烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

請教下呢隻屬於咩粉?

因為之前買開呢個牌子高粉,間
舖個sales話只是轉咗包裝,但我d有懷疑

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆:麵粉

原先用開的高粉

大宅

你原先果包d細字寫high gluten咪高粉。新果包大隻字寫all purpose,在美國即係中粉。

賣俾你個位唔知就作。唉!

如果買美國粉,高粉通常寫bread flour或for bread machine等字。低粉我哋叫cake flour。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

第一張相all purpose flour係中筋粉嚟,做麵包唔係好得,做中式包都仲可以。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:第一張相all purpose flour係中筋粉嚟,做

原帖由 rose-mag 於 15-01-28 發表
第一張相all purpose flour係中筋粉嚟,做麵包唔係好得,做中式包都仲可以。
我就係見佢寫住all purpose,我覺得係中粉,但個店員話一定係高粉
自己又烹飪白痴,但有懷疑,所以只買咗一包先,唯有用來整饅頭

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nainaitze 發表於 15-1-27 23:44
我就係見佢寫住all purpose,我覺得係中粉,但個店員話一定係高粉
自己又烹飪白痴,但有懷疑,所 ...
D職員未必個個識,話唔係就冇生意嘛。唔緊要啦,中粉都可以整曲奇餅、蛋糕、批、撻等,PIZZA唔太奄尖都可以。

子爵府

好媽媽勳章

整薄撐得嗎?

別墅

可以整薄撐呀,我都係用中筋加木薯粉

大宅

大宅

叻媽咪 發表於 15-1-28 16:55

如果整薄撐, 中筋和木薯粉比例係幾多?

侯爵府

DHA勳章

第一包中筋,咩都用得佢,
第二包寫明extra high protein做麵包

男爵府

回覆:nainaitze 的帖子

請問樓主包新粉在哪買?今日在吉之島及百佳都買不到!thx

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:請問樓主包新粉在哪買?今日在吉之島及百佳

原帖由 3wa4 於 15-01-30 發表
請問樓主包新粉在哪買?今日在吉之島及百佳都買不到!thx
我一向在o farm中文好似係綠盈坊買,賣有機嘢個間

男爵府

回覆:nainaitze 的帖子

Thx a lot!

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

引用:可以整薄撐呀,我都係用中筋加木薯粉

原帖由 叻媽咪 於 15-01-28 發表
請問木薯粉邊度有得買?

翡翠宮

大廚勳章

kristentam 發表於 15-1-30 23:23
請問木薯粉邊度有得買?
泰國生粉 = 木薯粉,雜貨店或超市有售

水晶宮

nainaitze 發表於 15-1-28 15:44
自己又烹飪白痴,但有懷疑,所 ...
佢蛋白質係8....都可以整吓蛋糕/ 曲奇呢D呀...

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

引用:Quote:kristentam 發表於 15-1-30 23:23 請

原帖由 tp168 於 15-01-31 發表
泰國生粉 = 木薯粉,雜貨店或超市有售
thanks

大宅

其實外國人會用all purpose flour 做包,蛋糕同曲奇
Laura in the kitchen 喺YouTube都係用all purpose flour做包

王國長老

chestnutpaste 發表於 15-1-30 18:17
其實外國人會用all purpose flour 做包,蛋糕同曲奇
Laura in the kitchen 喺YouTube都係用all purpose flou ...
整包都係用高粉多,美國叫bread flour,但蛋糕同曲奇真係多數用All purpose flour中筋粉多,甚至pizza都有人用中筋,我自己就高中兩溝,因為有時未必有足夠高粉,而且高粉貴過中筋,又唔係成日有減價,Cake flour低筋粉反而唔係好普遍有得賣,又係比中筋貴,所以我都係用中筋整蛋糕、曲奇、批、pancake等。

首頁

尾頁

跳至