婆媳關係

跳至

首頁
34567...46

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Bluessky 發表於 11-11-1 10:03
我以為2胎都係3胞胎添﹗﹗﹗

其實佢既小朋友都返學啦,得一個BB之嘛,應該會有好多時間,唔明點解佢話搞 ...

因為同預期唔使做,同徐子淇既少奶奶生活有好大大大大....距離lor

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

大宅

Bluessky 發表於 11-11-1 10:03
我以為2胎都係3胞胎添﹗﹗﹗

其實佢既小朋友都返學啦,得一個BB之嘛,應該會有好多時間,唔明點解佢話搞 ...
我估佢就如上面jm所講...吾識分配時間...佢係咁有計劃咁有打算既人就吾會搞到而家咁啦...

珍珠宮

...u may conside returning to china

禁止訪問

大宅

回覆 ketin 的帖子

你請工人無問題, 不過你要睇下工人既工資佔你收入幾多....hk媽媽月入有2萬至敢請個工人幫下自己手囉....一個家庭咁計, 家庭月入最好有3萬以上(不包括住屋既租金)至好請工人, 因為工人你吾只比人工, 要幫佢供勞保, 年尾你要包一張回來機票比佢返鄉下...同工人係食你住你....包食宿包三餐, sunday工人係放假架....工人吾係幫足你7日架....

你想得太完美呢....你可吾可以保證你出去工作可以揾到1幾2萬一個月???

Bluessky  仲要包埋醫療呢>>>傷風咳果D﹗﹗  發表於 11-11-1 12:55

禁止訪問

大宅

ketin 發表於 11-11-1 11:34
呵呵,现在才发现这个帖子起了抛砖引玉的效果,没有想到回复的案例个个都凄苦不堪,原来香港还有那么多女人 ...
哈哈哈....你搞錯啦, 你見到係mrt d女仔個個做水晶甲既....有2種...一種, 真係屋企環境好有工人洗吾洗自己做家務....另一種係有可能中未嫁既剩女.................

你想知有無人好做水晶甲又要做家務....我99就係呢種人...佢每2個星期就北上做甲, 但係佢係全職家庭主婦...佢一样日日要打婦要煮飯....不過仔女就大晒吾洗湊...

水晶宮

水晶宮

大宅

如果你真系頂唔順湊甘多個,你米請個鍾點羅,反正你響大陸都有7000收入,甘你請個工人減輕你壓力,你可能又會多左時間去顧你既生意,甘收入應該更加多喇。

Vanilla.T  但冇 人擔保工作時間多左=收入增加?  發表於 11-11-4 11:48
命里有時終須有,命里無時莫強求。

男爵府

其實樓主又真係幾慘既...生活的壓力陷入了困局.
先不說誰對誰錯, 也無謂追究以前的選擇還有猜測樓主的想法, 因為這樣根本無助解決問題.

樓主對99的積怨很深是不爭的事實, 誰對誰錯內裡應該很多原因, 千絲萬縷的關聯也不是幾句話可以說清楚的. 人跟人相處, 不合就不合, 就算搬上法庭也很難去明辨是非的.

但樓主也需要明白, 一直想著要搬出去來逃避, 卻根本沒辦法做到, 對事情也一樣沒有幫助, 這樣還會增加你跟家人之間的猜忌. 你C6收起證件就是一個例子.

你的C6有壓力, 你也有壓力, 6299也一樣, 家庭裡面氣氛緊繃, 連夫妻之間也不能坦承相處的婚姻, 這樣的狀態下, 如何能讓3個小朋友健康成長? 我真替他們擔心...

為了小孩子, 我建議你拉下面子, 找天跟C6, 6299談一下彼此的困難吧. 先別抱怨別急住說自己的事, 用心去聽, 你一定會有所得益的. 如果感到不好意思, 就盡早找社工幫忙從中開解各方, 說不定還可以幫你們早點搬到大點的公屋減少摩擦呢.

珍珠宮

ketin 發表於 11-11-1 11:22
结婚前,我一直有个想法,在深圳请一个工人的的费用大概是3000多,在香港也就5000+ ,我如果每个月可以赚到两倍 ...
你99 說的沒錯,的確你現在已經很幸福,只是你一直不知足.
其他的媽媽都說過,你現在最大的問題不是錢,是你的心態問題,你說不能跟你99的相處,如果你們能相處,你就不會這麼不開心,也會有人帶你忙帶孩子. 很明顯你的不開心是你自己做成的.
先說工人方面,你說你以前工作了十多年,有五年都有請工人的,可是你現在已經沒有工作,自己做回家務就可以啦!為甚麼現在一定要工作、一定要請工人呢?你老公又不是養不起你們!可以選擇的話,很多媽媽都情願不去工作,在家看孩子呢!
(在這裡我要懷疑一下你到底有多愛你的孩子.)
另外,照顧一個小孩是一份人力,照顧兩個至三個也不見得是三份人力,這不是數學加數的問題,是你自己時間分配的問題.
大的去了上學,這些時間不是有空閒嗎?小的會睡午覺,這又不是空閒的時間嗎?雖然照顧小孩是要用很多精神,但不代表你每天24小時也要盯著他們看,你大可以把他們放在一起,讓他們一起玩,自己在旁邊做家務啊!
而且你還有99在,你說跟她相處不了,可是你一直都覺得不是你問題.
你試想看看,如果你煮了東西給小孩吃,小孩連一句"很難吃"都不丟下,不吃就不吃了,還對你生氣,你會高興嗎?
小孩每天都在玩,玩完的玩具不收拾,這是正確的嗎?
這就跟你一樣,嫌99煮的東西不好吃,你可以跟她說你認為怎樣煮才好吃. 每個人的口味都不一樣,可是你不是千金大小姐,不是不合口味就可以不吃,偶爾忍耐一下不可以嗎?換個角度,也可以由你來煮給家人吃的啊!你有沒有做過?有沒有嘗試過?
家務的事也是,你甚麼都不做,比小孩玩完玩具不收拾更過份!
如果你更正自己的態度,你99是可以幫助你的. 例如你做家務的時候,她幫你看著孩子,不要讓她們有意外;你去接大的孩子上下學,你99也可以幫你照顧小的一會兒.

你自己想清楚吧,到底現在你不開心是誰造成的.
你已經有一個很好的丈夫了,每天忙著上班都幫你照顧小孩和做家務;你99也算不錯了,沒有刻薄你,你令到她兒子這麼辛苦她也沒把你趕出門口,也有關心過你(可是你不領情).
這裡有多少媽媽是又要工作又要照顧小孩又要做家務的啊?
你在怨這怨那的是沒用的,正視自己的問題吧!

yi_arashi    發表於 11-11-1 21:35

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

芝芝妈 發表於 11-11-1 11:55

如果你真系頂唔順湊甘多個,你米請個鍾點羅,反正你響大陸都有7000收入,甘你請個工人 ...

7000多好咩? 深圳請個阿E湊B做家務都要2-3000千啦! 樓主根本係窮風流,一心以為嫁個港男就可以翻身,住大屋唔憂愁,點知嚟到同佢想像完全唔同,要知道係香港生活不嬲都好唔容易,佢C6都係幫手湊B做家務,已經算係咁,既然佢係香港都無身份証,不如上返去啦! 係香港想有樓主想要既生活,如果唔係本身有錢,真係做雞都未必有呀!

伯爵府

畀面勳章

回覆:内地媳妇和香港婆婆

你講到你老公又要返工,又要湊仔返學放學,返黎又要做家務洗衫!咁請問你又做咗啲咩咁辛苦呢?湊一個細b唔會一日食得一餐飯,冇時間做嘢訓覺囉!你個問題係時間分配得差,冇效率,個心一直唔肯面對現實!有小朋友就係咁架啦,冇假期冇娛樂等!你同啲有能力有錢嘅少奶奶比,你永遠都係覺得自己慘架!做人要面對現實,要心足!你嘅情況唔係好差架咋, 有好多方法解決,你自己唔想去改變自己啲思想,咩方法都幫你唔到囉!呢度係香港,講計劃講分配講效率等,唔係大陸嘅思想可以生存到架!你要去適應呢度嘅生活模式,唔係要其他人去就你!我相信你肯改善同99嘅關係,好多嘢都可以解決到囉!

yi_arashi  argee  發表於 11-11-1 21:36
不好點評我,我睇唔到架!!Thx~~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔知你在家中担當甚麼角色,家務、清潔、煮食、接送孩子通通不做還整天說自己辛苦做網上生意其實好靈活,大的2個已上學,只有一個細的你也不停說辛苦沒時間你可以將小的托兒,大的上了學,小的又去托兒,你甚麼家務又不做咪可以專心做你的網上生意囉,現在你可以賺7千,全心投入咪可以嫌多至少3、4倍啦,到時Lx、水晶甲、工人……你要乜有乜啦

SHIRLEYLAM330  7千...3、4倍?! = 21000-28000,咁就想有x、水晶甲、工人…樓主你咪發夢啦?  發表於 11-11-4 15:38
yi_arashi  mouth:  發表於 11-11-1 21:37
典解茅lala又要禾千名

象牙宮

2024年龍年勳章

最大問題系樓主嫁俾個勤勤力力即基層, 卻奢望有富貴享受。

解決方法:食阿公咯。

住:申請公屋,搬出去。

老公:如果真系返工都養唔起家人, 干脆辭工一起食阿公, 留在家中幫手睇仔做家務。

3 - 5 年后:等 d 小朋友返學,無甘困身,樓主兩公婆出返來做野,自立更生。

Vanilla.T  食得阿公咁耐..仲會唔會返出來做野...到時就有另一d借口..  發表於 11-11-4 11:51
yi_arashi    發表於 11-11-1 21:38

公爵府

畀面勳章

引用:呵呵,现在才发现这个帖子起了抛砖引玉的效

原帖由 ketin 於 11-11-01 發表
呵呵,现在才发现这个帖子起了抛砖引玉的效果,没有想到回复的案例个个都凄苦不堪,原来香港还有那么多女人 ...
下。。。你以為你見到的那些打扮精緻的香港女人=全香港女人?難道你以為嫁落黎就同佢地一樣,咁你揾錯老公,打錯如意算盤啦

yi_arashi  X2  發表於 11-11-1 21:38
sibylyau  無錯....  發表於 11-11-1 13:10

伯爵府

好簡單姐,大既已經返左學,咪將細既掉入去育嬰院,以你屋企既經濟環境,分分鐘唔駛錢,係香港納稅人幫你俾晒﹗
跟住你就可以做你既大買賣,去養生~~~

至於你奶奶,你唔駛理佢啦,因為你都無意修補關係,佢有佢反對,你有你去做,小朋友係你既,佢奈你咩可姐﹗﹗

好喇,你去搵錢喇,有錢喇,又可以請個工人,你連家務都唔駛做。

但樓主,你又話無身份證搵唔到工,我真係好想知你點搵野做﹗

樓主,關於你問既問題,香港既事業女性,做得已婚既事業女性,好多都係屋企有晒支援,一定俾你幸福,相信亦都係你夢想既香港生活﹗
我有個嬸嬸就係喇,嫁左俾我搵到錢既阿叔((佢做既工係香港無咩人識做)),唔生小朋有,辭埋工係屋企,仲請2個工人,一個賓賓照顧飲食,一個鐘點做家務,連埋工人3個人住既係1500尺大屋,仲要係山頂,一年去幾次旅行,日日係屋企養生,你吹得佢漲咩﹖

我又話另一個CASE你知,我另一個舅母都係事業女性,生左2個小朋友,佢唔駛煮飯、唔駛做家務、唔駛湊仔,全部俾晒我舅父一家搞掂,我舅母閒時做下FACIAL,行下街,吹下水,而家仲將一對小朋友送晒出國讀書,更加乜都唔駛理﹗因為我舅母識得搞好同家人既關係﹗﹗﹗

只能說你嫁錯老公,你太天真了﹗﹗

同埋香港人因為識得計劃﹗﹗﹗唔似你乜都無計劃就生生生生生生生生﹗﹗﹗

yi_arashi  X2  發表於 11-11-1 21:41
Sumyeema1  cannot agree more.  發表於 11-11-1 13:36
sibylyau  你又講得好岩...  發表於 11-11-1 13:26

首頁
34567...46

尾頁

跳至