婦女醫護

跳至

首頁
45678...20

尾頁

大宅

回覆:困擾多年嘅「主婦手」

連原本無爛d位都爛

大宅

引用:好多地方都有。裕華或雜貨店 +

原帖由 諾媽媽2007 於 12-11-26 發表
好多地方都有。裕華或雜貨店
唔該哂!我買到了,就咁飲真係好難頂!仲想嘔添!所以我都學你搽麵包

伯爵府

fayfaychu 發表於 12-10-18 23:24
爆哂!又痕又痛!但照顧小朋友要常洗手。唉!一掂水就...好似永無止境地爛....搞到個人好唔開心!睇皮膚科 ...

好似我家姐以前隻手,佢依家終於好番晒...但佢要晚晚浸藥水...
如果你有興趣..我問佢邊度買..

大宅

引用:爆哂!又痕又痛!但照顧小朋友要常洗手。唉

原帖由 fayfaychu 於 12-10-18 發表
爆哂!又痕又痛!但照顧小朋友要常洗手。唉!一掂水就...好似永無止境地爛....搞到個人好唔開心!睇皮膚科 ...
用佳善

大宅

回覆:fayfaychu 的帖子

努力呀,頭兩星期係仲差d. 試下keep 一個月,期待你有好消息

大宅

引用:努力呀,頭兩星期係仲差d.+試下keep+一個月

原帖由 諾媽媽2007 於 12-11-28 發表
努力呀,頭兩星期係仲差d. 試下keep 一個月,期待你有好消息
多謝你既鼓勵!我要堅持到底

大宅

引用:Quote:原帖由+fayfaychu+於+12-10-18+發表

原帖由 in888 於 12-11-28 發表
用佳善
我都有用呀!好潤!

大宅

引用:我最近情況好咗d,之前簡直唔敢伸手俾人見

原帖由 yuki0718 於 12-11-25 發表
我最近情況好咗d,之前簡直唔敢伸手俾人見。請問邊度有得買棉手套?

...
綿手套我喺家品店買的!一包有20對,好似十幾蚊。jusco living store(12蚊店)都有,一包有兩對!

大宅

爸B勳章

fayfaychu:見到你隻手都心痛十指痛歸心。
我之前都有浸醋,雖然唔見效,但起碼可以止痕。後來有咗就懶,冇浸。(上星期小產咗)而家隻手唔係太嚴重,我又懶浸。
希望你盡快好返

伯爵府

引用:爆哂!又痕又痛!但照顧小朋友要常洗手。唉

原帖由 fayfaychu 於 12-10-18 發表
家姐話免疫力差,要介口清淡,多查cream外,不可接觸所以香味嘢,洗3洗嘢帶手套,另外有要隻藥,一隻要每晚浸,一隻查,至少要成年先會好哦,藥水你看要去元朗買,另外藥膏就大陸買,看相片,但願可以幫到你

大宅

我之前都係咁,朋友介紹睇咗個普通科就好咗,不過book咗都要等,貴嫁要一千蚊嫁!唸住唔得都係一千先試下!佢有3間診所,你要資料話我知啦!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+fayfaychu+於+12-10-18+發表

原帖由 mmkk12 於 12-11-29 發表
家姐話免疫力差,要介口清淡,多查cream外,不可接觸所以香味嘢,洗3洗嘢帶手套,另外有要隻藥,一隻要每晚 ...
講多句,個時我家姐雙手連打指模刀五得,現在好番晒

大宅

睇到各位jm的相, 忍不住要同大家分享我的經驗...
當我讀緊小學五、六年級時, 因為要做家務成日用好粗的勞工梘, 洗潔精, 結果得了主婦手, 嚴重到起水泡, 發炎, 流血流濃加勁痕, 阿媽帶我四圍睇西醫, 皮膚科, 打針吃藥搽藥膏都沒有用, 如是者到了中四, 外婆聽到有人教一條浸手配方, 於是乎叫阿媽整來試試, 就係靠佢, 跟咗我五年的主婦竟然好番, 到我而家四十歲都沒有番發, 隻手完全看不出曾經爛晒...
其實都係用醋浸手, 但是用黑色的鎮江醋, 加入青凡(在藥材舖買, 粉狀), 用隻夠平放成隻手掌的 "梯" 碟放在爐火直接加熱及煮溶d青凡, 待稍為無咁熱時放隻手入去浸, 浸到醋開始凍便ok, 然後洗手及抺乾, 再塗上潤手霜(果時無咁多選擇, 我係用Pear牌)。如是者每天浸, 若果損咗一定好痛, 但要忍痛及有恒心, 我大約浸咗個幾月就好番晒。我真係好多謝我外婆及阿媽, 係佢地救番我隻手, 而家仲好白滑添
個人親身經歷, 衷心希望幫到你地

禁止訪問

大宅

又係時候update吓喇!爛手持續咗多時,終於有d好轉喇
但作戰路程真係好辛苦...日日浸白醋,"嗱"到標哂眼水,痛到入心入肺!亞麻籽油日日吞(有時會唔記得食)雙手終於可以靚番少少啦!多謝jm們的鼓勵呀!Merry X\'mas

男爵府

畀面勳章

替你高興。唉!我停了食中藥又番發了。

大宅

爸B勳章

引用:又係時候update吓喇!爛手持續咗多時,終於

原帖由 fayfaychu 於 12-12-25 發表
又係時候update吓喇!爛手持續咗多時,終於有d好轉喇
但作戰路程真係好辛苦...日日浸白醋,"嗱" ...
恭喜曬!我冇恆心,痕到頂唔順,先浸。尋晚半夜痕到訓唔著,起身搽驅風油。

大宅

引用:替你高興。唉!我停了食中藥又番發了。 +

原帖由 lopy 於 12-12-25 發表
替你高興。唉!我停了食中藥又番發了。
我都好怕再番發...而家一得閒就搽cream, 每次洗完手都即刻搽!戒口食清d!希望對手可以靚多一排啦!

大宅

引用:Quote:原帖由+fayfaychu+於+12-12-25+發表

原帖由 yuki0718 於 12-12-25 發表
恭喜曬!我冇恆心,痕到頂唔順,先浸。尋晚半夜痕到訓唔著,起身搽驅風油。

...
勤力d浸啦!我都試過偷懶唔浸幾日,即刻痕番!如果真係痕得好緊要就食抗敏薬。半夜痕真係好難頂!

大宅

爸B勳章

引用:Quote:原帖由+yuki0718+於+12-12-25+發表恭

原帖由 fayfaychu 於 12-12-26 發表
勤力d浸啦!我都試過偷懶唔浸幾日,即刻痕番!如果真係痕得好緊要就食抗敏薬。半夜痕真係好難頂!

...
要食幾耐亞麻籽油先見效呀?

首頁
45678...20

尾頁

跳至