2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一直都陀得好地地,到21週照埋結構後,一切正常,我自己個人輕鬆了!感覺到bb郁動又明顯了,但點解依家先黎有啲嘔啦,流啡多了啦,抽完左又抽右啦,個人感覺好唔舒服呀!係我自己做事心急?太緊張??天氣太熱還是我太勞碌??已經請了幾天假啦!!幾時先正常呀??

男爵府

引用:一直都陀得好地地,到21週照埋結構後,一切

原帖由 pomuimui 於 12-08-08 發表
一直都陀得好地地,到21週照埋結構後,一切正常,我自己個人輕鬆了!感覺到bb郁動又明顯了,但點解依家先黎 ...
聽見你話結構一切正常好開心, 就黎到我喇, 希望順順利利啦, 休息多d 啦, 唔舒服唔好勉強

大宅

回覆 回覆:pomuimui的帖子

心理因素都有影響架,放松心情,休息多點,不要走動太多,只先生幫你按腳和用熱水沖腳然後保暖,血液循環點,抽小點架。

大宅

回覆:20週後的轉變

食多d豆角或豆類沒那麼易抽筋.抽得勁可以飲宝礦力(溝一份水).上次營養師話抽筋有可能缺鈣,缺電解質或血液循環不好.加油呀!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:20週後的轉變

太操勞啦!阿仔放暑假你一定同佢週圍去啦!小心呀!

男爵府

引用:食多d豆角或豆類沒那麼易抽筋.抽得勁可以飲

原帖由 bobo_tsang 於 12-08-08 發表
食多d豆角或豆類沒那麼易抽筋.抽得勁可以飲宝礦力(溝一份水).上次營養師話抽筋有可能缺鈣,缺電解質或血液循 ...
老公話缺水所以抽,但抽筯我可以忍到!但流啡令我好緊張,因為依家應該穩定嫁啦嘛

男爵府

引用:太操勞啦!阿仔放暑假你一定同佢週圍去啦!小

原帖由 gurgur 於 12-08-08 發表
太操勞啦!阿仔放暑假你一定同佢週圍去啦!小心呀!
有一個要湊真係比陀第一個時係唔同,對住他點都要勞氣

大宅

pomuimui 發表於 12-8-8 10:49
有一個要湊真係比陀第一個時係唔同,對住他點都要勞氣

咁就要take it easy la!!
我本來8月6號照結構, 點知又話doctor 要趕去醫院, 改咗7號.. 點知琴日又打來話部機壞咗, 又改今日.. 唔知今日可否真係可以照.. 攪到有d 緊張tim..

男爵府

引用:Quote:pomuimui+發表於+12-8-8+10:49+有一

原帖由 waiyee327 於 12-08-08 發表
咁就要take it easy la!!
我本來8月6號照結構, 點知又話doctor 要趕去醫院, 改咗7號.. 點知琴日又打來話部 ...
係邊到照呀?

男爵府

係咪你太勞累了?

我20WK都有流啡, 住咗几日E院, 放咗一WK假, 之後返工動作超慢, 有嘢搵同事協助, 呢2WK穩定咗好多.

不過你要湊住個大, 就一定辛苦好多. 所以我好佩服你地的.

平時放假, 老公都怕我辛苦, 唔肯比我自己湊大仔, 所以佢都好耐冇自己去玩去街. 主力湊大仔!!

大宅

pomuimui 發表於 12-8-8 11:46
係邊到照呀?
鄧悅翹.. 琴晚本來約6:30 , 佢5:00 打來話壞機.. 其實都有少少嬲.. 因一日拖一日.. 之後話要下星期一.. 我話唔好掛.. 怕太遲照喎..
佢之後又問我預產期幾時? 就話其實20 w 至22 w 照都得.. 車!! 之前又唔係咁講..
後尾我話唔好la.. 我怕下星期自己都好忙.. 都係安排早少少.. 佢死死氣話今日囉..
攪到我同老公都好期待見bb tim

男爵府

引用:Quote:pomuimui+發表於+12-8-8+11:46+係邊

鄧悅翹.. 琴晚本來約6:30 , 佢5:00 打來話壞機.. 其實都有少少嬲.. 因一日拖一日.. 之後話要下星期一.. 我 ...
噤今日放工照?

大宅

pomuimui 發表於 12-8-8 12:55
噤今日放工照?

係ar.. 如冇意外...

男爵府

引用:Quote:pomuimui+發表於+12-8-8+12:55+噤今

係ar.. 如冇意外...
哈哈。。。。keep住好心情啦!!無意外嫁啦

禁止訪問

回覆:waiyee327 的帖子

大宅

pomuimui 發表於 12-8-8 00:08
一直都陀得好地地,到21週照埋結構後,一切正常,我自己個人輕鬆了!感覺到bb郁動又明顯了,但點解依家先黎 ...

我都有試過流啡呀...但你醫生同姑娘話呢D係舊血...叫我唔洗擔心...只要唔係血紅色就無問題嫁喇...最初都驚嫁...後來我諗有D嘢我地擔心都無用...所以我就咩都唔諗...只係食訓玩...同BB傾多D計...我連洗碗都會同BB講...將來大過要點點點洗...慢慢你心情會好好多...因為除左你努力緊...BB都係你肚仔入面努力緊...佢等緊你同佢傾計...唔好諗咁多啦...我地一齊努力做個開心快樂嘅媽媽...加油~

男爵府

引用:Quote:pomuimui+發表於+12-8-8+00:08+一直

原帖由 Dotey28 於 12-08-08 發表
我都有試過流啡呀...但你醫生同姑娘話呢D係舊血...叫我唔洗擔心...只要唔係血紅色就無問題嫁喇...最初都驚 ...
你幾多週流先?如果係初期我都覺得正常,但依家噤穩定嘅時期,先噤,我怕會早產

大宅

引用:Quote:原帖由+Dotey28+於+12-08-08+發表我

原帖由 pomuimui 於 12-08-08 發表
你幾多週流先?如果係初期我都覺得正常,但依家噤穩定嘅時期,先噤,我怕會早產:p ...
我都係20w...流過1次連續流左3日...跟住22w再流...流左2日...當然份量唔多,我而家23w...都無咩事,仲覺得bb活躍左,所以唔好自己嚇自己,開開心心bb就會癡住你唔放,再過多1x w就會見到我地個健康寶貝嫁喇,加油~

男爵府

引用:Quote:原帖由+pomuimui+於+12-08-08+發表你

原帖由 Dotey28 於 12-08-08 發表
我都係20w...流過1次連續流左3日...跟住22w再流...流左2日...當然份量唔多,我而家23w...都無咩事,仲覺得b ...
我都覺bb好活躍,我流啡一日流一次,攪到都唔知返唔返工好

大宅

pomuimui 發表於 12-8-8 15:53
我都覺bb好活躍,我流啡一日流一次,攪到都唔知返唔返工好

你工作有無壓力吖 ? 放鬆呀

首頁

尾頁

跳至