婆媳關係

跳至

首頁
45678...97

尾頁

大宅

一路用

大宅

點解打唔倒嘅?

一路用哄細路的語氣

如果我再唔去就好過份。

請問各位會自己去?同呀媽去?定呀媽自己去?

我其實唔知99的情況\情緒\諗法係點,現在so far係62的"一面之詞"

大宅

回覆:真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

其實如果身體許可,點都應酬佢一次啦,叫多兩個人陪,door-to-door, 飲餐茶即日下午走。

侯爵府

如果你阿媽咪都唔撐你,咪你就唔好比佢兩人單獨見面,唔知佢點收買你媽媽。做物一定要個大肚婆去朝拜奶奶 jack ? 你c6 係咪番香港吖?一齊上去羅。 但一齊都要安胎先,任何人問,都答要安胎,睇醫生決定!

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主, 唔好意思, 真係好想問下你係咪好細個?
點解咁簡單既一件事都玩左3日, 仲未決定到.
自己想去就去, 唔去就唔去, 你而家將你老公同自己阿媽都involve到件事入面.
日後大把野有關bb既仲有排你去擋去煩, 強硬D啦.

大宅

我唔係好細個, 我或者唔夠強硬,但我幾日前已經講咗唔係好想去,我唔介意大家鬧我,我唔想咁強硬的原意都係想留一缐,唔想關係咁彊,因為表面理由他們為我好。

我先叫做啱啱嫁入去,我認我唔識做人新抱,我冇兄弟姐妹所以想聽多D人的意見,點樣將D事處理得圓滑D。

如果浪費咗大家的版面我道歉

侯爵府

引用:我唔係好細個,+我或者唔夠強硬,但我幾日前

原帖由 A.Yin 於 12-05-01 發表
我唔係好細個, 我或者唔夠強硬,但我幾日前已經講咗唔係好想去,我唔介意大家鬧我,我唔想咁強硬的原意都係 ...
唔好咁講啦,只不過好多jm登你擔心呀! 做人未必可以面面都圓。你問多個意見係好,但始終無人可以代你出頭麻。 講真c6 都撐你,可能羨慕死好多人架啦!relax!

大宅

引用:點解打唔倒嘅?一路用哄細路的語氣如果我再

原帖由 A.Yin 於 12-05-01 發表
點解打唔倒嘅?

一路用哄細路的語氣
就係因為你唔決絕,搞到6299你媽c6各人關係仲差左
如果你一早唔聽咁多電話,件事就冇咁複雜,你媽又唔會落水,你c6唔會同62嘈吧。
成日想圓滑,但世事可以完美嗎?

伯爵府

你62根本就知發生乜事,家下只係張個波pass走比你2公婆

你只需要答2句老實說話。1)老公決定便好。2)家下個b吾太定,吾可以outtown去第樹

SZ一日都
慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

伯爵府

不要去,否則不能番轉頭!

或走時炒得重大wok

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

大宅

真係唔知點算好-深層矛盾(唔好意思好長...)

調番轉頭請佢嚟香港飲茶算把啦!你身體咁差,上去就算係一日都好危險。佢要擺款要你上去嘅係咪想冇咗個孫?佢堅持嘅話真係好不近人情囉! 除非佢係著草番大陸唔番得黎香港啦!

大宅

但到底呢個係唔係決絕的問題呢?

幾日前我已經搵咗各式各樣的藉口話唔去,我以為說服咗99點知到62,咁大家睇到62唔係咁好對付,他講完你睇下點之後,就sent咗我第一版post的MSG出嚟, 我可能嗰一刻諗緊要唔要幫62呢個"忙",但後尾好多jm提點之後,我已經決定星期日講清楚,點知99已經去咗深圳,我話唔想去,她發爛又留voice mail喊,嗰一刻我俾人迫到咁都好辛苦,我都成日冇聽6299電話,點知係99打俾我呀媽,我從來冇諗過拖呀媽落水架,搞埋呀媽我自己心情都好差,自己琴日凌晨去睇急症,我都冇餘力應付他們,係C6認為要自己出面解決呢件事,我從他的voice msg都唔覺得他搵交嗌吖,係99嬲咗他,我都好過意唔去。

到今朝C6親戚打俾他,他驚99又再打俾我媽先打俾62,我知我唔好,長篇大論將對話post哂出嚟都係想各位睇下我又冇講錯嘢同埋如果他們咁講我應該點講,我頭先都有直接同62講我唔想去,我都唔知再可以點樣決絕
(雖然我現在決定會去應酬一次)

翡翠宮

畀面勳章

喂,你呢件事真令人好抆,唔去咪唔去囉,有乜咁難拒絕呢?佢地而家山高皇帝遠,你又岩岩入完急症室,佢地打電話黎咪唔聽,一係話自己好唔舒服,醫生叫你唔好去。
日日是好日

大宅

我真係三番四次表達過唔想去,只係從來無人理會過,如果我一路的答復係無陵兩可99唔會喊住留言話我唔理她唔想見她,我呀媽之前又話我咁點解咁絶唔見99,99連C6都鬧埋話我哋做埋D嘢不孝,做咗咩呢?就係唔想上深圳。

62不停解釋點解99無論如何去咗sz,但是我已經講琴日去醫院又話作小產,又怕菌又唔想舟車勞頓,但無論他表達到幾明白都好,他最後都可以話就算我唔去都"希望"我媽去,我唔理唔聽電話(好似星期日咁),又會有人打俾我呀媽,今日我99,聽日可能係C6親戚,大後日可能係62,我冇可能叫我呀媽熄電話,她都要番工她有自己生活,加上62有她卡片他們要的話可能會打去她公司,現在冇牽涉我呀爸只係他出咗差

我唔係想話我啱,我唔知所謂拒絕係唔係真係要做到發哂脾氣話唔去呀!就收缐

翡翠宮

畀面勳章

A.Yin 發表於 12-5-1 20:19
我真係三番四次表達過唔想去,只係從來無人理會過,如果我一路的答復係無陵兩可99唔會喊住留言話我唔理她唔 ...
呢個唔係岩唔岩既問題,而係你太想做好人,結果只會為難自己。你62 99固然唔講理,但你亦要堅定立場,反面就反面。今日叫你返深圳,聽日叫你放低bb俾佢揍咁點呢?絕對有可能喎!

有時做人唔駛下下面面俱圓,遇著d唔湊米氣既人,你就要強勢過佢地,唔好俾佢地牽住個鼻走。快快趣趣買齊bb野返澳洲,唔好再理62 99,佢地有佢地既生活,你做得幾多次好人?
日日是好日

大宅

你6299真系痴線,你已經作小產,仲要你上sz, 用屎忽諗野,系咁關心你,差個關卡去埋hk放低保品走人,糸都要比麻煩人地

黃小b, 你要乖乖跟實mami, 係mami個肚到健康成長, 出世時就會精靈活潑, i love you, baby   

男爵府

自尋煩惱... 點做都吾可以滿足所有人架啦...

大宅

mother904 發表於 12-5-1 20:28
呢個唔係岩唔岩既問題,而係你太想做好人,結果只會為難自己。你62 99固然唔講理,但你亦要堅定立場,反面 ...
Ok 明白哂你意思,其實我唔係冇準備同他們反面,只是覺得呢件係小事,我唔識點同6299相處,正如之前有jm都明白我們真是慣咗自由自在,冇諗過結婚後乜嘢都唔一樣,6299會迫得我們咁緊
而我所知的都係呀媽的家教,雖然她冇凡事叫我忍讓,她只是叫我唔好冇規冇矩,而我以為係禮貌的拒絕,冇諗過會俾他們食住上
經一事長一智,多謝你們

大宅

你咪同99講你作小產,唔可以去。佢係咪都係想見你咪約佢係HK飲茶。有冇面,肯唔肯係佢事。你咪話醫生叫休息。we share the same background. It's cultural difference. You would have to meet her once, but on your terms. Get it over and done with. 免夜長夢多。At this point, not being pregnant and not wanting to travel to your 99 is not an excuse. Cuz to her, if you can stand the plane ride from AU to HK, you can stand the car ride to SZ. Of course, you are at the hospital... Which is another story. Tell her the dr said you should not have travelled to HK to begin with. 醫生話要安胎,99你都為個孫好,辛苦d來HK。佢點來,住邊你都唔好理。見佢要你媽陪,去酒店,靜的地方,高尚地方,等佢如果發難,係佢冇面!

公爵府

妳唔好咁喇, 其實呢度JM個個都係關心妳, 我既意見妳都係唔好去, 上面講得啱架, 今日要妳上 他日BB出世要妳比佢地揍, 咁到時妳又點呢, 妳就快做人媽咪做嘢要決斷D, 唔想就唔想唔好比人索住個鼻走,知道嗎!

乖喇!唔好喊, 喊得多唔靚女仲會影響BB架快D笑番先

首頁
45678...97

尾頁

跳至