母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 lkwong5 的帖子

用手指係 BB 身上行, BB 會甦醒過來

大宅

引用:吾經吾覺,我已餵了人奶29個月我現在仍是早

原帖由 Fish777 於 15-06-22 發表
吾經吾覺,我已餵了人奶29個月
我現在仍是早午晚埋身,只餵一邊,另一邊已冇奶出了。我女只要在 ...
真係好快,我個囡都12個月了,同你一樣,好留戀媽媽奶

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

1) 春夏秋合用:除哂所有衫,有助幫佢保持清醒。
2) 放佢落床,相信佢好快就會醒,醒左繼續餵
3) 注意返佢口型岩唔岩,會唔會係口型唔岩,食唔到奶所以攰到訓左
4) 如果係d奶流量慢所以訓左,佢啜緊時用breast compression幫佢(dr jacknewman個網有文字同影片教你點做)

基本上只要feed on demand就一定冇問題
(前提係bb口型岩,佢冇tongue tie丶lip tie果d)
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

大宅

回覆:usakumya 的帖子

我依家bb二十日大,我好想全人奶,依家feed on demand + 見佢訓足兩個鐘未醒就嘈醒佢餵,有時我真係好累佢又揾極揾唔到乳頭我就會放棄沖奶粉餵佢或者暖返之前泵左既人奶俾佢…
bb好un, 真係時常驚佢唔夠飽,因為佢有時訓到豬仔咁真係點嘈都唔醒唔啜…咁既情況應該點做? 應唔應該補奶粉? 我又係泵出黎好少得1oz到,但有時又多到自己流出黎…咁即係咪都夠奶俾到bb? 點先知佢係真係飽到訓著定係純粹累到訓著呢?
謝謝解答!

大宅

引用:Quote:Fish777 發表於 13-2-26 19:00 你辭

原帖由 usakumya 於 13-02-26 發表
我都想埋身但我仔唔肯埋身,有咩辦法?

大宅

MommyPanel勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

回覆:好後悔埋了身(一年後update在

我係窮媽,bb已經快6 week, 但佢每次埋身都瞓,食成個鐘都唔得,唔飽成日喊到傻。。。

本身生完後身體麻麻,精神又唔多好,飲乜湯都無乜用咁有時好大壓力到喊,所以之後埋身越來越少,每次泵都係得20-40ml。。。bb一日八餐,得2餐可以係人奶,一半都做唔到,好氣餒。。。先日仲有人同我講,係咁㗎喇,會開始少奶,遲d我都唔會有奶再餵。。。有時仲要攰到半夜唔知醒去泵,又有d自責。。。灰。。。

最近睇左呢段post好多次,喺入面學到d嘢,令我覺得我都仲有機會餵到多d人奶俾bb。 禽日開始俾多幾次埋身啜,用盡方法搞醒佢,佢唔啜就限時每邊20分鐘到就放返佢落床。。。夜晚就想休息好d, 照樣2餐奶粉,但又起身泵。

唔知係咪埋多左身,我今日可以連續埋身2次俾佢,每次佢個樣都話我知:唔係好夠,不過收貨啦。。。扁扁咀,但唔喊,抱一陣就瞓左。。。

我真係好開心,終於叫做餵到佢。。。希望次次都可以做到!亦都特別多謝呢到bk的媽媽!

男爵府

引用:我依家bb二十日大,我好想全人奶,依家feed

原帖由 kuehcero 於 15-07-17 發表
我依家bb二十日大,我好想全人奶,依家feed on demand + 見佢訓足兩個鐘未醒就嘈醒佢餵,有時我真係好累佢 ...
其實佢瞓得應該都飽,但食得少有時好快又醒,應該堅持不停啜,但我那時太大壓力所以補粉算

男爵府

引用:我係窮媽,bb已經快6+week,+但佢每次埋身都

原帖由 pacific_cafehk 於 15-07-18 發表
我係窮媽,bb已經快6 week, 但佢每次埋身都瞓,食成個鐘都唔得,唔飽成日喊到傻。。。

本身生完後身體麻麻 ...
其實如果比我番轉頭,我會乜都吾理,好似隻乳牛攤係到,由佢一喊就埋身,埋幾耐幾密由得佢。可惜我當時信心不足,成日懐疑自己,所以最後只可半人奶。

男爵府

引用:回覆+lkwong5+的帖子1)+春夏秋合用:除哂所

原帖由 usakumya 於 15-07-17 發表

1) 春夏秋合用:除哂所有衫,有助幫佢保持清醒。
Hi 你要多D來呢道教下新仼媽咪呀。我只能分享我失敗的原因,不過我現在兩歲半仲埋緊身

大宅

引用:Quote:原帖由 usakumya 於 15-07-17 發表回

原帖由 Fish777 於 15-07-27 發表
Hi 你要多D來呢道教下新仼媽咪呀。我只能分享我失敗的原因,不過我現在兩歲半仲埋緊身

...
今日竟然俾我搵到呢个post,我真係睇完又睇,睇完又睇,我今胎第二胎,第一胎做得唔好,半人奶半奶粉到大仔八个幾月就掛泵,因為有左第二胎,一心想第二胎應該可以做好點,我好想全埋身,但又衰左,跌磅跌到10 percent,又黄,又未上奶,bb啜幾下又訓,情況同我大仔一样,我已心知不妙,唔通又要行返舊路?半人奶半奶粉?
醫生要我b補奶粉上返磅,否則唔可以出院,心諗“點解第二胎都無進步?“
我b 3 weeks了,埋身喊爆,又泵唔出奶,手擠極都係得个幾ml...都唔夠sit牙la..但無理由停,大仔都食左八个月,無理由對細的咁唔公平,我睇返好多舊post..
泵清先埋身,寄然我b成日hea我啜幾下就訓,不如我埋下身,佢啜左,我就揸右,keep起楂的奶,儲做下一餐再補奶粉,之後盡量泵(泵空氣),我期望奶量會上升又夠b食,我會試全埋身,我餵奶巾都買左,希望有朝一日用到

男爵府

開心吸收勳章

引用:Bb快兩個月大,半人奶,吾湯吾水,換來人肉

原帖由 Fish777 於 13-02-26 發表

Bb快兩個月大,半人奶,吾湯吾水,換來人肉奶咀隱。日頭餵完 ...
我BB快四個月大,埋身加一日一餐奶粉,佢食奶食到扭身扭世不論樽或埋身都係咁、健康院姑娘話呢個係佢食奶個格 佢唔肯食奶咀、二個令三個月倒時要啜住我瞓、連瞓著都要啜、一拎開就醒…都算…最近佢大力左、我好痛呀!唔比佢又喊,我現在點算好?

別墅

樓主2年既堅持,睇到好感動!super mom Usakumya真係要多D出現教下我地D新手!各位人奶媽媽加油!

子爵府

我都後悔埋身,因為埋身實在太爽,一開衫就食得,唔洗又泵又餵又洗又消毒嘥時間,爽慣左,返唔到轉頭囉

子爵府

usakumya 發表於 13-2-26 17:23
我同你相反,我由全奶粉轉全人奶,用左五個月。
全日都係度埋身,由佢梅由佢啜住訓,兒家我終於可以好多奶 ...
請問BB幾大

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:kenbetty 的帖子

7個月停哂奶粉做到全人奶,餵到兒家3歲幾lu: P

七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

大宅

回覆:好後悔埋了身(一年後update在#21)(兩年後update在#37)

我都唔經唔覺17個月了,當中的辛酸真係
希望可以餵到兩歲可以自然離乳,生第二個

別墅

回覆:Fish777 的帖子

我曾經都好後悔埋身,起初都有你呢個問題,而家bb五個幾月,都係埋身但每日都迫佢食一餐奶粉,慢慢佢就接受到,而人肉奶咀,我開頭係比佢啜到訓,一拎開就喊,跟住用左個方法係在佢半訓著情況慢慢移開乳頭接住放奶咀,唔好放低,等佢啜定左訓定左再慢慢放,頭幾次佢好易醒,因為分到唔係乳頭,再努力幾次之後佢會習慣的,再耐心,加油

男爵府

我都係全人奶,阿女剛27m。佢呢2日腸胃炎入左醫院,2日間被5個醫護人員(包括醫生護士)好驚訝咁話\"小朋友仲食緊人奶呀?!\" 我為自己餵到2歲以上覺得好自豪

我個女係奶睡b,一定要埋身食奶才瞓覺,我99直頭話佢係奶痴,我話咁咪幾好,食耐啲人奶唔好咁快自然離乳住

P.S.我覺得自己有啲變態,佢好為食既,試過去隔離屋玩見到有子母奶想飲,點知一飲就bu返晒出來,我問佢係咪唔鍾意飲呢種奶,只鍾意飲媽媽啲奶奶,佢答係,我嗰下覺得好開心

男爵府

回覆樓主

各位,不經不覺,我女女已經五歲了,我終於在佢三歲半自然離乳。兩歲之後,其實只是早上/瞓前埋身一兩次,已經唔辛苦了,到兩歳半時我告訴她三歲要停了佢唔肯,然後到三歲半,有天我告訴她冇沖涼呀,好臭呀唔好啜啦,佢竟然冇所謂!第二天我用同樣藉口,咁佢好自然就戒了!
現在看番呢個post, 真係堅辛苦但很回味,雖然只是半母乳但我盡哂力都好proud了,大家如果在早期階段,繼續努力!

jeanne1120    發表於 18-5-11 17:21
fishshum    發表於 18-5-11 14:16

男爵府

各位,貶眼我女巳快十歲了,我女而家同我close, 成日攬攬錫錫身體好好又好少病。

我睇返呢個post, 回味無窮,當年有幾位資深JM, 好有用的資料,希望幫到大家!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊