懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

3個月後就生第一胎。我同老公兩人都有工作。早幾日JM上屋企食飯時傾到請陪月話題。佢話果時生第一胎時好傍惶,就算有工人都無湊仔經驗,兼顧唔到咁多。搞到我都好驚同老公兩個人攪唔掂,但我又私心想自己湊,諗住辭職全職湊仔。。。有無媽媽都係自己湊,可以分享下嗎?

子爵府

如果係新手父母,好睇BB好唔好湊,如果唔好湊,真係會崩潰,如果食飽就瞓,容易捉摸到BB性情,就好D,不過都非常多野做,假如老公唔係神隊友,都幾難頂

大宅

要睇你老公出幾多力,果時我老公放產假都係得一星期,慶幸有得隔日放。佢算係幾稱職爸爸。準時收工返屋企就打點一切。果時我都冇工人冇長老幫手,一腳踢,係頭一個月最辛苦,之後會慢慢習慣適應,加油呀

大宅

mmmlo 發表於 24-4-10 16:20
3個月後就生第一胎。我同老公兩人都有工作。早幾日JM上屋企食飯時傾到請陪月話題。佢話果時生第一胎時好傍 ...
真係睇你老公係唔係神隊友,懷孕時我只需要煮飯,洗碗洗衫掃地係老公收工返屋企做。

生完後叫左月子餐,老公包家務加埋幫bb沖涼,我餵人奶不分晝夜又洗樽又泵、換片哄睡。坐完月就加埋煮飯,總之邊個得閒就邊個做,bb未戒夜奶前最辛苦,上手加埋bb睡過夜就會好d。

大宅

如果你自問係"醒目"識得上下網搵下料, 學下人地點做
咁我覺得唔需要倍月

我係辭職FTM. 頭20日 BB 早產入院,
因為早產, 我仲要嘔突假期
放完產假, 我仲要返多半個月工, 我老公就拎AL 幫手睇
我期間仲要乳腺炎+泵奶+去醫院睇B, 簡直不敢想像

我經驗係: 要有尿布檯,
要有月亮盤, 要有人幫你準備飲食 (我老公幫我煮哂, 我只需要加熱)
要有一張有碌既小床 (客廳用)
可以坐之後, 要有stokke

唔可以有長輩嘈住哂 (我老公一開始已經做左醜人叫全世界收聲)

最好係埋身人奶, 我咩都試過哂, FTM 埋身人奶係最方便

仲有一樣, 你最好可以培養隨時訓的體質~

男爵府

2024年龍年勳章

全職湊小朋友心理要好強大 ,最緊要有冇長老幫手,有時想休息吓都好難,同埋生完好容易會諗埋一邊,心理同身體都需要休息

大宅

我 全職無工人,我媽會幫我買下餸。當年新手有請陪月個半月。坦白講新手真係會好緊張咩都唔識,有陪月喺身邊,真係好好多,仲可以向陪月偷師。陪月走咗之後全職湊其實都好騰雞下,身心俱疲,精神緊張。我媽會黎幫下手尾咁。我小朋友當年都唔易湊㗎,頭嗰兩個幾月每晚定時會不停狂喊兩個鐘,醫學上就話腸絞痛。之後又發現佢係一個敏感BB,完全唔俾其他外人掂佢,有人黎我哋屋企就會大喊,好多好多數字不盡嘅難攪嘢。當年老公一放工就返嚟煮飯食,洗奶樽洗衫。BB會慢慢大,又會有唔同嘅轉變,又要加固,唯有一日一日過,而家我小朋友仲有三個月就四歲啦,而家諗返時間都幾快。

大宅

我覺得好睇自己同老公抗壓能力高唔高,會唔會唔夠瞓就好忟好燥,同埋bb出世後專注照顧bb同自己,其他嘢例如屋企整潔、煮食要退而求其次,唔好要求太高,否則兼顧唔到時但過唔到心理關口,影響埋自己情緒就唔好啦

複式洋房

梁太老公 發表於 24-4-10 18:12
要睇你老公出幾多力,果時我老公放產假都係得一星期,慶幸有得隔日放。佢算係幾稱職爸爸。準時收工返屋企就 ...

我老公得5日,少到。。。我自己想全人奶,但聽JM分享如作息、營養唔夠會連少少奶都餵唔到。想請教你坐月期間,如何處理食果方面?

複式洋房

第一胎始終手忙腳亂,完全冇協助會好吃力ga…
雖然我同99關係都並非特別好,但始終都係佢個仔個仔
有多對手而且仲有經驗,點都好過自己咩哂
有時都要放下逞強,大家都舒服些

開開心心過每一天!

大宅

我當初都係resign做FTM,不過我坐月有自己阿媽幫手
我女算好湊,但係都有崩潰時候
因為埋唔到身,我一晚起好多次泵奶追奶
醒咗真係會突然爆喊,情緒好影響
如果得你同你老公而你又無任何人幫手,會辛苦好多
因為大家都新手,無人back up,會好騰雞
我媽就幫我幫咗個幾月,煮飯俾我食,上嚟幫我同BB沖涼
老公收工都會即刻返嚟幫手
所以回想返都唔算太辛苦,係無覺瞓姐

別墅

mmmlo 發表於 24-4-11 11:14
我老公得5日,少到。。。我自己想全人奶,但聽JM分享如作息、營養唔夠會連少少奶都餵唔到。想請教你坐月期 ...

我地都係得2個人湊咋,無人幫。不過訂月子餐,訂分量就多d,就可以同埋老公食。頭一個月輕鬆,第二三個月先開始難,好好分工就得,同埋啲嘢要擺喺袖手嘅位,會輕鬆好多

大宅

mmmlo 發表於 24-4-11 11:14
我老公得5日,少到。。。我自己想全人奶,但聽JM分享如作息、營養唔夠會連少少奶都餵唔到。想請教你坐月期 ...
我果陣係叫月子餐,省卻咗好多時間精力。其實最難搞都係食方面。自己搞的話落街買餸又無人睇住個仔,又驚食得唔夠營養。至於其餘家務雜項就我同老公兩個人輪住(不過有時太攰,家務都要擺開二邊)好在我仔夜晚都肯訓,最開心係老公放工返黎接力。仔訓我就有得訓

大宅

hearsay14 發表於 24-4-10 20:10
真係睇你老公係唔係神隊友,懷孕時我只需要煮飯,洗碗洗衫掃地係老公收工返屋企做。

生完後叫左月子餐,老 ...

我生完之後無長老幫手,都係自己湊咋,老公收工返到黎自己都攰,都係間中幫下手,然出面叫月子餐食,講開個陣叫森家媽媽間月子餐唔錯,會按身體調節餐單同埋有專人跟進

大宅

要睇BB好唔好湊,同埋老公係咪醒目補位,仲有你兩個係咪任何事上都好快有共識,唔嗌交。
我係冇長老冇工人陪月,幸運BB一出世易湊,食飽瞓,最多腸攪痛喊兩個幾鐘。我仲可以做家務,泵奶,睇下劇。但到佢1.5個月大,開始瞓醒,就辛苦少少。就算你自己湊都要搵定後補,萬一你病左,BB邊個湊

複式洋房

karkarman.chan 發表於 24-4-12 11:25
第一胎始終手忙腳亂,完全冇協助會好吃力ga…
雖然我同99關係都並非特別好,但始終都係佢個仔個仔
有多對手 ...

你咁講都有道理。。。我都有諗過請陪月。但始終唔放心。一來又驚信唔過,二來真係貴,唔想加重老公負擔...

複式洋房

虎到金來勳章

梁太老公 發表於 24-4-15 11:45
我果陣係叫月子餐,省卻咗好多時間精力。其實最難搞都係食方面。自己搞的話落街買餸又無人睇住個仔,又驚食 ...

請問可分享邊間訂?是否一日三餐?一餐會包D咩㗎?謝謝

大宅

肥肥小貓 發表於 24-4-17 12:31
請問可分享邊間訂?是否一日三餐?一餐會包D咩㗎?謝謝
森家媽媽。一日三餐,每日都唔同款。如有特別需求,佢地都會按你身體情況調節餐單

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

mmmlo 發表於 24-4-16 11:52
你咁講都有道理。。。我都有諗過請陪月。但始終唔放心。一來又驚信唔過,二來真係貴,唔想加重老公負擔... ...

如果請陪月都加重經濟負擔,咁你仲點可以做FTM呀?

大宅

建議全職照顧,$既問題不会解決不了

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊