6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

plan緊同bb去旅行,第一次有d緊張,好怕帶漏野 雖然c6有話就算帶漏都唔驚,去到當地買都ok
不過如果用開果個牌子又唔想轉,怕bb唔慣…

水晶宮

mokwinnie 發表於 24-4-24 12:42
plan緊同bb去旅行,第一次有d緊張,好怕帶漏野 雖然c6有話就算帶漏都唔驚,去到當地買都ok
不 ...

由而家開始整一個list, 係旅行要帶嘅嘢
每日諗到乜就寫低
每日幫BB沖奶/換片/沖涼時一路做一路諗吓有咩嘢要帶
個list 一路小朋友大都有用,慢慢因應歲數唔同再改

我試過帶唔夠片,喺台北周圍搵尿片都搵唔到,搵到時亦只有本地台灣牌子同pampxxx, 無我用開的牌子

大宅

如果平時好少同BB出街, 建議去一次pre trip, 可能去長洲/ 澳門.
至少都橫跨兩餐, 咁樣你就知大小二便, 飲飲食食, BB訓教等有咩要準備

我同呀B 去左N次日本, 認同尿片要數夠, 因為當地買總係唔合心意. 即使同牌子
至於玩具真係唔需要帶多, 但如果佢有安撫公仔, 幾大隻都要大
我呀B 出到去就一件玩具都唔玩, 望街同探索酒店房都有排忙
但訓教一定要有公仔

大宅

bb野自己拎返用開既牌子好d,之前我試過漏左唔記得拎學習褲,諗住去到當地買都係差唔多,著住訓覺點知第二朝賴尿…又要比清潔費

大宅

awless 發表於 24-4-24 16:43
如果平時好少同BB出街, 建議去一次pre trip, 可能去長洲/ 澳門.
至少都橫跨兩餐, 咁樣你就知大小二便, 飲 ...

去個短pre trip都幾好,反而帶既野都係差唔多,但又可以知道自己需要用到d咩

大宅

sweetbb12321 發表於 24-4-25 00:59
bb野自己拎返用開既牌子好d,之前我試過漏左唔記得拎學習褲,諗住去到當地買都係差唔多,著住訓覺點知第二 ...

呢個我一定會自己帶去,之前試過事單用一個牌子既學習褲,點知用完就大鑊,bb大脾位敏感,之後都係用返H牌,跟住就無轉過啦

大宅

awless 發表於 24-4-24 16:43
至少都橫跨兩餐, 咁樣你就知大小二便, 飲 ...

係呀,尿片或者褲褲唔同國家都有唔同架,都係拎多好過拎少

大宅

wongtina834 發表於 24-4-25 14:58
呢個我一定會自己帶去,之前試過事單用一個牌子既學習褲,點知用完就大鑊,bb大脾位敏感,之後都係用返H牌 ...

我有fd既bb係肥脾,佢都係讚H牌唔會咁易敏感,同埋唔會搞到皮膚紅

大宅

wongtina834 發表於 24-4-25 15:00
係呀,尿片或者褲褲唔同國家都有唔同架,都係拎多好過拎少

散件咁放喼都唔係好阻位置者,拎多d無壞

別墅

放鬆啲啦,第一次帶BB出遊係正常嘅。記得帶齊必需品,當地有嘢買都得。如果BB唔慣用開果個牌子,可以試下慢慢適應,唔使太擔心。

民房

sweetbb12321 發表於 24-4-25 19:10
我有fd既bb係肥脾,佢都係讚H牌唔會咁易敏感,同埋唔會搞到皮膚紅

褲仔H牌都OK, 唔會太緊勒住, 又唔會鬆

禁止訪問

發表於 11 小時前 |只看該作者

複式洋房

發表於 10 小時前 |只看該作者
bb幾大呀?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊