跳至

首頁

尾頁

大宅

rose-mag 發表於 20-4-12 14:05
係呀,菠蘿包個皮要用全蛋黃至會上色靚架。你用晒成隻蛋?

就係咯!仲有個食譜用好多奶粉,我整時已經覺怪,因比起我麵包機個麵包食譜多好多奶粉。佢個粉和水比例(包括湯種的水)都係2:1,食落太大奶粉味,可能奶粉唔夠水溶解。

個皮都算爆得似樣,我打算下次用我麵包機個食譜做包底算了。

大宅

big007 發表於 20-4-12 20:11
bb 食果啲奶粉?

唔係,這是powdered milk,不是baby formula,只是奶脫左水。在超市baking supplies 那行買的,主要就係用來整餅,也有人買來沖奶茶咖啡,唔駛買鮮奶又放得耐。

最近啲人囤貨也冇得賣了。奶係西人主要食物之一,個個好似東方人囤米咁囤奶粉,因為加番水就係奶。我只剩少少,每個星期去超市都去望下有冇貨,好彩上個weekend架上終於有幾包剩,拿拿臨攞左包。

大宅

big007 發表於 20-4-13 08:01
多謝你解答。
其實只係好少份量,唔用可唔可以呢?
雖然我唔係整,不過都好想學吓。

都可以skip的,加奶粉主要係增加麵包的香味,相信成形冇問題只是味道差少少。法棍嗰啲等佢慢慢發的包,只用麵粉,yeast,鹽和水,發時等麵粉慢慢由澱粉分解做糖來餵yeast。港台日式的麵包多數只係發幾小時,和大家喜歡軟軟甜甜的包,所以加糖,奶,牛油等入麵團。

大宅

big007 發表於 20-4-15 02:55
各位,請問你哋可唔可以幫我睇下以下兩種粉嘅分別?麵包嘅話,邊種比較適合? 唔該晒!
Whole Grain brea ...

其實就咁睇成分好難講,因為始終唔係麵粉,所以佢加唔同材料希望成品似麵包。用麵粉焗包就係靠麵根的彈性包住yeast發出的空氣,焗出來就鬆軟有咬口。我們未用過gluten free flour的好難給你意見,你都係要睇其他用家的評價。

首頁

尾頁

跳至