母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

My weight is exactly at the same level before I am pregnant. However, I find that I can't fit into some of the trousers. I wonder if my bones are "wider" than before. aii......

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 kiko_mami 於 09-11-18 02:14 發表
我自己都係孖所以當初都好驚1黎黎2個

我睇報紙話呢幾年多左人生twins, 佢有解釋但我唔記得左.....twins真係好得意, 一齊笑一齊喊, 但我真係handle唔到, 呵呵!

今朝勁凍.....我遲左半個鐘先起身pump奶

水晶宮

wa, 死死, 1個weekend冇上網......快報到先.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

All,

今朝真係好凍, 大家要保重呀!

講起小朋友爬, 我大仔果時, 係先向後爬架, 冇錯, 係向後. 爬左一排, 佢先識向前, 佢爬果時係肚掂地咁爬, 好似飛虎隊執行特別任務咁!

我老公的家姐係孖的, 我爸爸又係孖生的. 所以, 生第二胎時, 都好擔心係孖胎架...

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 stliu 於 09-11-18 09:05 發表
All,

講起小朋友爬, 我大仔果時, 係先向後爬架, 冇錯, 係向後. 爬左一排, 佢先識向前, 佢爬果時係肚掂地咁爬, 好似飛虎隊執行特別任務咁!

我老公的家姐係孖的, 我爸爸又係 ...

憑傲氣硬漢子.....好過癮喎!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原帖由 stliu 於 09-11-18 09:05 發表
All,

我老公的家姐係孖的, 我爸爸又係 ...
你個囝好得意呀....

我大佬生左孖女, 我老公果邊都有孖, 我之前一胎都係孖, 但後來保唔住....

侯爵府

原帖由 bastet 於 09-11-18 08:54 發表

我睇報紙話呢幾年多左人生twins, 佢有解釋但我唔記得左.....twins真係好得意, 一齊笑一齊喊, 但我真係handle唔到, 呵呵!

今朝勁凍.....我遲左半個鐘先起身pump奶 ...
好凍呀, 晚晚3點起身泵奶, 真係想c左佢算....

伯爵府

春季勳章 好媽媽勳章

原帖由 我係好媽媽 於 09-11-18 09:22 發表
好凍呀, 晚晚3點起身泵奶, 真係想c左佢算....

我好想好想拎住杯熱starbucks!....但諗下好啦

侯爵府

原帖由 bastet 於 09-11-18 09:43 發表

我好想好想拎住杯熱starbucks!....但諗下好啦
就比你唸下啦....

水晶宮

我bb 8 個月, 全人奶, 5.5月食自製米糊, 依家己食1碗粥. 佢都係6個月先識反身, 7個月坐, 但依家仲未識爬.

我全部衫著唔落!!!! 個肚腩好似有左4個月咁!!!!

mrs b lam, 你個bb好得意呀.
我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

大宅

今朝我最遲報到,因為有啲作感冒,所以大遲到﹗﹗﹗

尋日我聽咗我媽咪既建議,改變策略,煲杰啲粥水,然後一小羹一小羹咁餵,好成功,bb冇咩吐出黎,我仲係一個人餵,唔洗人幫手添。不過阿b吞既時候個樣好猶豫,咁我咪立即用羹滴一兩滴入口,扮好好食咁。不過食咗十幾羹,佢開始唔耐煩,喊飲奶。

我都知要兩餐之間俾佢試固體食物,不過返屋企啲時間真係好唔夠,7點返到去先煲粥(啱啱開始唔想叫工人整),自己同阿b沖完涼都8點,埋身俾佢食又唔生性食少少掛住玩,我9點食完飯先餵佢粥水,冇耐佢都想瞓囉(佢慣咗9點幾10點食完奶瞓)。

雖然半夜都有俾佢食同氹佢瞓,不過每日同佢親子既時間真係唔多......

侯爵府

原帖由 kristinecheng 於 09-11-18 10:17 發表
今朝我最遲報到,因為有啲作感冒,所以大遲到﹗﹗﹗

尋日我聽咗我媽咪既建議,改變策略,煲杰啲粥水,然後一小羹一小羹咁餵,好成功,bb冇咩吐出黎,我仲係一個人餵,唔洗人幫手添。不過阿b吞既時候個樣好猶豫,咁我咪立即用羹滴一兩滴入口,扮 ...
我都好明, 每晚放工同 bb 親子時間真係好少......

大宅

我大仔爬果時, 真係好似頭頂有個鐵絲網咁架, 個肚永遠貼住地!

kristinecheng,

係架, 在職媽媽係咁. 果時我都係咩都想親力親為, 但又會冇左好多時間...
遲D你掌握左煮法, 時間, 叫姐姐幫手煮下, 咁可能會鬆倒D時間出來同BB玩.
我都仲未整菜蓉俾我BB食呢.

大宅

大家好呀
我囝囝8個半月啦

佢一直都係全人奶
由五個月左右開始試固體食物, 粥仔, 糊仔, 生果等等都鐘意食
但係唔係好識用學習杯, 用spoon就好好...

佢爬得好快呀, 好搞笑呀
成日追住拖鞋, 或者去搵電線搞
望少一眼都已經爬左好遠
佢都係肚仔貼地咁爬, 呢幾日著多左衫爬, 好得意, 但係著左襪, 企得冇咁穩陣.
依家仲成日扭計要落地玩!

至於媽媽修身喎
我仲有廿磅係身... 唉
很可憐!
成日俾人問, 又話餵人奶易瘦呀?
我咪係反証囉

伯爵府

報到先!

細佬7月尾出世! 而加3個月零3周, 有16磅幾重, 全人奶開心肥仔!:lol

家姐全人奶一年, 而加讀K1... 因為細佬出世, 佢每日都有10安人奶嘆!

複式洋房

大家好!
我bb依家3個月, 岩岩轉返做全埋身, 有d野想請教下大家!
因為我之前返工無得泵, 所以1日泵2次, 每次得100ml(bb一日食5餐, 180-200ml一餐)
依家比人炒左轉返埋身食...
但佢好多時食左1個鐘, 隔左1個鐘到, 又喊...
我估佢是唔夠飽...
請問我應該點做呢?
應該補奶粉比佢?
還是比晒2邊佢食? 每邊半個鐘?
還是feed on demand? (因為之前是4個鐘一餐, 戒左夜奶)
同埋因為之前佢岩岩出世既時候, 含得唔好, 搞到食唔到...
之後佢唔肯埋身, 我就一直都是泵出來再餵...
所以我依家唔知佢咀形岩唔岩, 同是咪真是食到呀! 但個乳頭又無損到, 是有少少痛...
咁是咪姐是含得岩? 但我見佢除左初初有吞嚥之外, 之後都好似無....
好擔心佢食唔到呀....................

伯爵府

我瘦佐好多啊!

可能細佬勁大食, +上每日比大女的10安, 每日我output 50安都有!

前幾日發現可以着得返部份牛仔褲啦! 不過上圍就好橫, 肚皮鬆!

伯爵府

原帖由 karymama 於 09-11-18 11:20 發表
大家好!
我bb依家3個月, 岩岩轉返做全埋身, 有d野想請教下大家!
因為我之前返工無得泵, 所以1日泵2次, 每次得100ml(bb一日食5餐, 180-200ml一餐)
依家比人炒左轉返埋身食...
但佢好多時食左1個鐘, 隔左1個鐘到, 又喊 ...

食一邊可以食多些後奶, 好過食兩邊, 除非奶量太少!

BB轉埋身, maybe要適應點用力, 因為埋身食, BB好累的, 要用力食... 所以就算食一個鐘都未必食到好多...

呢個時期是大家的適應期(你要build up返奶量, BB要適應用力食)... 最好就係feed on the demand, 到你比BB食到多奶佐, BB亦都越來越夠力, 慢慢佢就會食少幾餐!

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bastet 於 09-11-18 09:15 發表

憑傲氣硬漢子.....好過癮喎!

流鼻血,食腳指...去睇三級片...

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jenniecatcat 於 09-11-18 09:54 發表
我bb 8 個月, 全人奶, 5.5月食自製米糊, 依家己食1碗粥. 佢都係6個月先識反身, 7個月坐, 但依家仲未識爬.

我全部衫著唔落!!!! 個肚腩好似有左4個月咁!!!!

mrs b lam, 你個bb好得意呀. ...

多謝你呀:loveliness:

我成日望住自己個肥腩會心捻,我到底係唔係又有左?!

首頁

尾頁

跳至