婦女醫護

跳至

首頁
34567...20

尾頁

大宅

回覆:困擾多年嘅「主婦手」

Update一吓大家...自從上個月開始看中醫後,食咗大概廿劑藥,對爛手............係無乜點好過嘅 唉!但西醫又要我食類固醇,真係好唔想食咁多。上星期爆痕,痕到痴線,最終都係食類固醇先好番

大宅

回覆:fayfaychu 的帖子

唔好唔開心,大家一齊振作。我上次來呢版,係剛吃完西醫的類固醇藥同藥膏。一沒有吃,情況反彈得好緊要。

大宅

引用:唔好唔開心,大家一齊振作。我上次來呢版,

原帖由 諾媽媽2007 於 12-11-21 發表
唔好唔開心,大家一齊振作。我上次來呢版,係剛吃完西醫的類固醇藥同藥膏。一沒有吃,情況反彈得好緊要。
...
跟住聽d jm 介紹,我浸白醋(1:1清水),乾後塗橄欖油,每天食亞麻籽油。頭兩星期都唔好的,每次浸醋都好拿,個人真係好灰。比幅浸醋後的相你看。

大宅

引用:Quote:原帖由+諾媽媽2007+於+12-11-21+發表

跟住聽d jm 介紹,我浸白醋(1:1清水),乾後塗橄欖油,每天食亞麻籽油。頭兩星期都唔好的,每次浸醋都好 ...
不過,我都放棄。到今日,真係好了好多。你可以試下丫

大宅

引用:Quote:原帖由+諾媽媽2007+於+12-11-21+發表

不過,我都放棄。到今日,真係好了好多。你可以試下丫
嘩!見到你隻手靚番,好令我振奮呀
但我想問清楚d,亞麻子油係唔係就咁飲?份量幾多?白醋一日浸幾多次?每次浸幾耐?你keep住日日都有浸同飲油??

複式洋房

引用:爆哂!又痕又痛!但照顧小朋友要常洗手。唉

原帖由 fayfaychu 於 12-10-18 發表
爆哂!又痕又痛!但照顧小朋友要常洗手。唉!一掂水就...好似永無止境地爛....搞到個人好唔開心!睇皮膚科 ...
我媽媽都有呢個問題.佢由手指開始出.跟住慢慢向上生.生到上手腕.生到手掌心啲水泡有一大舊綠綠地色既濃.睇過好多次醫生.都醫唔好.有冇方法可以醫好

大宅

我係日日浸,日日食的。每日浸兩次,每次5-7分鐘。用平平地的白醋。手乾後用普通食用的橄欖油塗手。

大宅

亞麻籽油寫住每日吃15ml,不過我覺得難食,所以只吃5ml.撈埋飯或塗麵包食。

大宅

呢次治療,我真係好有恆心,因之前用了很多方法都唔work.所以,我做埋以下事。
蝦,蟹,牛暫戒。
用Iphone時不用手指,買了技筆仔代替。
早晚及沖涼時(知自己有機會沾水),我都會帶上棉手套及醫生用的膠手套。
不時塗aqueous cream,晚上用凡時林。
希望幫到你。

大宅

引用:亞麻籽油寫住每日吃15ml,不過我覺得難食,

原帖由 諾媽媽2007 於 12-11-22 發表
亞麻籽油寫住每日吃15ml,不過我覺得難食,所以只吃5ml.撈埋飯或塗麵包食。

...
多謝你既詳盡資料提供 我都有浸白醋,但未有見效!沖涼濕水我都帶手套,好似你咁,同埋成日搽cream! 之前有人提議食亞麻子粉,我出去睇過,一買就好大包,d味又怪!我有d猶豫,唔知試唔試好?!但亞麻子油我就未見過!請問喺邊度買㗎??係咪好難飲㗎??

大宅

起初浸醋,隻手仲差過之前架。但三個星期後,突然好轉,隻手不斷脫皮,就變成咁了。亞麻籽油好似油咁,淨食好難頂,所以,我會加飯。支野人地送的,我今晚幫你找下係邊買丫。大家都同是天涯,我都係靠你個post先好返咋,記住,要戒口!!

大宅

引用:起初浸醋,隻手仲差過之前架。但三個星期後

原帖由 諾媽媽2007 於 12-11-22 發表
起初浸醋,隻手仲差過之前架。但三個星期後,突然好轉,隻手不斷脫皮,就變成咁了。亞麻籽油好似油咁,淨食 ...
我今日去GNC見到呀!佢有油,又有丸!我最後買咗油(因為丸好大粒,我最怕吞大粒薬!雖然飲油我都有d驚!)我都要努力d浸同飲先!希望好快有好轉啦!因為昨晚開始又爆痕了.....

男爵府

BK Milk勳章

Take Care...

複式洋房

试下

大宅

回覆:sasachow 的帖子

Thx!

大宅

爸B勳章

嘩!原來咁多姊妹有呢個問題。我媽有主婦手十幾廿年了,中西醫已經睇到麻木曬。之前親戚介紹佢食灰連霉素,出奇地好返。而我今年4月開始,對手同版主一樣咁嚴重。我睇咗一排中醫都唔得。前兩個月有咗BB,對手更加嚴重,連身體其他部位,例如手踭、大脾狂出現濕疹。好痛苦!夜晚水卜痕到瞓唔著。好不幸,三日前小產咗!
之前我都試過浸米醋,但我冇堅持日日浸。祇係痕到難忍時浸。
等我休養好身體,都要決心醫好雙手,再try baby.
大家努力,唔好放棄吖!

大宅

爸B勳章

回覆:yuki0718 的帖子

我最近情況好咗d,之前簡直唔敢伸手俾人見。請問邊度有得買棉手套?

大宅

爸B勳章

我成日都唔敢拖老公手手。真係好難受,冇咗拖手仔日子。

大宅

好多地方都有。裕華或雜貨店

大宅

呢3日好努力咁浸醋,每日3-4次,飲亞麻子油,每日飲15ml。
不過我浸醋時痛到想死(因為有傷口)浸完仲爛得勁過之前

首頁
34567...20

尾頁

跳至