論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我同工人關係好好,以前佢提過會申請去加拿大.當時我就話,唔緊要,如果你申請咗就通知我,等我有準備.
最近佢通知我,話剛剛入紙申請,話如果ok,可能唔能夠完成合約.問定我洗唔洗介紹人俾我,我話你到時批咗先再打算都未遲.
我有以下問題:
1)如果批咗,係咪真係好快就可以起程?
2)工人已經47歲,批嘅成數高唔高?
3)聽講佢地可以申請居留,但係要做滿幾多年先
可以申請呢?
因工人做得好好,如果佢唔走,我地仲會用佢8年(到時阿囝小學畢業).所以我好想知道3)嘅答按,咁到時就可以知道同佢點傾.
唔該各位!

男爵府

請問有無人答到我呀!

珍珠宮

減齡達人勳章

1)如果批咗,係咪真係好快就可以起程? for my bub bun, since received a contract until she leave my home around 4 months
2)工人已經47歲,批嘅成數高唔高? don't know, really depends on her experience, my bun bun 38 years old
3)聽講佢地可以申請居留,但係要做滿幾多年先 2 years

男爵府

唔該晒.....!

男爵府

hashtag影視迷勳章

佢會不會問你借錢比 agent fee? 成皮野

男爵府

佢單身架!不過有個阿媽要養.....但佢從來無問過我借錢,可能佢仲有錢過我.....

男爵府

"因工人做得好好,如果佢唔走,我地仲會用佢8年(到時阿囝小學畢業).所以我好想知道"

Oh, so good maid, 那你會比長期服務金嗎? (I mean because she resigns, u need not to pay)

男爵府

佢未做夠3年....如果佢真係要去加拿大,我都鄧佢開心,可以有機會離開佢國家,去第二度定居,我會祝福佢.

水晶宮

我工人話,佢有fd去加拿大打工,好寂寞,無朋友.
想返番來香港添.
自己無車,真係唔知放假去邊好,而且唔似得係香港,一去中環就好似返左菲律賓咁.

禁止訪問

男爵府

咁而家進展成點?

男爵府

工人琴晚通知我,已interview,有僱主請佢,今個要去驗身.
我同老公都估唔到咁快.......因為ok咗,2.5個月就走得.
佢話預咗做2年就要返菲律賓再等人請.
老公想挽留佢,我話算啦....你俾得幾多錢留人...人工多一倍,你都走啦!

男爵府

畀面勳章

你都唔洗挽留佢地,我菲姐都話去加國,因為佢地$12000,仲係5日工作,每天工作8小時,有OT 加紙5/小時,2年後仲可以叫埋屋企人移過去加國,佢地點會留低,就算留低,唔通你比到呢D福利/人工佢? 佢地就更加覺得無佢地唔得添......
你個菲算好,由申請時通知你,我個個做左只係2個月,仲話係2007年申請,我肯定佢講大話,最唔開心係我真係對佢好,到依家目前都仲係講緊大話.

原帖由 dendenmama 於 11-1-18 13:40 發表
工人琴晚通知我,已interview,有僱主請佢,今個要去驗身.
我同老公都估唔到咁快.......因為ok咗,2.5個月就走得.
佢話預咗做2年就要返菲律賓再等人請.
老公想挽留佢,我話算啦....你俾得幾多錢留人...人工多一倍,你都走 ...

別墅

d工人,冇良心架,你對佢好,你估我對我果個工人唔好咩,你都知我果件比我發現佢都申請過加拿大

我果個,响11月中同呀仔沖澡(詳細唔講),比d好熱好熱既水燙到個心口同個mouth,我帶呀仔去睇急証,係一級同二級燙傷,我真係真係冇鬧過佢半句,佢而家申請過加拿大,死都唔出聲,我心淡嗱!

原帖由 fw9166 於 11-1-18 22:47 發表
你都唔洗挽留佢地,我菲姐都話去加國,因為佢地$12000,仲係5日工作,每天工作8小時,有OT 加紙5/小時,2年後仲可以叫埋屋企人移過去加國,佢地點會留低,就算留低,唔通你比到呢D福利/人工佢? 佢地就更加覺得無佢地唔得添... ...

複式洋房

搵工跳槽既野, 好難用"無良心"黎評論. 講真, 有邊個打工仔搵工會同現時老闆事先張揚嫁?

一句到尾, 真緊要係大家好黎好去, 咪攪出個大頭佛出黎就算罷~~

男爵府

琴晚工人同我講,大概3月中就要走啦,實際邊日就未知,我問佢可唔可以遲少少,佢話VISA出咗後最多遲2個星期就要走.
因為我地諗住用佢介紹的人(1個係姪女,1個係朋友,)咁到時佢可以幫我教新工人,而家唔知趕唔趕得切.......

男爵府

工人琴晚通知我,話3月中就要走,我問可唔可以遲少少,因為我諗住用佢介紹嘅人,有2個.1個係佢姪女,另1個係佢朋友,都未睇資料.到時佢可以教新工人.但佢話VISA出咗之後最多可以遲2星期走,而家唔知趕唔趕得切....

男爵府

畀面勳章

我都明白,係人都想搵多D錢心態,但做人都要"好頭好尾"囉!!!
正如,到依家我都未搵到工人,再搵唔到工人,我都要跟我老闆講bye bye,返家湊囝先,我都要等我老闆請到人,攪得店先走囉,好黎好去.

如果當初工人跟我說申請過去加拿大,我會有定心理準備,同agent放定聲氣找定工人,唔會呢+無時間請第2個工人.

講真,佢都無良心,我都唔會比咩ref letter佢去加拿大,太過自私了.

原帖由 cclpoon 於 11-1-19 11:54 發表
搵工跳槽既野, 好難用"無良心"黎評論. 講真, 有邊個打工仔搵工會同現時老闆事先張揚嫁?

一句到尾, 真緊要係大家好黎好去, 咪攪出個大頭佛出黎就算罷~~ ...

男爵府

趕唔得切都唔定, 試下寫信摧 immigration! All the best!

原帖由 dendenmama 於 11-1-20 14:08 發表
工人琴晚通知我,話3月中就要走,我問可唔可以遲少少,因為我諗住用佢介紹嘅人,有2個.1個係佢姪女,另1個係佢朋友,都未睇資料.到時佢可以教新工人.但佢話VISA出咗之後最多可以遲2星期走,而家唔知趕唔趕得切.... ...

別墅

回復 16# dendenmama 的帖子

冇辦法,我前賓姐搬親人生末期癌症加男朋友迫婚的理由來轉工,交足苦情戲,差d攞埋影后!
我們一家對她好到所有朋友都唔抵得我們對她這樣好,可是,最後她完全冇顧及我們兩夫婦要工作,誰來照顧三歲女兒,給我們一個月的通知期,很決絕的留耐一點也不能。臨走時我還送禮和寫了一封很好評語的reference letter。
走後一個月,證實了她已到達加拿大工作。女兒掛念她,想跟她通電話,不過她一直迴避。我發現被她欺騙後,已沒有再找她。

首頁

尾頁

跳至