醫護健康

跳至

首頁
12345...8

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

我媽咪68歲, 2012年12月突然上半身水腫得很勵害, 後來被証實患了肺癌四期, 個瘤8cm大, 政府醫院的醫生說比治療 (電療 和 化療) 都只係延長媽咪的存活期, 卻不能醫好的 (所以不會給她做手術), 她估計我媽咪的存活只有1.5年
媽咪知自己有肺癌晚期, 但我就沒有告知她自己有幾耐存活期, 因不想她意志薄弱, 想她可以堅強d, 希望奇蹟發生, 她打贏呢仗!
如是者, 係政府醫院做咗四次電療, 和進行了三次化療, 上星期醫生話媽咪個瘤縮細咗, 癌指數亦由75跌到去25, 肺積水冇晒, 媽咪身體明顯比起舊年年尾係好咗, 而家行得走得, 她當自己已快要好返....

我想像唔到亦接受唔到她只能多活一年, 一諗到她會死, 個心真係實晒!

有冇jm屋企老人家有類此的病況, 但最后都活多很多年?

公爵府

環保接龍勳章

希望有, 為你祈禱, 加油加油!!!!

大宅

生死有命,活在當下,珍惜每一天罷。

加油!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 lily233242 的帖子

希望有奇跡。

民房

痊癒就好難架啦,吊命都重有機會。有一種專醫肺癌末期既藥叫irssa,中文易瑞沙,可以廷長末期癌症病人既壽命,你可以問下專科醫生睇下岩唔岩用。不過就算岩用,依隻藥唔係人人食得起,因為差不多二萬銀一合,重要食得一個月。

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

回覆:usausagi 的帖子

多謝打氣!
現在每次見媽咪,我們都會開開心心的樣子,希望帶多些正能量給她。
因媽咪唔中意請外傭,所以我家各兄弟姐妹(全都成家立室)都流輪去爸媽家打掃煮飯,兩老很開心,他們家裡比以前還要熱鬧!媽咪還說因窩得福,笑不攏嘴,只是溫馨的場面又是否能…

公爵府

環保接龍勳章

lily233242 發表於 13-4-1 00:06
多謝打氣!
現在每次見媽咪,我們都會開開心心的樣子,希望帶多些正能量給她。
因媽咪唔中意請外傭,所以我 ...
你都要加油, 成日笑, 支持住

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能會有奇蹟呢..., 唔好諗咁多, 只要佢宜家開開心心, 行得走得食得訓得, 唔辛苦就已經夠了... 活在當下

SauMing  AGREE  發表於 14-1-2 23:49

子爵府

Del~ Del~ Del~ Del~

大宅

在此送上無限祝福!
加油哦!

侯爵府

引用:我媽咪68歲,+2012年12月突然上半身水腫得很

原帖由 lily233242 於 13-03-28 發表
我媽咪68歲, 2012年12月突然上半身水腫得很勵害, 後來被証實患了肺癌四期, 個瘤8cm大, 政府醫院的醫生說比 ...
Same here…爸爸癌症已經末期,最近癌細胞已經擴散,情況轉差,大家都知道時間唔多,我只希望個病唔好令佢太辛苦,佢宜家開始連野都唔太食到,我好無奈,無奈我咩都做唔到,亦都幫唔到佢,只可以望住佢咁辛苦…點解上天要制造一個咁痛苦既病出黎

大宅

對唔住, 我暫時未見過可以捱多"幾年", 只求佢哋唔好太辛苦, 因為最後嗰段日子好多都好辛苦 !

個天比咗好好嘅機會你哋, 趁佢精神, 開開心心咁陪佢多啲, 影多啲開心嘅相, 等大家都有個好嘅回憶 ! 我媽咪有事前, 我哋已經帶佢去哂想去嘅地方, 食哂想食嘅嘢 ! 其實只要佢唔痛苦, 日子不在乎長短, 你都要好好保重, 大家先有能力撐落去嫁 ! 努力呀 !

禁止訪問

子爵府

Del~ Del~ Del~ Del~

男爵府

爸爸82歲 肺癌3期, 因年齡關係做唔到手術 / 化療 / 電療, 醫生剛開了標靶藥給他. 都只係延長爸爸的存活期, 標靶藥既藥費都是一個沈重的負擔. $15000只能食一個月. 不過點都好, 我只希望他日後唔好太辛苦就好了. 宜家可以做既只係比多D時間陪他.
用時間黎減少傷痛.

子爵府

回覆:有冇奇蹟?肺癌四期痊癒?

如果媽媽會信佛的話,教佢睇/諗地藏菩薩本願經。希望地藏菩薩守護佢。當然中西醫都要繼續搵方法。我唔想講太多攪到好似導人迷信咁。但你可以上網睇睇先。祝安康

大宅

回覆:vickling 的帖子

我媽媽也是肺癌末期,沒有接受任何電療和化療(不想增加她痛楚),因為媽媽本身冇痛楚,只是頭暈,也知此病不能痊癒,發現後五個月巳離開了!我們也是跟你們一樣,各兄妹巳結婚有囝囡搬開住,發現後大家輪流回家做家務照顧媽媽請工人......

大宅

回覆:lily233242 的帖子

加油呀!

伯爵府

回覆:kwan_kwan3 的帖子

但我媽咪不肯請工人,我哋氹到口水乾她都不要,她驚我哋使錢和不喜歡多一個外人係屋企,現在得兩老一起住,但亞爸亦有嚴重孝喘病!都是他倆年青捱大我哋五條化骨龍的原故,所以他倆身子都很差,我媽咪由後生到老到現在有了肺癌,都係太女強人本色了,她堅信她能打贏呢場仗,她積極接受治療,我哋幾兄弟姐妹都給予她無限量的支持,希望媽咪真的會有奇蹟出現,痊癒起來

Decem  試吓請鐘點, 幫輕吓兩老, 生活上大家都會輕鬆D   發表於 13-4-8 11:04

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:有冇奇蹟?肺癌四期痊癒?

大家都要加油呀! 這段最後的人生旅程是靠整個家庭每一份子的真心奉獻,共譜至真誠的樂章。

樓主,你媽媽有你們是有福的。

生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

首頁
12345...8

尾頁

跳至