夫婦情感

跳至

首頁
12345...59

尾頁

子爵府

之前三個長post,講晒我同Bruce之間既歷史,有血有淚,如果無睇過既JM,可以睇返:

我與C6又名Bruce Wayne的崎嶇之路
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5352122&extra=&page=1

我與Bruce Wayne的大鑊婚禮

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5359373&extra=&page=1

我的Bruce Wayne,與他的Alfred
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5371751&extra=&page=1

人物簡介:

我C6係英國人,年少得志,好後生就有自己事業,從前爛玩花心做盡所有衰野,「自大高傲,招招積積,嬉皮笑臉,認屎認屁,享樂專家,鍾意揸住架名貴跑車招搖 過市,又鍾意炫耀自己做野點點點叻。對其他人有時把口又勁賤,成日以串人為樂,真係好乞人憎。」但其實「內心非常柔軟,非常脆弱,同埋佢脾氣雖臭,心地非 常善良」。

佢不滿我係forum叫佢C6,要我係我地故事中強調佢係Batman Christian Bale咁靚仔,同埋再三叮囑我,叫我寫得佢「高大英俊,有型靚仔,有才華有智慧有品味」,所以我以下叫他作Bruce為藝名。記住,呢個係佢自己一箱情願,佢同人地大名星無一忽係似。

之前寫得太多Bruce爆喊場面,佢大為不滿,話我寫得佢唔夠MAN,唔有型,會令佢失去Fans支持,命令我之後再寫的話,要寫得佢「高大英俊,有才華有智慧有品味」之外,還要寫得佢夠tough,夠叻,要有男子氣慨。我想同佢講,根本無人care你係點,唔好旨意大家會整個銅像去崇拜你!

之前寫長篇,依家開post寫下短篇生活濕碎小趣事,希望唔好再整喊大家,輕輕鬆鬆同大家分享下我地兩公婆既瘋人生活。瘋人,係指Bruce Wayne。

無口福,又無好腸胃

之前都有大約提及,我家Bruce Wayne對「衣」、「住」、「行」都好講究,之後再細講佢要求高到點。但唯獨是對「食」,佢真係完全無譜可言。

當年係英國,佢「偏食」既情況直頭令我擔心。佢可以365日都係食炸野同罐頭食物,baked beans係佢既comfort food,幾乎每日都要食,唔食唔安樂。我話,你食咁多罐頭野,食晒D防腐劑落肚無益呀。佢好自豪咁話:「就係因為我食咁多防腐劑,今時今日我仲keep得咁好。」

普遍英國人都會去食下其他野,例如印度咖哩或中國菜都好普及啦,好多都已變左迎合佢地口味,都唔係咁exotic。但叫Bruce去食,要出盡九牛二虎之力。要佢試新菜式,佢可以食一啖就唔食,然後等你食晒,佢之後自己再去買返包薯片食。就連佢出去交際應酬,佢都可以好唔比面咁,食一啖,就唔食。

原因係,佢細個Batmom無好好照顧佢,好多時佢只係係學校食lunch,然後晚上有一餐無一餐,有時只係同哥哥Robin食一包薯片就算,或食塊麵包就算。佢都未真正享受過好食既食物,成長後都無咩要求可言。(又唔見其他方面係咁!)

亦都係因為呢個原因,佢細個腸胃已經唔係咁好,睇佢細個既相,係又細粒又瘦,真係陰公。好彩大果D之後情況好D,佢都長得高大,但比普通人難吸收,食極都唔係好肥,同埋好容易肚瀉。

同我一齊生活之後係有好轉,我會煮D「好野」比佢試下,等佢唔好食咁多防腐劑,等佢健康D啦。其實只係好普通既沙律或pasta之類,或好普通既中菜,白飯蒸水蛋炒菜咁,佢一D都唔欣賞。開頭我有反省過係咪自己煮得唔好食,但有其他朋友食過,根本無問題,只係唔口岩大爺Bruce口味。佢最愛始終都係薯片同罐頭。

依家年紀大喇,叫佢唔好飲咁多凍野,佢又唔聽,本身已腸胃差,依家更加易肚痛。

有次同佢過海去九龍食飯,司機行左紅隧,塞車塞到爆。佢上車無耐,已經面青,係跑馬地time spuare之間塞緊上天橋去紅隧前,佢面容扭曲同我講:「好肚痛呀。」

我:「忍多陣,一出隧道好快到。」

佢:「唔得喇,忍唔到喇。」

我:「你唔係想係我面前瀨屎呀?」

佢:「我都唔想,可以點算,好肚痛呀。」

我周圍望下邊度可以泊埋一邊落車,但我地剛剛上橋塞緊。我再望下Bruce個樣,佢已經標晒冷汗,我:「頂住呀,你諗下其他野分散下啦。」

佢咁肚痛,仲反串我話:「你覺得我諗D咩可以止肚痛呢?唔得喇!忍唔到喇。」

果一刻我真係好驚佢係車上面瀨屎,我第一時間諗,係諗係邊度可以幫佢買過一條新既褲換。然後佢突然唔理交通,打開左車門,自己衝左出去,一路衝一路話:「你唔洗理我,你去先啦!」然後調轉頭跑落橋,完全無視周圍既車,我大叫:「小心D呀!」

我慢慢關上門,菲律賓司機親切地問我Mr Wayne無事嗎?我抹一把冷汗,叫佢繼續去食飯地點。

Bruce之後再同我會合,話佢衝左落去鵝頸橋下面個油站廁所解決左,好好彩,唔洗換褲。

類似情況,例如佢可以係重要既宴會中,又無啦啦唔見人,又係衝去廁所。同佢去食自助餐,佢一口氣狂食幾round凍蟹(佢唯一喜愛既貝殼類海鮮),之後又唔見人,又係衝去廁所。成班朋友一齊去大球場睇ruby,天氣熱佢不停飲啤酒又係咁隊熱狗,球賽開始喇,佢又衝左去廁所。如果搭飛機,起飛前或降落前,佢會好不安,因為無得去廁所,長途車的話,佢會跳車。

我同佢講:「第時再老D你閉肛失敗,真係瀨屎的話,我唔會幫你抹。」

佢又得戚話:「到時請個18歲既少女看護,等佢幫我抹咪得囉,唔洗麻煩你。」

希望唔好有果一日,唉。

hahayik  My man always like that need to go right direct once tummyache....  發表於 13-8-22 10:23
dasha_b   爆笑  發表於 13-2-26 00:06
mstonana   男人近來都發生肚痛事...笑C我...好有同感呀..  發表於 12-9-6 15:39
kawai120  sweet  發表於 12-8-16 18:01
szetoszeto  同我C6一樣!! 係心理病的一種...每每一到緊張或壓力就會感覺肚痛要去廁所  發表於 12-8-16 01:21
ShaShaB    發表於 12-8-13 18:56
KennisHoBB  我c6都係屎怪  發表於 12-8-13 16:26
alicealoha    發表於 12-8-12 18:32
onehundred    發表於 12-8-12 17:32
alicealice313    發表於 12-8-9 16:05
yoyob230398    發表於 12-8-9 12:47
大猫猫与OTT  佢真是好招積,樓主都好好脾氣呀!  發表於 12-8-8 08:20
ChammyMAMA  佢真係好抵死但應該得樓主會忍到佢  發表於 12-8-6 14:19
la_source    發表於 12-8-6 09:43
DARK_MOON    發表於 12-8-6 09:31
grace0222    發表於 12-8-6 00:03
leechansandy    發表於 12-8-5 09:12
愚妹妹  佢敢5敢睇中e調理下?  發表於 12-8-5 08:48
powerlady  好好笑,哈哈哈  發表於 12-8-5 00:36

琥珀宮

畀面勳章

大宅

回覆:濕濕碎碎,同Bruce生活的癲佬情趣

笑死

kawai120  lol  發表於 12-8-16 18:02

大宅

我老公又係成日妹仔肚!試過放個屁都賴左少少,好彩係屋企ja......

大宅

大宅

講笑還講笑, 不過真係要小心身體 !

子爵府

笑c禾,樓主比bruce知你寫d咁嘢佢會唔會好嬲

別墅

直腸直肚:;pppp:

kawai120  lol  發表於 12-8-16 18:02

男爵府

畀面勳章

侯爵府

男爵府

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

Love ur post!!

Like bruce!

男爵府

小心身體,睇下醫生,試下flaxseed ,我老公ok喎!

男爵府

我個C6又係好易肚痛,同佢去食野,想知間鋪頭啲野乾唔乾淨,比佢一試就知

大宅

好好笑

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

男爵府

醒目開學勳章

唉,我C6都一樣....食親日本野同自助餐都要打定底

珍珠宮

哈哈 好好笑

首頁
12345...59

尾頁