嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:屋企無乜餸係度,唯有整最簡單嘅蕃茄蛋飯俾

原帖由 EVA12478 於 14-08-28 發表
屋企無乜餸係度,唯有整最簡單嘅蕃茄蛋飯俾小朋友。

好簡單,蕃茄先落水煮融煮出味道,然後直接打個蛋入去 ...
你仔仔好得意呀,見你話佢喊住等你煮好真攪笑。

你好有心機呀。

大宅

回覆:2012年12月份生小朋友的午餐

謝謝你的分享原來煮白汁就係咁煮,學到野
超中意你囝囝,好靚仔又乖

^~^

別墅

媽媽,你好哂利。
簡簡單單就諗到好多變化,要向你學習

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+EVA12478+於+14-08-28+發表屋

原帖由 gagakong 於 14-08-30 發表
又有嘢問,見他正餐食得咁好,而家幾多磅飲幾多奶?(鮮奶/奶粉/人奶?)可否分享他的飲食作息時 ...
x2

大宅

gagakong 發表於 14-8-30 13:03
又有嘢問,見他正餐食得咁好,而家幾多磅飲幾多奶?(鮮奶/奶粉/人奶?)可否分享他的飲食作息時 ...
因為我一日俾佢嘅活動量都唔小,所以佢雖然食得多,但唔係一個好重磅數嘅小朋友,頭先磅佐下,得23磅,20個月嘅小朋友嚟講唔算太重。
佢一日飲兩餐奶,早餐一次臨瞓前一次,每次8安。

7:00左右起身,開支奶俾佢。

9:00左右食早餐,早餐有麵包或者中式包點,細半碗麥皮。

10:00左右食完早餐整好所有事,帶佢去遊樂場玩一個半至兩個鐘,中間會俾少少生果或小食。

12:00返屋企食飯

13:00瞓覺至到16:00左右,起身後俾啲生果同小食佢,落樓下公園玩一個鐘。

18:00食晚餐

19:30生果

21:00飲埋奶,一覺瞓到天光。。。。

每日如是~~~

難怪我日日都覺得好眼瞓~~~未停過~~~

我總要準備自己同老公嘅早晚兩餐~~~

大宅

基本上一日一蛋俾小朋友。

依日中午,普通嘅拌飯用蛋皮包起,整個蛋包飯,新穎嘅外形刺激下小朋友嘅視覺。

一拎出嚟,粒聲唔出,輕輕將碟擺底啲俾小朋友望一眼,然後轉身行開,擺係餐台。

小朋友一見到已經「嘩~~」一聲~~~

追住過嚟~~

其實真係好普通嘅飯,撈佐芝士同菜。

大宅

引用:Quote:gagakong 發表於 14-8-30 13:03 又有

原帖由 EVA12478 於 14-09-01 發表
因為我一日俾佢嘅活動量都唔小,所以佢雖然食得多,但唔係一個好重磅數嘅小朋友,頭先磅佐下,得23磅,20個 ...
日日咁有心機煮,個仔又咁鐘意食仲坐門口心急等,媽媽你一定好開心,辛苦都值得謝謝分享個schedule 同我B一樣活動量多自然消耗晒,唔會肥。
你個仔日日拎住碟飯知道唔掉得落地真乖,我果個咩都鐘意揸揸吓就掉

EVA12478  煮得開心食得放心   發表於 14-9-13 12:05

大宅

引用:Quote:gagakong+發表於+14-8-30+13:03+又有

原帖由 EVA12478 於 14-09-01 發表
因為我一日俾佢嘅活動量都唔小,所以佢雖然食得多,但唔係一個好重磅數嘅小朋友,頭先磅佐下,得23磅,20個 ...
你仔仔好叻好乖呀!我囡囡同你仔仔差唔多大!但就食得好差,蕃茄,蛋完全唔食!試過蒸蛋,炒蛋,烚蛋都唔制!又唔肯飲水,生果又淨係肯食蘋果,橙,香梨,其他又唔肯食!完全唔肯試新野!攪到我頭都大埋!

我想問個白汁魚,係用咩奶同咩魚黎架?

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

d 野食好吸引阿, 我都想食! 你仔仔又靚仔. 我仔仔21個月, 仲係唔肯食大人野, 仲係食緊粥仔咋.

大宅

BK Milk勳章

你好叻丫,煮到咁多好味既俾仔仔,向你學習,我仔仔細你仔仔7個月,等我都學下你煮既野先,thx!!

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

樓主, 好耐無見你出post喇, 我有追你之前d post同你個blog

EVA12478  依家BLOG寫到無哂心機~~  發表於 14-9-13 12:12

大宅

多謝分享

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

引用:小朋友嘅晚餐同大人一齊食,晏果餐多數食自

原帖由 EVA12478 於 14-08-21 發表
小朋友嘅晚餐同大人一齊食,晏果餐多數食自己嘅BB餐,我無乜特別諗過俾啲咩佢食,總之有澱粉質,有蛋白質, ...

好味有營又健康

最最重要係簡單容易快捷煮意,啱晒我哩D在職媽咪

btw,我囝囝大妳囝囝半個多月only,體重差唔多,都肯食好動,但就無媽媽妳咁叻煮野俾佢食……多謝分享,而家(我)可以輕鬆煮(仔)開心食

EVA12478  在職媽媽好辛苦,加油  發表於 14-9-13 12:13

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 susumi123 的帖子

可唔可以share個blog出o黎?

大宅

勁!

大宅

靜藍 發表於 14-9-2 03:37
你仔仔好叻好乖呀!我囡囡同你仔仔差唔多大!但就食得好差,蕃茄,蛋完全唔食!試過蒸蛋,炒蛋,烚蛋 ...
媽媽唔洗咁灰心,俾少少時間小朋友適應依個世界,等佢大大下自然就肯嘗試架喇~~~
雪櫃有凈我自己飲開嘅保利鮮奶,就隨手落入去,小朋友出街都有同我一齊飲鮮奶,所以無問題嘅~~魚求其買到咩魚就用咩魚,最緊要無骨~~~

大宅

其實小朋友攝取適量的動物性脂肪,係對於腦部嘅發育有好正面嘅幫助,所以我都唔會介意俾少少帶肥膏嘅肉小朋友進食。

買佐一條五花腩,整定一煲仔豬肉煲,得閒預先整定,咁每餐飯只需要配搭少少菜蔬,加埋豬肉,就可以輕鬆整餐飯餸出嚟,猶其適合在職媽媽,方便又輕鬆地解決小朋友的飯餐需要。

煮法唔難:

1、五花腩切幼條狀,拍一細舊薑,兩粒蒜剁碎,落鑊炒至豬肉轉色(唔一定需要炒熟,轉佐色封佐個肉汁就可以),無需落油,豬肉煸炒後會自己走好多油出嚟,可以倒走太多 嘅豬油。

2、因為唔想小朋友食太多醃制食物,譬如豉油,多數時候可免則免,但整豬肉煲無啲色水又唔靚,所以就自己炒糖色。好易咖,水同糖大約1:1嘅比例,煮至起泡出香味,全程細細火煮,煮過火會有苦味。如果覺得有難度,可以省略依個部步驟,直接用豉油同糖較味即可。

3、將步驟1嘅肉,倒入炒好糖色中,俾少少鹽較味,落少少水略煮。

4、將肉轉入壓力煲,燜至淋軟即成。

擺入雪櫃,可以慢慢食兩三日,幾方便~~~

依日午餐,切一個薯仔,俾一匙豬肉,加水煮熟即可。

什麼調味料都完全不需要,因為豬肉本身已有足夠的味道.

通常我會加水煮三個字,熄火後後焗多三個字,就完全淋軟.

切兩塊麵包,開得飯~~~

幾咁方便又簡單,總要美味又營養,唔錯架~~~

香噴噴嘅豬肉當然地吸引住小小肉魔,第一選擇就係肉,肉,肉~~~

媽媽,肉肉真係超好味~~~~

一臉笑容地話俾媽媽知~~~

依家佢有佢食,我有我上網,互不干擾,幾好~~~

食飯一事,佢最專心~~~

食飽飲飯,幫媽媽手收衫.

我唔會阻止小朋友做任何事情,只要我在場的情況下.就算係廚房,小朋友都經常會在我身邊睇住我煮餸,我會話俾佢知刀具廚具嘅作用同危險,俾佢小心嘗試熱熱嘅感覺,在我睇得到嘅情況下讓佢明白世界嘅動作,較為安全.

力所能及嘅家務我都會俾佢加入參予,依份為大人所接受的認同感,可以俾到小朋友好大嘅自信.

小朋友幫手拆衣架,教曉佐佢將衣加,衫同褲分別擺放,咁樣半玩半參予嘅過程,無意中已經將一種系統地分類法嘅概念種植俾小朋友,無需要太刻意去逼小朋友認識依個世界,係生活中得到嘅經驗,遲早會轉化為學習上嘅一種方法.

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

回覆:EVA12478 的帖子

好媽媽

洋房

好西利, 食物多花款, BB亦食得好叻叻。 勁

男爵府

學野先 好有心機啊媽媽!!!

首頁

尾頁

跳至