記得我係床上喊到醫生叫我唔好咁激動
完全照唔到個BB 照完之後醫生又再同我講多次殘酷嘅事實 個BB 冇左心跳
之後要接受流產程序

我揀左藥物流產 因為我將來重想生BB
醫生幫我塞藥入子宮 大約三四個鐘頭 開始流血🩸
流血流到傻左 懷疑自己黎左10個月M
不過最後好好彩啲組織都排到出黎
去到做流產既一刻 我終於接受左個現實

Btw 聯合醫院婦產科啲醫生護士好好

照顧有加 令我以為自己係私家醫院🏥

我今次分享係因為之前見到有個天主教媽媽失胎既分享
我都想分享一下鼓勵大家唔好放棄
我覺得今次既經歷係BB 比我同老公既啟示
改變生活習慣 多做運動同唔好食街外野 番工唔洗咁搏

往往係呢啲咁艱辛既經歷裡面
就會知道邊個對自己好
呢件事之後我同老公關係重好左好多
我同老公都覺得係天主既旨意
天主安排一切都好 而且係天主認為我地有信仰既依靠 所以呢件事先會係我地身上發生🙏🏻
好感恩天主令我地屋企多左個小天使👼🏻

我唔會放棄 我將來會繼續迎接新生命既來臨

最後好感謝聯合醫院天主教牧靈部職員既開解 我同佢哋傾完覺得啲負面情緒釋放左好多🙏🏻🙏🏻
而我地屋企既小天使打算葬係天主教既天使花園

la_source    發表於 24-3-27 11:02

複式洋房

加油啊,bb只係拎漏左野,好快會返泥搵你架喇!

別墅

加油, 調理好身子再出發
祝福你

複式洋房

回覆 ting1026 的帖子

頭3個月係流產機會率高, 有D 人好LUCKY 好快有左亦都順利生埋, 有D 就無咁好彩。不過最尾都會行入大直路, 唔開心一排好啦.. 收拾心情期待BB再來臨。加油

複式洋房

Bb一定會好快返黎!
加油 好好調理身體

複式洋房

保重身體,考慮一下坐返個小月,調理返個身體,BB 好快會帶齊野返黎搵你嫁。加油❤️

伯爵府

2024勳章

加油喔!我又係結婚好多年先第一次有左,但好快就冇左,都唔敢去想一段時間

到上年小寶寶返來我身邊,依家4個月大
所以最緊要就係放鬆心情,呢樣好緊要

別墅

加油!明白你有幾難過,好好調理身體,小生命會再到來

大宅

你仲後生, 慢慢嚟 !

複式洋房

你加油,我一月嗰陣都小產咗好傷心仲搞到要睇精神科醫生,不過依家冇嘢了,希望下一次可以順利

複式洋房

加油

複式洋房

我都經歷緊相同嘅嘢,明天要去廣華安排塞藥,好驚.. 搞到而家都訓唔到…
而家希望唔好太痛同可以排得清,之後養好身子再試

大宅

加油,最重要調理好身子先

洋房

yoyoli_0215 發表於 24-4-29 02:22
我都經歷緊相同嘅嘢,明天要去廣華安排塞藥,好驚.. 搞到而家都訓唔到…
而家希望唔好太痛同可以排得清,之 ...

加油(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
應該冇問題既
流產後要好好休養❤️‍(emoji)

複式洋房

ting1026 發表於 24-3-26 08:35
終於鼓起勇氣向大家分享我既失胎經歷
比較長氣 打左好多字
記得2月7日果日我同我老公拍拖8週年

我上年10月尾8w+都停左胎心 明白係好難過
好傷心~不過盡快調整好心情重新出發bb一定會返黎架(emoji)我3個月後再次懷孕依家13w啦
希望大家都順順利利

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊