夫婦情感

跳至

首頁
12345...50

尾頁

男爵府

唔識講, 你所講嘅佢的好, 好表面,
只係外表青靚白淨, 同埋俾你管錢, 仲有就係收入高,
職位高, 每日LUNCH打黎傾兩句會唔會只係習慣?
何謂傾兩句法? 食咗飯未? 做緊乜?
專唔專一真係好難講, 一個事業有成的男人,
就算係公司都可以偷食, 當然我唔係話你C6係咁嘅人,
只係冇POINT去支持佢"專一"呢樣嘢姐。

哇, 但係佢的不好真係多到咁? 仲要係條條都好嚴重下!!
你病, 嘔到死, CALL白車, 佢仲問人可唔可以唔跟車??
我明白佢可能日頭工作上遇到好多其他事情嘅煩惱,
令佢覺得睡眠好重要, 但而家你係唔知發生乜事嘔到死而要CALL白車入院啵!!
佢點可以咁樣對你呢??

我假設佢嘅黑面同態度問題已成習慣, 唔同佢計較按摩事件,
亦唔同佢計較拎重嘢事件(畢竟佢最尾都有幫手拎),
按摩個度其實你唔想按可以唔按, 你唔係技師囉OK??

但係你拖拖下地跌親, 起唔到身啵, 佢扮見唔到??
咁呢個男人就算一年365日痴起個屋企都冇意思啦下話??
佢完全唔在乎你囉, 亦唔關心你囉,
阿公出殯佢仲咁的態度, 簡直係完全唔俾面亦唔尊重你呀!!

明白你點解想離婚, 你C6好老實真係唔抵幫,
但你亦冇可能完全唔表達你自己的感覺同意願俾佢知,
就行離婚呢條路, 你地一齊咗咁多年, 佢係唔係一直都咁對你?
如果係, 佢應該係習慣咗, 你又冇講佢聽問題, 佢唔知唔出奇。
你點都要搵一次坐低同佢講清楚,你覺得佢咁咁咁,
睇佢咩反應, 如果佢理都唔理你或一句"得"過黎話"我不嬲係咁啦",
咁呢個男人真係可以放棄了....

樓主, 生乜鬼BB丫?? 你個男人咁樣對你, 生完出黎又係你一個付出,
值得咩?? 攪掂夫妻感情先再諗BB嘢吧!!

琥珀宮

引用:唔洗離婚咁大件事,溝通下就可以,你地都一

原帖由 littlegirlng 於 13-02-26 發表
唔洗離婚咁大件事,溝通下就可以,你地都一齊左十年,佢既問題你都有責任,應一早同佢講,男人好懶,同女人 ...
同意樓主絕對有責任,屋企事務meh曬上身,女人想得到伴侶在行為上既關心同照顧,在外係女強人都好,返到屋企粗重野最好凡事「靠」老公做,要學下做小女人!

複式洋房

回覆:做完4個小時家務,腦裡面又再現離婚的諗頭

請問樓主你哋由相識到依家,係咪都好獨立自主?我見你月入都有7萬,似乎係高層,返工要有返咁上下硬正,咁你同佢一齊時會唔會小鳥依人啲/嗲啲?佢受唔受人嗲佢?同埋你老公對住佢屋企人係咪都係咁差? 生b係你要求定佢? 我咁多問題係因為我覺得你老公係因為你咩都可以自己搞掂,又對佢無乜要求,女強人都可以俾佢食住,可以唔理你感受,咁先會先鍾意你。所以當你對佢有期望/要求時,佢覺得係你錯。

別墅

引用:Quote:原帖由+littlegirlng+於+13-02-26+發

原帖由 木土土 於 13-02-26 發表
同意樓主絕對有責任,屋企事務meh曬上身,女人想得到伴侶在行為上既關心同照顧,在外係女強人都好,返到屋 ...
做小女人! 樓主都係高層, 女強人, 回家要有番個小女人角色, 男人自然發揮護花天性, 同男人講野,,嗲下, 氹下, 喊下好work. 千萬不要強烈批評, 等於自尋短見. 慢慢嗲下佢, 佢會識做

男爵府

引用:SORRY,睇到e度,我覺得你老公完全唔愛你....

原帖由 ivycwl 於 13-02-26 發表
SORRY,睇到e度,我覺得你老公完全唔愛你.....

點解你仲會同佢生bb....
完全同意

961123    發表於 13-4-26 14:32

伯爵府

你搵咁多錢都唔請個鐘點做家務? 多D RELAX 一齊活動, 增進感情先啦

大宅

樓主老公會不會是這個POST的樓主?

http://www.baby-kingdom.com/foru ... page=7#pid104069167

會不會你老公有其他不滿,所以導致他對你冷淡對待,這是分庭抗厲啊!
My baby girl: Samantha: 10 Oct 2009
Sammi: 15 March 2011

男爵府

畀面勳章

回覆:angelababy0808 的帖子

佢好嘅地方,係一堆外在條件,即係CV ,佢衰嘅地方,才是真正相處的感覺。就算響街見到有人跌親,都會扶下佢啦!何況自己屋企人呢?做男人做到拎少少野都唔願嘅,生到大隻有鬼用咩,佢似當你係工人多d喎

親賢能, 遠小人

禁止訪問

禁止訪問

大宅

對,樓上講得岩,超大男人lo。到時生左bb,只有自己可憐自己渣。想清楚先好生。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

多謝妳地既回應,我再講多少少背景同經過,點解我會有離婚的念頭

由拍拖開始,我已經對佢好好,但佢對我亦有男人既風度,雖然事業發展得好好,工作時亦好女強人,但晌佢面前我會好嗲好小鳥依人, 而結婚後家務當然係我做晒,連洗兩架車都係我, 其實結婚出錢都係我, 原因係c6現在雖然搵得多,但因為未識我之前唔識理財,成日洗大左,所以爭落80萬card 數, 係同我拍拖後我幫佢搵公司債務重組, 之後又幫佢還一點, 結婚前有一段時間佢事業都冇起色,仲失業一年多,果段時間我幫佢比埋錢佢屋企人,即係我現在的6299. 結婚後佢事業開始起飛,到今時今日已上到位,有可觀的收入,所以點解佢出糧會比晒我的原因,都係因為我要幫佢過數供車,找卡數,等等...
但每一次佢要用錢我都冇話唔比.,佢想換車既時間雖然我覺得大洗浪費,但我都冇say no, 因為佢話佢搵錢好辛苦,想買dream car 令自己開心d....

至於點解想生bb, 其實係我6299好想要孫,我自己亦我好中意小朋友,所以佢都想生返一個,至於邊個湊, 其實我好想自己湊,因為如果有b的話真係得來不易,但6299已經講左話比佢地湊, 我c6當然想我出來做野,因為佢講過如果我返返工,佢又可以換名車 這點亦係我不滿既地方,點解咁大個人仲唔識諗, 如果我唔係quit左份工做試管嬰兒,佢已經換左車,月供3萬累果隻mouth:

再講講令我想離婚的原因:

> 其實我已經平心靜氣同佢講左佢脾氣好差, 叫佢唔好少少事就比面色我睇, 仲要成日把口" jip jip" 聲,成合8婆咁,少少唔順佢意又反白眼我睇,我見到佢真係好討厭, 好似上次同佢去supermarket叫佢幫手拎野,事關佢一班朋友來要買飲品,本來好地地排隊比錢, 但我同佢傾緊計,背住左條長龍,突然隔離開新cashier櫃檯我唔知,佢就好快咁推架手推去爭位,因為我咁岩企左晌車前面,佢仲撞到我隻腳,最後比另一位婆婆爭到頭位,佢即時罵面大罵"妳盲架!!! 咁都睇唔到開新位" ..搞到其他人都望住我,這一次我真係好嬲,出左supermarket我冇出過一句聲, 佢問我做咩黑面,我就平心靜氣同佢講, 我當時背住個cashier望住你仲同你傾緊計,又點會見到開新櫃位呢? 點解咁少事你要咁燥又要咁急,我地又唔係趕時間, 佢之後只係話佢一時心急講錯野,收返! 但我個心好寒, 我唔知道往後既日子點同咁樣既一個人相處..

> 好啦,到前日佢一班朋友到我家BBQ, 有一個揸車唔識路入黎,打比佢, 我聽左之後因為我本身唔熟亦唁識點教佢黎我家,我比左我老公聽話叫佢教下佢點黎, 點知一比個電話佢,佢就反晒白眼同JIP左一聲, 咁佢教完佢朋友路之後又話我, 點解我咁白痴唔識教人路要煩到佢..咁我就話岩岩搬黎而我真係唔識得從你朋友所在地點揸車條路最好丫嗎,所以比你講會清楚D....佢點回應一句" 唉, 浪費我口水!!"

> 招呼朋友果晚我清潔到朝早6點, 到琴日我岩岩煮好飯準備食既時候,我老爺打比佢教佢點整水龍頭, 點知佢一句說話冇講就比我聽叫我去搞, 咁我放低食緊既野聽電話, 我又唔好意思收線,因為佢個仔冇講我地食緊飯,點知到我講完已經唔見左我老公,淨返幾條菜同牛肉,原來佢已經食完飯,落左樓下梳化打機,而我亦唔想食了,因為覺得好難受,點解個老公可以咁樣? 咁冷漠的?? 最嬲係佢黑晒口面,我問佢咩事, 佢話你知唔知宜家幾點? 你搞咁耐仲唔開始按摩我唔使訓呀? 我話你再等等因為我整水龍頭時介到手流緊血, 問佢可唔可以幫我攞膠布, 點知佢攞完就咁拋上樓梯比我, 但因為我要一隻手按住另一隻手流血既地方,冇手撕開貼膠布, 我再問佢可以幫我貼嗎? 佢又反白眼jip左一聲,貼完就只問我一句" 究竟可以按摩未?" ...我其實隻手好痛但心更痛, 我沒出聲就幫佢按摩,一小時後按完後佢就上左去訓覺, 我就洗埋碗,幫佢準備底衫褲同熨恤衫西裝放好晌佢toilet, 之後死死氣開左呢個thread...

仲有好多好多, 再續.....

tongtongmama  點解你整親手都仲要同佢按摩呢? 點解你唔拒絕佢呢? 一直以來你太就佢啦!  發表於 13-4-30 16:05
tongtongmama  你老公係一個俾父母同你緃壞的"小男孩", 太自我中心, 你只係佢工人  發表於 13-4-30 16:01
chelsea_jbb  睇到我眼濕濕, 佢好似當你係工人咁  發表於 13-3-30 13:07

大宅

傾過無數次,我c6只會話佢已經係一個99分既男人,佢對我唔好果d係好少好少既事, 係我要求高
佢話一個男人養得起妳,妳唔使返工,個老公又痴家又專一,又搵到錢比你住得好, 仲想點???

所以我唔會再同佢傾我既感受...平心靜氣傾佢就話我挑剔, 我嬲果時表達不滿佢又話我小家子氣

我最氣頂係佢時常講一句" 今日邊個邊個知你唔使做幾羨慕妳呀,恨到流晒口水, 等你仲成日話我對你唔好,如果咁樣都叫唔好,咁你注定單身都得啦..你唔會搵到合你心意的老公了"

真的是我問題嗎???

tongtongmama  你而家養唔起自己咩? 做人何必要咁受氣呢? 佢根本唔配做你老公  發表於 13-4-30 16:04
hin12159  佢 。。。真係好難頂。你都係高管,絕對唔洗睇佢面色  發表於 13-4-23 23:32
SZKK  系點會甘!!系我真系鬧距!無辦法再忍!  發表於 13-3-10 23:48
SZKK  睇到我想喊!點定甘!  發表於 13-3-10 23:47
^w^  比我..走左9世 ...  發表於 13-3-1 12:20
Ncheese  分手吧!呢個男人唔值得去忍受!  發表於 13-3-1 10:36
大細心  他表面好~有錢, 但人地看不到他底內不好的地方..... supoort u  發表於 13-2-27 13:57
pinky30312    發表於 13-2-27 13:32
Chun32  你絕對冇問題, 我睇到好(褸)  發表於 13-2-27 12:36
kin818kin  當然唔係你問題。我支持你﹗  發表於 13-2-26 17:53

大宅

回覆 tammy62 的帖子

你講得好岩呀!! 這樣的相處已成習慣...我縱到佢連基本男人風度都沒有了, 咁多年我兩既世界所有既都變得理所當然同應份...

佢已經覺得每朝見到預備好的早餐,準備好的衣服,一早預備好的橙汁,每一晚的按摩,又或者老婆一家在家...這一切一切3已經變得理所當然了....都是我的錯

catcatcati  同意!你整親隻手果晚就已經唔應該再同佢按摩!咁過份你都順住佢  發表於 13-4-26 14:13
hin12159  你整親隻手佢都只顧你幫佢按摩。呢D野,係我老公幫我做囉,唔係日日  發表於 13-4-23 23:33

別墅

你要做嘅第一件事係打消生BB嘅念頭,出黎做番嘢,好好為自己打算一下。呢個男人,不要也吧!佢不理你死活,仲有乜好留戀?

珍珠宮

唔好意思,恕我直言,佢係咪同自己父母關係好差?佢爸爸係咪都係成日坐喺度咩都唔理?佢似乎係無咩家教,家庭中基本嘅愛護同照顧都唔識。

侯爵府

angelababy0808 發表於 13-2-26 13:57
傾過無數次,我c6只會話佢已經係一個99分既男人,佢對我唔好果d係好少好少既事, 係我要求高
佢話一個男人養得 ...

樓主, 看了你的長篇回覆, 我實在忍不住要說兩句.

在你的婚姻裡, 看不到愛! 看不到真正的關心! 看不到可以一起走下去的理由!!!

有一件事非常重要, (可能你沒有意識到)-----就是按摩!

如果你看過張藝謀導演的<<大紅燈籠高高掛>>這套戲, 你就會明白, 點解你老公有所謂的"專一". 因為按摩實在是太享受的一件事!!!!!!! 而你還要從不間斷!!!!!!!

戲裡的老爺有四個太太(老爺不是姓何:;pppp:), 四個太太當然都想爭寵, 也對其他人不妥! 但是無論如何不開心, 她們都不肯離開老爺! 因為, 每次老爺想跟那個太太咩咩時, 就會叫兩個傭人過去, 先給那個太太洗腳, 之後按摩! 因為實在實在太舒服啦, 每個太太都很渴望老爺寵幸!

現在你明白了吧, 你老公實在捨不得的是你十年如一日的按摩, 所以他用最少的成本(中午一個電話等等), 來keep住這個享受!

你終有年老力竭的一日, 到那時你沒有利用價值啦, 也就是game over的時候啦!

我不知道你的按摩是否你用來留住老公的手段? 如果不是, 從今天開始, 停止這項服務!! (不是停一天, 而是告訴他, 你累了, 需要休息, 以後也不再按摩啦!!) 你可以作為一種試驗, 觀察一下你老公, 看他是否還這麼專一?!

Sukylauman    發表於 13-8-13 18:11
catcatcati  是的,他對你用最少的付出,換取你最多的服務!  發表於 13-4-26 14:15
hummingbirdy  相反, 如果佢老公咁恨按摩, 就唔會咁對佢  發表於 13-3-8 01:36

大宅

就算一隻狗都希望主人關心 ... 何況是人!
樓主, 在我眼中你的生活沒有人的尊嚴 ...
幾有$, 有幾多d架dream car 又有何用?

樓主和你老公的value好吾同, 應否把離婚念頭付於行動就 睇樓主 d priority 點 set;

睇黎樓主都是個能夠獨立的人 ... 由其在工作事業方面 (但一但有bb就唔同曬架啦!)

如我是你, 一定不會和這個男人生BB ... 我會勇敢的去尋找我想要過的生活... 和寵物一樣, I need to feel love and respect ... not purely materilistic life!

琥珀宮

引用:傾過無數次,我c6只會話佢已經係一個99分既

原帖由 angelababy0808 於 13-02-26 發表
佢話一個男人養得 ...
如果唔改變,你離開佢就算一世單身都「一定」幸福個e家!其實你可以選擇唔同佢講,直接用行動黎表示,唔好理佢有無黑面或jip jip聲。第一件事係應該立即停止每晚同佢按摩,要求佢做家務,如果佢發你脾氣,你要發番佢脾氣,唔係大吵大鬧,而係唔再服侍佢,煮食洗褽都唔做,佢鬧你,你就話佢知,你以前所做既唔係理所當然,你唔係無付出,你會出番黎做野,如果佢仍然唔肯反省,而你都唔離開佢,咁就所有苦都係你自找,無謂再呻!

kin818kin  無錯﹗  發表於 13-2-26 17:56

首頁
12345...50

尾頁

跳至