夫婦情感

跳至

首頁
12345...50

尾頁

大宅

其實我唔知點樣講起,但我知道如果我再唔同人講,我會抑鬱

我成日諗, 我的婚姻表面上沒有問題,但....我想離婚...究竟係我問題, 定我的婚姻有問題?!! 以下我會講C6的好與壞同我想離婚的原因, 我需要的係理性的分析,如果覺得係我小氣或者我錯的話麻煩JM老實話比我聽,因為我真係好困擾...

先講講少少背景, 我同C6拍拖5年,結婚5年了, 佢現在月入十萬左右,而我就停左做野9個月,現在零收入 (停工原因係我要做試管嬰兒, 但因工作上好大壓力,所以決定放低一份都算好好的工作,月入7萬多左右)

C6的好:
- 專一, 每日放LUNCH都會打比我傾兩句, 十分痴家, 所有收切入都會比我管, 咁當然我從來唔會限制佢用錢的, 事業上都算高層, 佢亦都係一個好叻的男人,今年才36, 同埋好白淨靚仔果隻

C6的不好:
- 主要都係我覺得佢唔識關心我, 太弘細節不能盡錄, 我就講幾樣:
> 我有一次病了,在床上睡醒時覺得好暈, 想嘔,即刻拍醒佢叫佢幫我拿嘔吐袋,佢即時黑面, 攞左比我之後我即嘔唔停, 係咁標冷汗,好辛苦, 但我一路嘔佢用被蓋住個頭訓返, 之後我真係太辛苦頂唔順CALL左白車, 醫護人員黎到佢竟然問可唔可以唔跟去醫院,因為佢眼訓, 但因為我當時已神志不清, 醫護人員叫佢幫我執身份證等等跟車到醫院登記,佢先死死氣跟埋去

> 由拍拖開始,我就會幫佢按摩,到現在除冇一日停過,每晚都要按摩1小時, 無論果日我有幾倦有幾病,病到入院果幾日除外, 就算因為做IVF試管嬰兒太辛苦, 有一日我提出不如少按一日, 佢回應" 咁唔想按就以後都唔好按囉" 之後塊面好黑

>剛剛搬了新居,佢成個過程冇幫過手, 換燈整水喉搬野都係我做晒, 有時我唔夠力叫佢幫我抽袋野上去,佢會"JIP"一聲再比面色我睇

>搬左新屋後招呼佢的朋友來玩,你地知啦, 黎之前又要清潔準備食物,玩完之後又一輪清潔, 終於我倦極了唔小心琴晚拖地時跌倒, 當時佢食緊零食睇緊波,我就晌佢附近跌倒嗌左一聲,起唔到身, 而佢竟然扮睇唔到聽唔到, 我坐在地上望住佢,佢目不轉精地望住個電視,食蝦條...我好似透明咁...我之後好唔開心,我覺得佢好冷血,事後問返佢,佢話真係好嚴重的話我就叫佢CALL白車啦, 只係嗌左兩聲即係好小事

> 佢唔愛我的的家人, 叫佢同我媽媽飲茶食飯,佢個樣極厭惡,出到去佢用HEADPHONE聽歌唔同我屋企人講野,我公公剛剛上星期出殯,佢晌靈堂唔同我屋企人講野,自己坐埋一角用BLACKBERRY覆EMAIL...搞到我好難做, 我親戚問我點解佢咁COOL?!!! 我只好推說仔他怕羞 :(

打住咁多先, 明天再續@

複式洋房

回覆:做完4個小時家務,腦裡面又再現離婚的諗頭

你有冇同佢講過呀,搞錯。。跌親都唔理。嘔都掛住訓。。。不過痴家既男人好小。。我男朋友都係。可能我身體差啦 成日病,三日唔埋就同佢講病。佢開頭都緊張,但之後都習已為常,我覺得除非有一方偷食或有小三,如果唔係都唔好諗離婚啦。。其實你好幸福架啦,係你老公懶左啲。搵晚同佢曳曳完嗲聲嗲氣話你訓唔著可唔可以陪你傾陣計。我覺得呢個情港下男人先聽得入耳同埋會肯傾!!加油呀

禁止訪問

大宅

暫時睇咁多,我想講你有冇同佢商量生左bb後,佢會唔會幫手?唔係好似依家咁,生左後你仲痛苦/辛苦,BB以後所有野都得你一個照顧到時候仲多爭執。雖然無錢萬萬不能,但唔係俾晒$你管,lunch打下俾你就好…我估如果我叫白車,佢想話訓覺唔理我,我真係唔知點同佢過埋下半世

hin12159  認同,枕邊人辛苦到叫白車,佢仲瞓??幾高層都無用  發表於 13-4-23 23:21
pollytopig  agreed  發表於 13-2-27 17:23
kin818kin  同意﹗  發表於 13-2-26 17:31

別墅

一個男人愛你對你好係自然的,但佢除左比曬啲錢你之後好似冇為你做過啲咩,,,應該係典型大男人同自我中心唔識為人設想o既人,,你到時生左仔女,,,可能佢咩都唔幫手唔教唔理wor,,

你感受到佢愛你嗎?如果一段婚姻連愛都感受唔到咁仲有咩意義?

carollsy720  佢唔係唔愛你,係比較自我中心同唔識愛你  發表於 13-7-8 14:28
carollsy720  其實佢仲識每日lunch 打比你同咁痴家, 又每月上繳工資, 算係咁架啦...  發表於 13-7-8 14:28
Ncheese  agreed....  發表於 13-2-28 17:19

別墅

引用:其實我唔知點樣講起,但我知道如果我再唔同

原帖由 angelababy0808 於 13-02-26 發表

我成日諗, 我的婚姻表面上沒有問題,但....我想離 ...
比哂錢唔系大哂嫁喎。。。。要溝通下

男爵府

都無被愛既感覺,難怪你想走。拍拖已經係咁樣?你叫佢幫手或者有要求果陣係點樣態度?除左比哂啲錢你,同埋痴家專一之外,仲有咩好?錢,你自己都揾到啦,專一,係婚姻基本條件,咁除左呢啲,一齊果陣仲開唔開心?

男爵府

你C6成個少爺仔咁,郁D就發脾4比面色人睇,亦唔覺得佢尊重你或愛錫你,真係要好好傾吓先生,生咗無得返轉頭

男爵府

首先要知道你是一直默默忍受但內心不快,還是你有表達你的不滿而他沒有理會呢?

伯爵府

SORRY,睇到e度,我覺得你老公完全唔愛你.....

點解你仲會同佢生bb....

車仔人    發表於 13-6-19 11:34
大卷草子  agree & 佢非常自私,你會好辛苦。  發表於 13-3-18 00:26
cracker  sad but agree, 對朋友都唔會咁態度...  發表於 13-3-8 21:43
Hi-Fi    發表於 13-3-2 23:04
丫雅  同意呀!!  發表於 13-3-1 14:05
pinky30312    發表於 13-2-27 12:53
Kerokerokeropei  agree  發表於 13-2-26 19:29
kin818kin  同意﹗   發表於 13-2-26 17:32

伯爵府

我老公無比家用我,我自己一個揾錢養對仔女同工人,對我就時好時壞咁!我其實覺得佢好廢!但我睇埋你老公咁對你,我覺得佢好賤!

333s  自己一個揾錢養對仔女同工人...很衛大. 也本事.  發表於 13-4-30 17:39

象牙宮

angelababy0808 發表於 13-2-26 05:06
我成日諗, 我的婚姻表面上沒有問題,但....我想離 ...

世上沒有完美的人. 我們也並不完美.
多想對方優點. 凡是都有方法的. 解決的. 1次不行. 10次囉. 動不動就說 分開. 值得嗎?

為了生 BB. 放棄的太過多. 生活模式的改變, 會引起抑鬱的. "人需要一段時間來适應生活".
找份 part time 做 (和之前完全不相關) / 學一些興趣班/ 參加一些活動/ 做一些令自己開心的事.
男/女一樣
有的男人/女人會主動幫手家務. 有的要你出声叫才做. 有的根本不理你.
每次做完家務. 贊佢. 才指出要改善的地方.
再不就約法3章. 家務分配. 1.3.5. 2.4.6 or 1.4 2.5.
再不 一星期 請家助來1次. 其它自己做. (男/女 需要學識做家務/自理能力)
有人樂於幫人. 有人就不理/關心身邊的人.
有人朋友第1. 家人第2. (次序分不清)

拖地時跌倒, 扭不夠干. 地濕. (女性覺 大問題, 男性認為 小問題)
我趺過數次, 甦醒過來. 經我一提. 你知怎么做吧. (相信你比我更聰明吧) 嘻嘻

mrsma1120  你講得好好  發表於 13-4-30 17:06
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

回覆:angelababy0808 的帖子

好明顯你老公比家人縱慣(包括你),做人一d都唔considerate。已講出黎個d完全不可接受,這情況絶不應去考慮生仔!首先不要再幫佢按摩,你覺得佢仍然愛你的話,平心靜氣說出你感覺有多麼難受,如果佢肯聽願意大家一齊努力去改,你就比d時間佢慢慢改,不可能係即刻就改到!但如果佢覺得自己無問題,勸你離婚吧,你自己也算高薪人士,you deserve a better life !

arlenahuang  同意  發表於 13-8-13 13:43
tongtongmama    發表於 13-4-30 15:51
Kit1205  完全同意  發表於 13-4-11 19:53
Kerokerokeropei  agree  發表於 13-2-26 19:32
柏架山莊    發表於 13-2-26 17:35
kin818kin  YES﹗  發表於 13-2-26 17:34
caca11  agree  發表於 13-2-26 11:05

公爵府

引用:其實我唔知點樣講起,但我知道如果我再唔同

原帖由 angelababy0808 於 13-02-26 發表

從文中看出你老公的任何優點,只看到自私和冷酷,做朋友都唔夠格:;pppp:

子爵府

跌親都唔理,真係幾hurt !

大宅

但係...如果d缺點成立的話....做咩你老公會浪費時間lunch time 打電話俾你? 可能有d野佢習慣左(eg習慣你對佢好)...佢就放鬆落黎...變得理所當然...佢工作壓力應該唔細吧? 回到家只想放下面具...最真性情對住你! 可能你冇咩同佢傾過...佢就習以為常咁對你...或者佢根本唔識何謂對你好...唔係突登對你差...仲有方法可以挽救...唔好一諗就諗離婚la!

maylihoi  真的關心就不會如斯冷酷,未生BB,應該臨崖勒馬,本性難移  發表於 13-3-11 21:42
maylihoi  打個電話其實一點兒都不費時,不算是關心,只是自我自大虛假的表現  發表於 13-3-11 21:37
pollytopig  除非精神分裂  發表於 13-2-27 17:28

伯爵府

完全連陌路人都不如喎,佢似好厭惡你,但點睇得出佢痴家專一,佢未必有小三,但似對你已無感情

芭芭拉

大宅

唔洗離婚咁大件事,溝通下就可以,你地都一齊左十年,佢既問題你都有責任,應一早同佢講,男人好懶,同女人諗法好唔同,唔好諗住佢會知,佢估十世都唔知你唔鐘意乜。

佢對你既態度好奇怪,2 公婆無理由會咁唔理你,結婚呢5 年都係咁? 如果係,你都有責任,應一早話佢。

大宅

引用:好明顯你老公比家人縱慣(包括你),做人一d

原帖由 木土土 於 13-02-26 發表
好明顯你老公比家人縱慣(包括你),做人一d都唔considerate。已講出黎個d完全不可接受,這情況絶不應去考慮 ...
同意!佢可能一向只係諗自己,因為冇需要理人感受!大家傾下,睇下有冇進步?

複式洋房

回覆 angelababy0808 的帖子

睇落你c6肯定係大男人,冇同理心又唔细心;不過佢知唔知你嬲?有冇試过喺佢心情唔錯时(咁佢先会听得入耳)平靜地同佢講你感受?

首頁
12345...50

尾頁

跳至