婦女醫護

跳至

首頁
12345...39

尾頁

民房

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

我以前試過有CIN2都叫嚴重, 後來我做

大宅

我剛剛做完檢查,又係話我細胞唔正常,04年做一次又係唔正常,現在叫我去做check cin,我好擔心呀!我怕我會有事..... :-( :-(

複式洋房

My friend also suffered from this disease. You will not be much scare if you know more about this disease. Try to read the previous message on this topic.

If you keep checking, you don't have to worry at all. Please note that abnormal cell takes at least 10 years or longer to change to cancer. HPV or CIN is just the cell has abnormal change before the stage of cancer. For CIN1, most doctors suggest not to take any treatment, but if it's CIN2 or 3, you can remove it by simple surgery.

My friend is so lucky that she only keep at the stage of HPV since 1994. But actually it's somehow trouble as she has to keep checking every 6 months.

What kind of abnormal cell you have? HPV or CIN?

子爵府

好媽媽勳章

Well, I have HPV & CIN1 (which I had it in last year too)

I just did pap smear test last month , do I need to test again right now?
goodhealth 寫道:
My friend also suffered from this disease. You will not be much scare if you know more about this disease. Try to read the previous message on this topic.

If you keep checking, you don't have to worry at all. Please note that abnormal cell takes at least 10 years or longer to change to cancer. HPV or CIN is just the cell has abnormal change before the stage of cancer. For CIN1, most doctors suggest not to take any treatment, but if it's CIN2 or 3, you can remove it by simple surgery.

My friend is so lucky that she only keep at the stage of HPV since 1994. But actually it's somehow trouble as she has to keep checking every 6 months.

What kind of abnormal cell you have? HPV or CIN?

Hello everybody~~!

別墅

VB04 寫道:
I have HPV & CIN1, but I want to have baby, will it be affected?

唔使驚,我上次body check 醫生話我有不正常細胞同hpv過濾性病毒,重要系高危個隻,依家剛做完冷凝手術,要等一個月後再check,如果唔得就再做錐形個隻手術。
醫生話有hpv都可以有baby,唔會傳比baby,聽講下年就有葯醫hpv啦。
記住定時檢查就無問題啦!!!

子爵府

好媽媽勳章

thanks, feeling safer now....
:lol:
bonbonjj 寫道:
[quote]
VB04 寫道:
I have HPV & CIN1, but I want to have baby, will it be affected?

唔使驚,我上次body check 醫生話我有不正常細胞同hpv過濾性病毒,重要系高危個隻,依家剛做完冷凝手術,要等一個月後再check,如果唔得就再做錐形個隻手術。
醫生話有hpv都可以有baby,唔會傳比baby,聽講下年就有葯醫hpv啦。
記住定時檢查就無問題啦!!![/quote]

別墅

我媽咪42歲..去做柏氏塗片檢查話佢D細胞同正常有出入..
11月要去進一步檢查~我好唔開心..又好驚..
:-(

唔知關唔關佢落過仔事.....?
係咪咁樣已經係CANCER既徵兆?

我唔可以冇左媽咪嫁..幫下我. :-(

別墅

唔好擔心啦,越早發現就越有得醫,等埋進一步檢查結果出左先啦,如果想早d知,係唔係要早d檢查呢,免得擔心咁耐ma,異常細胞都不等於一定是cancer既,你都可以上網search下d資料,對CIN都可以有進一步的認識。

希望你媽媽無事!don't worry

複式洋房

係喇, 唔使緊張, 細胞異常唔等如cancer架, 就算唔好彩真係, 只要係早期既痊癒率機乎接近百分百, 所以唔使擔心既...

子爵府

好媽媽勳章

Just curious to ask, is it expensive to cure this??

bkfriend 寫道:
係喇, 唔使緊張, 細胞異常唔等如cancer架, 就算唔好彩真係, 只要係早期既痊癒率機乎接近百分百, 所以唔使擔心既...

別墅

我都check 到有cin1及2 都有, 所以book 咗要做 "電環"但我都好驚, 因醫生話係局部麻醉, 所以都會痛, 唔知會點??
又會幾時好返呢?? 我都好擔心
我之前連續二年check 都冇問題, 但過咗一年半到去check 就話有啦... :-(

複式洋房

咪咪123,

do you have hpv in the meantime?

別墅

cin 1, cin 2, hpv
都有.......

過幾天就book 咗私家醫生去做, 我依家好驚, 不過醫生話好快做好喎.........不過都會有少少痛囉.....

係咪生完 bb 的女士都會有呢???

複式洋房

咪咪123,

Please check your PM.

別墅

goodhealth,

Please check your PM. thanks.........

複式洋房

我o岩o岩做完cin1 & hPVo既切除手術,我想問下要幾時先可以再行房同埋要隔幾耐先可以有bb(其實我都係o岩o岩生完,做產後檢查發現到有呢個病)而家bb先差唔多3個月

子爵府

咪咪123,

我06年7月22日做左電環切除,我係有hpv同cin1的~放心啦~手術完全唔痛!!無咩感覺ga~~頂多好似你平時做子宮頸細胞檢查咁~~~所以你唔好擔心~

唉...雖然做完手術...但成日提心吊膽...好驚又覆發...咁咪又要切?....仲未結婚生bb ga我...點切得咁多次....
咪咪123 寫道:
cin 1, cin 2, hpv
都有.......

過幾天就book 咗私家醫生去做, 我依家好驚, 不過醫生話好快做好喎.........不過都會有少少痛囉.....

係咪生完 bb 的女士都會有呢???

子爵府

hpv係性病,經性傳染的,男性有hpv如果沒有生野的話,基本上完全無病徵同影響,所以咁係好容易係唔知道自己有的情況下傳左俾女人,女人如果唔檢查,一般都唔會知自己有hpv,所以去做檢查是好的,感染了hpv,如果抵抗力好的,身體會自動靠抵抗力抵抗病毒,否則,有可能引起病變,其實cin2都依然唔算嚴重,cin 唔等於癌的,要發展到癌要幾年咧,所以只要你keep住做檢查係絕對絕對唔洗死,要死絕對輪唔到你,除非你唔理就另當別論~~~否則醫生仲緊張過你了~

另外,你所說的新hpv病毒係無藥醫,我諗你可能理解錯醫生的說話,因為不論新定舊hpv病毒都好(hpv有過百種的)都係無藥醫的,並唔係新的無藥醫,舊的就有,一旦感染就靠自己抵抗力了~最迎雖然已有hpv疫苗,但只係預防hpv性質,如果你本身已有hpv,疫苗就沒用了,而且hpv過百種,最近的hpv疫苗只預防某幾種hpv,而且疫苗有效時間暫時亦未明,所以....有了hpv就要定期做檢查,觀察宮頸細胞有否異常。

其實你已比好多人好彩,因為你知道要去檢查細胞,好過你唔知,一知道時就係癌,咪仲更加傷財傷身!你反而要慶幸咧~~~

[quote]
date 寫道:
我以前試過有CIN2都叫嚴重, 後來我做

複式洋房

would you please check your PM

子爵府

goodhealth,

pls check your PM
i have replied you

首頁
12345...39

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊