婆媳關係

跳至

首頁
12345...97

尾頁

大宅

回覆:真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

叫c6/ur parents 同佢地講你hormone影響,情緒唔穩定(事實只不過原因不同),驚大人、小b有事(唔好意思,希望你不忌諱),醫生叫你回自己家安胎,然後不要理他們說什麼,飛返澳洲,咁62可下台,不是你不幫忙。你人在澳洲,c6又在身邊,他們做不到夾硬帶你走。
另外你懷孕幾多月?好似某個階段後不宜搭飛機,之後你就不用煩了。

男爵府

回覆:A.Yin 的帖子

當然唔去,送羊入X口。
你用外家做籍口,跟住出e生紙,睇下得唔5得。

大宅

引用:多謝各位留言,我已經輸咗了,我琴日喺度發

原帖由 A.Yin 於 12-04-29 發表
多謝各位留言,我已經輸咗了,我琴日喺度發洩完之後再次表達我唔想去但他們根本無理會,因為99今朝失驚無神 ...
即刻匿埋啦,你係媽咪黎架,明知上去會影響你既心情同bb,你都要去?你連保護bb既能力都冇?

子爵府

大肚婆養胎大過天,直接同62講同,「對住99驚比99激到個胎都無埋,仲之就唔會去」收線,之後完全唔聽電話,你62都知99難頂,仲要搵過大肚婆去頂,佢有無為你同bb著想過架成間屋得你同99,罵起交上黎就困獸鬥,無人幫到你
因為6299耍花槍,就攞個bb交飛真係好無謂,要做孝子留比c6做,等c6去頂,自己要安心養胎,保重身體

大宅

你老爺會唔會有小三?
我已經說話唔避忌!點解生活仲係咁乏味?

琥珀宮

引用:多謝各位留言,我已經輸咗了,我琴日喺度發

多謝各位留言,我已經輸咗了,我琴日喺度發洩完之後再次表達我唔想去但他們根本無理會,因為99今朝失驚無神 ...
Chi 線,洗鬼理佢地,唔再聽佢地電話,同老公話唔舒服而家是臥床,點都唔會番內地,無需再講其他理由了!講真我係你媽真係唔會俾你去!

大宅

我徹底地失敗了,C6打唔到俾99轉打俾62質問他點解呀媽去咗深圳,62支吾而對然後話同緊人食飯唔方便講就cut咗他缐又交低咗個電話俾司機。但是我仲不停收到62來電

99又係不停打嚟,仲喺我voicemail又喊又發爛咁留言話點樣點樣為咗我好,我們(6299)都係關心你又啱啱有咗...(開始發脾氣)現在我哋屋企係唔係殺人放火,邊度得罪咗你你咪講囉,現在你有BB個個都就哂你啦你仲想點,我哋X家做錯咗D咩.....(喊),點解我咁命苦,一生同屋企人有仇,一齊住都冇現在見下個新抱都咁難...(喊住收咗線)

因為我由接到電話開始一路匿喺房喊(由此至終我呀媽都唔知咩事,我媽不嬲好就我亦好講道理),但原來99已經打咗俾我呀媽,跟住我呀媽knocked the door,喺門口話,我知咩事你俾我入嚟(嗰一刻我以為C6同她講咗),咁我俾我呀媽入嚟,
她話:你99頭先打嚟話為咗你撲生撲死攞到琴晚最夜嗰班飛機的機票嚟睇你,又帶咗好多嘢諗住(dun)俾你食,咩事咁絕你唔見她?

我話:你唔明,她們由我返嚟迫我去sz住到

大宅

媽:咁你都要明白做家長的苦心,梗係想見下D小朋友,你都做人呀媽啦,唔可以好似做女咁任性,要學識犧牲兩個字

我:咁點解她們又唔體諒我粗身大細,再加上我無啦啦做乜要喺SZ住啫

媽:咁你62又派車接你,你咪檔自己去咗粉䕘囉,你雖然嫁咗無耐,你又係我嗰女,但我教女唔偏幫,大家講道理,你同你老公現在係我們家庭一份子,同樣你都係人哋家庭一份子,你冇將她(99)檔家庭成員看待。
嗱!我唔係迫你去,你有你自由,你自己決定的事自己承擔後果,我唔會再俾意見,你都將會做人媽媽,有D心情你遲早體會得到,我唔想你後悔

我已經俾我呀媽講到我無哂立場現在好似全世界圍住我轉對我最好,係我絕情絕義

而我又唔可以同任何人講問題係62要99行開,自己自由一排,99再唔願意都想順老公意,根本係他兩個之間的事但搵我做磨心做炮灰

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

同伯友講啦,62將自己既夫妻關系,將照顧老婆既責任推俾你囉。
不知所謂的乙陸!!!

子爵府

你62係咪有小3456所以要駛走99啊。最好嘅係,而家c6一個喺澳洲,叫99去幫子照顧c6啦,話佢一個喺嗰邊好慘。我估成家最頂到99順嘅係c6

大宅

好多謝各位留言,我現在去>就中咗6299計,今日要"被"照顧,聽日就過澳洲待產,後日就會陪月,大後日就會湊孫番學,沒完沒了

如果我唔去\即刻番澳洲>完全唔俾面他們,因為他們真是做咗好多嘢(撲機票\帶補品\安排車接送\現在話連我呀媽間客房都執埋),而"表面"上都係完全為咗我同BB,如果我完全唔領情,可能真是會成頭家散哂,變成老死不相往來。

C6現在已經嬲到爆炸,99冇聽他電話,62借D意cut他缐,他今朝一聽到我發咗顛咁他都即刻興過我話唔好喊,現在一拍兩散,她(99)咁鐘意人搵她,又咁鐘意失驚無神,我今晚即刻飛番嚟陪她囉,我睇下她點,大不了我賣屋賣車消失,他們耐我咩何,痴缐XYZ$@#%,他們唔俾路行,我們自己搵路行

我知各位一定覺得我好婆媽好唔乾脆,但現在C6一家的關係就好似喺我手上面咁,我點行都有問題,我真係唔知點揀

大宅

gracechanbb 發表於 12-4-29 14:47
你老爺會唔會有小三?
我絕對懷疑係

子爵府

引用:好多謝各位留言,我現在去>就中咗6299計,

好多謝各位留言,我現在去>就中咗6299計,今日要"被"照顧,聽日就過澳洲待產,後日就會陪月,大後日就會 ...
咩都唔好做,等你老公攪。必要時叫佢飛返黎帶你走。因為拕得唔stable驚有事。醫生要你bed rest,咩都唔好理。

大宅

Bubblegumbb 發表於 12-4-29 15:39
你62係咪有小3456所以要駛走99啊。最好嘅係,而家c6一個喺澳洲,叫99去幫子照顧c6啦,話佢一個喺嗰邊好慘。 ...
根本從來冇人頂得順99,她橫蠻無理,最慘係好容易會潑婦駡街,試過她過澳洲嗰次想說C6買大屋等她可以隨時過嚟住,C6特登車她去好差的區嚇她,跟住又車她去超貴的區,9 9feel到C6耍她,即時喺車發爛係直頭顛喪嗰隻,自此以後我非常明白點解62同C6唔會同她嘈唔會同她爭,連發她脾氣都唔會,正正就是嗰句好佬怕爛佬爛佬怕潑婦。加上99都唔知幾想過澳洲,她一過到去,唔洗旨意要她走,咁我們兩個加BB就慘了

侯爵府

樓主,一定要同自己阿媽講清楚男家嘅情況!雖然話好女兩頭"門" ,但係你6299咁迫你,你粗身大細,容物易攪出人命!? 你c6 都咁撐你,即係你6299真係有d問題架。唔好就咁食隻死貓吖!一定要比媽媽知咩事。現在睇,你c6出手都會比人話不孝,一定吵大大獲!可能要親家,你阿媽出手先頂得住架!快速同自己阿媽講清楚啦,唔係你嘅錯架!男家家事唔好搵個大肚婆做喎心啦!

琥珀宮

引用:好多謝各位留言,我現在去>就中咗6299計,

好多謝各位留言,我現在去>就中咗6299計,今日要"被"照顧,聽日就過澳洲待產,後日就會陪月,大後日就會 ...
我開始覺得係你自己攞黎煩,唔想就62 99但又怕自己變罪人,做人邊有兩全其美,想以後生活開心就要自私d,人地覺得對你好既,唔一定要接收!你自己再係咁婆婆媽媽,無人幫到你,係到呻都無用!你要去sz唔好再講到俾人逼,你堅持唔去無人逼到你,你決定去就唔好怨天尤人!

大宅

情況緊急:
你先同媽咪講清楚, 你99癲嘅, 俾媽咪聽埋口信, 你+佢兩個人住深圳, 分分鐘出事無人救到你
之後同老公+屋企人夾好口供, 你突然唔舒服, 狀況唔穩定, 要多瞓床+覆診, 上咗深圳, 好容易BB有事, 而且深圳婦科你信唔過, 所以要留香港
你99再癲, 就拒絕往來, 你同老公既然讀完大學, 唔一定要靠6299

咁做唔係你錯, 你未嫁給老公前, 6299你老公已經係問題家庭, 62佢唔可以以為你嫁入X家, 就要負擔起"取悅"佢老婆嘅責任

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

ivyism 發表於 12-4-29 14:34
即刻匿埋啦,你係媽咪黎架,明知上去會影響你既心情同bb,你都要去?你連保護bb既能力都冇?

...

.

大宅

木土土 發表於 12-4-29 16:24
我開始覺得係你自己攞黎煩,唔想就62 99但又怕自己變罪人,做人邊有兩全其美,想以後生活開心就要自私d,人 ...
我明白我明白,現在已經變相無人迫我去,我只是冇諗過一件咁小的事會掀起一單一觸即發的家庭糾分,如果我有咗決定,我一定唔會後悔,但現在我根本決定唔到,所以想聽多D各位意見

水晶宮

畀面勳章

推自己老公出黎擋

首頁
12345...97

尾頁

跳至