烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wcandtt 發表於 15-4-6 15:34
你好利害啊!大師,真係好敬佩你
好耐無見啦~~妳又笑我妳啲作品超靚我學唔到呢!

珍珠宮

wcandtt 發表於 15-4-6 15:49
咪玩我,我有自知之明!

大師,你永遠係我偶像
好啦~好啦~大都水浸啦~~開心見到妳哋

珍珠宮

引用:你好 我見到你啲包好正 我想整比仔仔食 但

原帖由 MYSONPY 於 15-04-08 發表
你好 我見到你啲包好正 我想整比仔仔食 但佢有蛋敏感 所以從未食過包 最近開始大個仔見到人地食又問人拎來 ...
妳好妳想整麵包同蛋糕那焗爐係一定要的。我自己就無麵包機所以都係手搓包,如妳想整做形包,麵包機只可幫妳搓揉麵團,做形都是人手制作然後入爐。聽妳講想整比小朋友食應該食量不大,可減小份量手搓不會太辛苦或可用打蛋器幫忙(有些電動打蛋器可打麵團),一般400W以上打250g粉無問題可做6個包左右。

做麵包唔一定要蛋同奶可用水待替,我做包都好小用蛋同奶,另外我未做過唔用蛋嘅蛋糕所以幫唔到妳,如果我見有好食譜又易做會幫妳留意

焗爐用途廣泛,可焗麵包~蛋糕~pizza~小食~餸菜等等係不二之選。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-04-08 發表妳

原帖由 MYSONPY 於 15-04-08 發表
你意思買個可搓粉的打蛋器就可一物二用 打蛋加搓粉? 代替左麵包機搓粉的工能?

其實我每次做兩三個包都 ...

可以咁講~如果妳想做麵包又想做蛋糕打蛋器同焗爐一定要有,但如果妳無乜要求只想有個新鮮麵包的話,用麵包機就唔駛煩。
如妳暫時唔想添置太多野的話可先試用手搓麵,初初可搓150g粉可做3至4個包,150g粉唔會辛苦約十幾二十分鐘可完成先試試吧!(時間唔係絶對又要看看妳手勢)

珍珠宮

黑櫻米薯仔包~~呢個包做過二次,呢個係第一次做水份減咗同嗰邊有啲唔同
睇過嘅朋友唔好覺得出奇....第二次做我就將薯蓉加到90g一樣減水(我想薯仔味重啲),但麵團比較濕難做形,下次再做100g薯蓉再減水睇睇效果如何!

一般直接法材料:
薯蓉50g
高粉250g
糖25g
牛油25g
蛋30g
酵母3g
鹽1g
水約105g (目測麵團加減)

黑櫻米適量
蛋汁小許(掃包面用)
放軟牛油適量(有鹽牛油)

做法:
麵團一發後分割拍扁>對摺拍扁>對摺拍扁>滾圓醒15分鐘,將醒好麵團再重復以上動作一次滾圓掃上蛋液痴上黑櫻米再發酵至二倍大,將發好麵團在頂部剪一個十字放上牛油,170度入爐焗15分鐘左右(要看火力啊!)

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-04-08 發表本

原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-09 發表
大師,嗰兩嚿牛油好邪惡
係呀!每個都有6g牛油~我都中毒

珍珠宮

ipodbaby_123 發表於 15-4-9 10:41
大師,我有一個問題想請教。我用普通一排排既朱古力溶左(無做調溫)後畫圖案做蛋糕面既裝飾但由雪櫃攞出黎後 ...
咁妳用嗰啲係牛奶朱古力/調温朱古力還是免調温朱古力呢?
朱古力濃度越高越硬,街外普通餅店嗰啲就一定係假力加咗穩定劑

妳講嘅畫圖案喺蛋糕面係唧上去(好似寫字咁)?

呢個朱古力面係加咗忌亷溝,雪凍唔會硬身可以入唧袋畫圖案

呢個就用75%調温朱古力無溝野做淋面,凍咗就會脆身好似食脆皮雪條咁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-04-09 發表咁

原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-09 發表
我用一排排meji即食嗰啲黑朱古力,整類似你第一張相既朱古力蝴蝶,不過我係平面畫花紋,唔係3D裝飾。

...
妳用嘅明治係咪有幾多%嗰種呢?凡有唂咕油(convertute)都需要調温的,而且呢啲食用朱古力仲加咗其它成份,坐溶之後好難會凝固返。如果妳只係做一般普通裝飾寫字就用免調温朱古力,方便快捷。
調温朱古力味道香濃,但調温過熱就會油水份離起粒粒不能凝固,又或番炒過多都會變老,當朱古力凝固後面層會灰灰白白。
阿sir係教咁多啦!

珍珠宮

洋蔥合桃麥包~呢個包都幾健康架~焗起仲好香洋蔥味.

材料:
高粉250g
粗麥粉50g
酵母3g
糖20g
牛油15g
水約165g(洋蔥有水份所以水份約55%)

洋蔥80g切粒
合桃適量

一般直接法:
除牛油/洋蔥/合桃將所有材料搓滑加牛油至搓至有筋膜,之後加入洋蔥/合桃搓至混合發酵至二倍大,發好嘅麵團分割三份拍扁>對摺>拍扁>滾圓醒麵15分鐘,將醒好嘅麵團做形(看圖),做形後再發至約二倍大灑上高粉再介包,180度入爐焗20分鐘.

珍珠宮

紅豆迷你吐司

材料:
高粉300g
糖15g
鹽3g
牛油15g
酵母3g
水約205g-210g (自己目測麵團濕度
紅豆蓉適量

一般直接法做形請參考圖片

做法:
除牛油外將有材料拌勻搓滑後加牛油繼續搓至有薄膜,然後發酵至二倍大,
將發好嘅麵團拍扁卷起分割成三份,將每份麵團拍扁>對摺拍扁>對摺拍扁>滾圓醒麵15分鐘,將醒好麵團檊長一半抺上紅豆蓉,將另外一半覆蓋然後摺
三摺再將麵團檊開,再切開三條鬒成辮卷起入模170度焗18分鐘取出掃上蜜
糖水再焗二分鐘.(唔掃蜜糖水亦可)

麵團卷好收口向下放入模,如想做整條大吐司就將三舊麵團一齊放入450g吐司模就可以.

珍珠宮

引用:係咪wipping cream 呀

原帖由 laiyt 於 15-04-18 發表
係咪wipping cream 呀?
乜野 whipping cream

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-04-18 發表乜

原帖由 laiyt 於 15-04-18 發表
Sorry,我指椰絲奶油包个奶油
係呀!淡奶油=淡忌廉,比個更方便嘅做法妳參考,100g 無鹽牛油放軟加20或25g 蜂蜜打至淡色就可以。

珍珠宮

生煎鹹魚包

包皮:中筯粉300g, 依士3g, 油一湯匙, 糖5g, 生粉25g, 水約160g

饀料:半肥瘦豬肉150g,(攪碎)鹽2/3茶匙,糖半茶匙/ 胡椒粉半茶匙/ 鹹魚適量/ 薑汁半茶匙/ 油一茶匙/ 生粉小許/ 水50g,加入豬肉拌勻備用

皮:除咗油所有材料搓10分鐘加油繼續搓2分鐘待發約20分鐘,分割後拍扁滾圓醒15分鐘.
碾成圓形包上饀料收口向下(鐘意厚皮就唔好碾咁薄),用掃掃上小許清水印上芝麻,
落油鑊稍煎一陣加水要過1/3煎到淨返小小水加麻油煎至乾水.
(麻油可叧包皮更脆(蒸亦可)

珍珠宮

引用:生煎鹹魚包包皮:中筯粉300g, 依士3g, 油一

原帖由 selko809 於 15-05-16 發表

生煎鹹魚包

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-05-16 發表本

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-05-16 發表

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 15-05-16 發表

珍珠宮

珍珠宮

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至