自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

https://www.weekendhk.com/%e9%a3%b2%e9%a3%9f%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e7%a7%bb%e8%8b%b1-%e6%b8%af%e5%aa%bd-%e9%a3%af%e7%9b%92-%e8%8b%b1%e5%9c%8b-ww00-1334608/

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

外國人帶嘅 pack lunch 只係帶三文治、薯片、果汁,帶盒飯當然會俾人笑啦。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

回覆樓主:

講真D保溫飯盒一打開嗰下真係幾大陣味,仲要係重味嘅餸就更加,鹹魚肉餅陣味應該嚇親唔少外國人

ChloeBiluku_FB    發表於 24-4-6 11:53

珍珠宮

重口味真係會令整間課室一陣味,其實沙律雞蛋都有陣臭味,唔淨止中國菜既,
整啲清淡啲,飯團,壽司,三文魚呢啲無咁大味,排骨鹹魚留返做晚餐

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

esmehouse 發表於 24-4-5 18:50
外國人帶嘅 pack lunch 只係帶三文治、薯片、果汁,帶盒飯當然會俾人笑啦。

原來外國人要管埋其他人食乜嘢
總有離別的時候

子爵府

日籍小朋友都係慣食室溫/凍lunchbox

真心講,有啲香港小朋友比較貴養,唔鍾意學校飯商,大把家長爺嫲姐姐,日日兩餸一湯一果咁送,如果唔係太差品質,有時候比佢哋學吓協調比較好

水晶宮

咁我朋友個女又有比人嫌棄喎,可能個別case

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

但唔應該笑人囉!!
亦都唔係全部外國人咁格衰.

男爵府

Chowying 發表於 24-4-5 19:03

唔係管,係影響他人。

珍珠宮

都預咗
小朋友邊會諗咁多
淨係唔岩食、嫌啲食物臭
已經會取笑人地

水晶宮

30 年前住寄宿
我好鍾意食雞翼,於是係宿舍試下煮豉油雞翼,比個鬼妹話好臭仲要喺宿舍到週圍走來走去大叫比人聽好臭
記得當年好唔開心
有 d 陰影,自此好aware 自己去到外國地方係同人唔同,好努力的唔去標奇立異唔去令自己stand out

水晶宮

咁都崩潰,誇咗d wor。

珍珠宮

入鄉隨俗食返三文治薯片
唔好咁標奇立異
去得英國家鄉餸咪留係屋企食

侯爵府

mimi987 發表於 24-4-5 18:47
https://www.weekendhk.com/%e9%a3%b2%e9%a3%9f%e7%86%b1%e8%a9%b1/%e7%a7%bb%e8%8b%b1-%e6%b8%af%e5%aa%bd ...

想知寄宿學校嘅lunch 同晚餐係唔係都係咁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Chowying 發表於 24-4-5 19:03

源於歧視~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

sogreen 發表於 24-4-5 19:15
唔係管,係影響他人。
好正常喎!我都唔鐘意有人在我附近食榴槤啦!

男爵府

大力大力 發表於 24-4-5 19:28
源於歧視~

郁吓都話歧視,呢啲都係源於玻璃心。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

sogreen 發表於 24-4-5 19:15
唔係管,係影響他人。

影響咗乜嘢? 唔通喺外國冇中餐館, 唔通所有中餐館會畀隔離左右 店舖歧視
總有離別的時候

男爵府

Chowying 發表於 24-4-5 19:47
影響咗乜嘢? 唔通喺外國冇中餐館, 唔通所有中餐館會畀隔離左右 店舖歧視
...

想清楚先好起晒鋼鬧人。

在外國嘅中國餐廳,有中國餸菜嘅醬料味道係好正常,亦都係common sense,除非唔正常人士,係唔會有人話歧視嘅!

乜你去四川菜館聞到辣椒味又會係歧視你?你去小肥羊聞到一大浸羊嘅臊味,你又話人歧視你?請善用你的腦袋。。

嗰度係外國嘅學校,唔係香港嘅學校,唔係嗰啲直升機家長可以為所欲為。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

好似某些少數人士咁, 叫對方包容
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊