婦女醫護

跳至

首頁
12345...39

尾頁

洋房

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

美研究發現一種無害病毒能殺死癌細胞

資料來源:張景岳中醫藥研究中心  所屬地區:美國

美國研究人員發現,一種對人無害的普通病毒能夠殺死體內的癌細胞。研究人員說,這也許能成為治療癌症的一種新手段。

這種病毒名為“2型腺病毒伴隨病毒”(AAV-2),80%的人體內都攜帶這種病毒。該病毒不會致病,只有在其他病毒相助下才能夠進行自我複製,與此同時殺死細胞。

美國賓夕法尼亞州立醫學院的邁耶斯教授在美國病毒學學會的一次會議上介紹說,研究表明,感染了可導致宮頸癌的人類乳頭瘤病毒(HPV)的婦女,如果同時感染AAV-2病毒,其宮頸癌發病率明顯降低。

他和同事在研究中首先使一組人體細胞感染HPV病毒,然後使這組細胞再感染AAV-2病毒,並與只感染AAV-2病毒的細胞進行對比分析。結果發現,感染HPV病毒的人體細胞在6天後全部死亡,而只感染AAV-2病毒的細胞沒有受到影響。

研究人員還對乳腺癌和前列腺癌細胞等重復上述實驗,並得出了同樣的結果。研究人員指出,這些癌症都屬於上皮細胞癌症。上皮細胞包括皮膚細胞和覆蓋器官內外的其他表層細胞。

邁耶斯教授認為,他們的研究結果表明,AAV-2病毒能夠識別多種癌細胞並能殺死它們,同時對健康細胞不造成任何損害。將AAV-2病毒用作抗癌基因載體將有很大潛力。

研究人員正在積極研究利用AAV-2病毒作為載體向人體輸入治病基因。他們說,這種基因療法不會致病,也不會引起免疫系統反應。

〈曲俊雅/新華網〉

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我係十年內已第2次發現病變,兩次都係CIN III,舊年做完第2次手術.HPV係18.但原因不明,因我唔係過早有性伴侶既.
不過手術好簡單,反而一定記住要定期做檢查.記住記住記住HPV會隱性,千祈唔好以為今次做左無事,下年就唔做呀.
我好彩係好乖做足檢查,所以2次都發現得快.同埋要心境開朗. :lol: :lol:

男爵府

好媽媽勳章

請問衛 生 署 婦 女 健 康 中 心除了做檢查.還可否看婦科病嗎?有無醫生解答婦科問題?thanks

複式洋房

FA8866 ,
你好勇敢呀!祝你身體健康!!

大宅

我之前都cin3, 做左手術, 依家已經冇服發已經好返
每年一次ok
]

洋房

FA8866
你好叻叻呀....我上網見到好多女姓有hpv啦,有些原因不明,有些無性行為都有,點解女性甘敏感既,我就唔知自己係幾多...因為hpv分好多種,係甘我想問,keep住去做檢查,係唔係無事嫁?因為醫學上,美國岩岩上年有一隻AAV-2病毒係對人的身體無任何影響,打左e隻病毒入身體,會明顯減低患子宮頸癌機會,係甘可唔可以生bb嫁???

禁止訪問

複式洋房

其實,子宮頸癌可唔可以預防0架, 好似好多人都有咁.

翡翠宮

之前試過經期中間出血(少少暗紅), 睇醫生幫我抽組織驗過, 話有細胞反應, 估計可能係發炎, 之後隔左一個月再驗, 又係一樣, 醫生話如果連續3次都有細胞反應就會同我安排入醫院做手術….點知最近一次再驗就話冇事! 但係最奇怪係我最近一次m係7月25日開始(因為而家食緊避孕丸, 經血較少,2-3日度就乾淨晒), 做化驗就係7月29日, 但係係8月2日又發覺有少少血流, 咁今日(8月3日)姑娘就話比我聽報告話一切正常….咁正常點解仲有血架?有冇人有類似的經驗?

洋房

各位媽咪
我想問小小問題呀,我在7月18日check子宮頸抹x細胞檢驗,nurse話如果無事係唔會打比我,如果有事會係一個月內call我,點知佢地call唔到我,仲past左信比我,原本我係2007年1月17日check嫁,now係2007年2月9日check呀,係子宮頸窺鏡檢查.
張paper寫左
為何陰道子宮頸窺鏡檢驗?
1:當柏x抹x細胞檢驗結果有表皮細胞病變時,便需進一步利用陰道子宮頸窺鏡來觀察子宮頸細胞.
2:進行此項檢查亦可診斷是否患有子宮頸癌.

就係甘....我好怕怕呀.....我未生bb
又只得22歲呀....唔開心.....

複式洋房

athena_ho,

I know the usual practice of Government Hospital is like that, when the patient's pap smear report shows abnormal cell (includes just inflammation, HPV, CIN or cancer), they will call you within 14 days and tell you a date for colposcopy.

My friend who has been seeing the doctors in Kwong Wah Hospital for more than 10 years. She experienced 4 times call for colposcopy checking from Kwong Wah Hospital. Of course she's scare everytime when she get a call from the hospital. But so lucky that so far she just remains at the stage of abnormal cell HPV only.

As this is your first time to face the situation, I know how fear you are. Don't worry! If your last report is very bad, they will ask you to come back earlier. My friend once was called to have the colposcopy check in two months.

The colposcopy can find out whether the abnormal cell is HPV, CIN or even cancer accurately. The checking is not painful but just a little bit uncomfortable.

Regarding the delay of your Jan appointment. This is because they don't have colposcopy checking everyday. They group all colposcopy checking in a day. That's why your appointment is deferred.

If you still worry, it's cruel for you to wait till Jan. You better go to check in private clinic. The result can be released quickily.

洋房

Goodhealth
你好呀,多謝你給我回應,你知嗎,我現在只是一個22歲,還年輕,我好害怕我日後30歲後會有很多這事發生,而且我還未有小朋友,我想問,我可唔可以生小朋友,想了解有什麼要注意一下,飲食方面甘,我希望你可以幫一下我啦,我好害怕自己患有癌症呀..... :-( 現時好像有很多新聞說,硏究醫子宮頸癌....是真嗎?有沒有疫苗是醫hpv呀.......

複式洋房

athena_ho,

My friend discover her abnormal cell HPV when she is 23 years old. If you want to know more, please PM your phone number.

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我2000年生完細仔,產後檢查子宮有D唔正常細胞,發現得早,我有買婦女保險咪即時入私家醫院做電療,之後係政府醫院定期覆診,前年話唔駛再o黎,所以各位唔好輕視子宮頸檢查,記得定期去做!
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

Just booked an appointment through the hotline.

Thanks
gogoblue

gogoblue 寫道:
Heihei,

http://www.info.gov.hk/dh/main_ser/index-c.htm電話預約
我淨係search到健康院電話預約ja.
希望幫到你啦.

洋房

Annabel_BK
你放心呀,你會無事嫁.
做檢查是一件很好的事,以保障自己身體.

大宅

睛靈勳章

我想問, 做柏氏抺片前一天, 是否不可同C6行埋? ?-(
del

子爵府

好媽媽勳章

I have HPV & CIN1, but I want to have baby, will it be affected?
Hello everybody~~!

民房

I also have the same problem. I have HPV & CIN1. I have done the LEEP operation last year. But at the regular checking in June this year, still found HPV & atipical cell. I have visited two Drs. one Dr advise me to take another LEEP operation to clear the problem before I have baby. But another Dr said even I take another operation, it may still exist, no 100% guarantee. I can proceed to have a baby even CIN1.

HELP !!!

民房

Joyce_531:
我想問, 做柏氏抺片前一天, 是否不可同C6行埋?

Of Course! 為求check得準確最好前兩天都不要行埋及經期後先做檢查..

首頁
12345...39

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊