自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

公司要在國外訂貨,
對方報報係 FOB HK,

係咪即係到香港碼頭?
咁我地仲要比咩費用?
邊到可以搵到香港這邊費用的報價?
THANK
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

熱血金章

原帖由 mcdullyiu 於 10-10-18 10:50 發表
公司要在國外訂貨,
對方報報係 FOB HK,

係咪即係到香港碼頭?
咁我地仲要比咩費用?
邊到可以搵到香港這邊費用的報價?
THANK

佢會送到嚟HK
到左之後, HK FORWARDER 會有人找你們, 通知帶入口証文件&比錢換DELIVERY NOTE. 通常會有1星期倉期, 過左要比倉費. 毎個倉有唔同收費, 按CBM來收.
之後揾運輸車去入倉提貨.(運輸車入倉要比入停車場費)
我試過$300-$6XX/CBM, 有一定的.
你最好問賣家, 用邊間HK AGENCY 入口.

有錯, 請同業更正.

我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

FOB HK= Free On Board HK
只要比將貨運到到香港碼頭既錢

不過唔係好明, 依家係你地訂貨, 如果用FOB,
你地就要比運費同保險等等

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原帖由 peggykwan 於 10-10-18 11:08 發表
FOB HK= Free On Board HK
只要比將貨運到到香港碼頭既錢

不過唔係好明, 依家係你地訂貨, 如果用FOB,
你地就要比運費同保險等等

sorry,對方email 係咁寫
The price for the "RODUCT NAME" to you will be 6,000JPY FOB(HK).

咁係咪即係對方送到來香港碼頭?

珍珠宮

原帖由 toffeetong 於 10-10-18 11:02 發表

佢會送到嚟HK
到左之後, HK FORWARDER 會有人找你們, 通知帶入口証文件&比錢換DELIVERY NOTE. 通常會有1星期倉期, 過左要比倉費. 毎個倉有唔同收費, 按CBM來收.
之後揾運輸車去入倉提貨.(運輸車入倉要比入停車場費) ...

唔該晒 toffeetong

咁我係咪問下對方用邊間貨運, 再打去報價即可?

複式洋房

以我接觸既FOB多數係起運港喎...例如日本既會FOB TOKYO, 如果包埋運費佢應該報C&F格
你最好都係問清楚好

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 bkfriend 於 10-10-18 12:12 發表
以我接觸既FOB多數係起運港喎...例如日本既會FOB TOKYO, 如果包埋運費佢應該報C&F格
你最好都係問清楚好
我都想講尼個問題, FOB 唔係PORT OF LOADING 係 HK 嗎? 如果係外國入來, 應該係 FOB "當地個 PORT".

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

FOB 應該係對方包上貨到船上, 其他費用你比(如運費, 保險, HK THC, 出閘費, 好多難以估計離奇雜費, 詳情要問船公司), 如日本出貨, 應該係FOB 日本PORT~
如果包送到香港碼頭應該CIF HK(包保險)OR CNF HK(唔包保險, 可以自己買), 呢兩樣仲未包HK THC, DOCUMENT FEE, HANDLING CHARGE....

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 bkfriend 於 10-10-18 12:12 發表
你最好都係問清楚好

我都覺得奇怪, 如果FOB, 應該係FOB來源地, 唔會係FOB HK, 否則就應該係CNF/CIF等

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

點解佢地咁怪寫FOB HK. 佢在日本出口, 一是FOB 日本, 一系 C&F / CIF HK.

水晶宮

2024年龍年勳章

一係CIF HK, 一係FOB 對方國家的PORT. 要同對方RE-CONFIRM 下好d, 可能係typing mistake.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

可能覆你郵件個人都唔熟呢D Shipment Terms。

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果是日本出口, 他們應是用 C&F Hong Kong 或 CIF Hong Kong, 前者沒有包 insurance

因為 FOB (free on board), 指送至香港港口等上船, 包一切上船費用, 這個 terms 用於出口用, 而不是入口 (因為而家你何外國買貨來香港, 所以, 係入口 shipment)

而家問題係... 佢係日本出口, 不是香港出口, 所以, 對方公司出錯 terms

你問清楚佢既貨源地先啦!! 雖然佢係日本公司, 可能不是在日本出口

首頁

尾頁

跳至