烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

印第安公主 發表於 14-4-1 13:28
細長「容器」,即裝住淡忌廉嘅器皿。器皿大小恰當,只用一支打蛋器嘅攪拌棒已經可以打得起。

打蛋器用你用 ...
哦, 我係用闊口ge金屬器皿, 可能真係唔夠細長... 咁我再試下雪埋支打蛋器先~ 真係唔該哂你哋ge回覆

男爵府

好媽媽勳章

Rammy 發表於 14-4-1 13:43
係咪即係當忌廉仲係液體時就加d魚膠水落去一齊打呀? 唔好意思, 我係新手
...
唔係...係打起o左d carem之後加入已"浸軟坐溶o左o既魚膠片"....記得係用魚膠片唔係用粉呀...因為用粉要用比較多水去開溶佢..太多水份只會令到d cream 變得稀身....而片就只係浸軟榨乾小小就可以攞去坐溶相對水份無o甘多.

大宅

hinhin.mami 發表於 14-4-1 15:08
唔係...係打起o左d carem之後加入已"浸軟坐溶o左o既魚膠片"....記得係用魚膠片唔係用粉呀...因為用粉要用比 ...
哦, 明白, 係咪落少少撈混d cream就可以架啦?

男爵府

好媽媽勳章

Rammy 發表於 14-4-1 15:13
哦, 明白, 係咪落少少撈混d cream就可以架啦?
今晚返屋企睇返本書再話比你聽個比例係點....

大宅

hinhin.mami 發表於 14-4-1 17:19
今晚返屋企睇返本書再話比你聽個比例係點....
唔該哂~

伯爵府

引用:Quote:媽咪面+發表於+14-4-1+13:26+我試過

原帖由 Rammy 於 14-04-01 發表
係咪即係當忌廉仲係液體時就加d魚膠水落去一齊打呀? 唔好意思, 我係新手
...
我自己做法,忌廉打到咁上下開始變杰時,我就加2g至2.5g(視乎忌廉份量多少)嘅已坐溶及已放涼魚膠水落去,再打起,我初初都驚打唔起,點知又ok,不過就比平時用多丁咁the時間囉。
之後打到極企身,開始變一粒粒不太順滑就停手,就可以坐冰水或放落下格一邊唧一邊冰住啲忌廉。
但如果忟忌廉上蛋糕就不宜打到鞋口,因不滑會較難忟得順。
本身打到鞋口,唧出來嘅花已經係好挺好實好靚,再之後雪幾個鐘就一定keep到個花,做cake唧師傅教我架,佢話如打到普通企身,個花唧唔夠幾分鐘就開始溶,所以有時啲賣cake點解個花可以咁出就係咁喎。我自己親身試過係成功架。
不過千萬唔好雪喺冰格,我試過太硬唧爆袋,根本唧唔出來

芭芭拉

珍珠宮

引用:Quote:媽咪面 發表於 14-4-1 11:27 你用咩

原帖由 Rammy 於 14-04-01 發表
我用p牌o架(總x)紅白色
總×呢隻忌亷主要用嚟煮忌亷湯或做甜品,唔係用嚟抆蛋糕所以好難打得起,就算打到企身好快就瀉,如果唔想加其它野可用安佳或鐵塔,前者香滑但有微黃後者雪白易打但無咁香。

tp168    發表於 14-4-1 23:10

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+Rammy+於+14-04-01+發表係咪

原帖由 媽咪面 於 14-04-01 發表
我自己做法,忌廉打到咁上下開始變杰時,我就加2g至2.5g(視乎忌廉份量多少)嘅已坐溶及已放涼魚膠水落去, ...
本書同你落嘅魚膠份量差不多…

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我平時都系用你呢隻P牌架,用過一次甜忌廉,以後咪搞,太甜,甜忌廉是植物性油脂,反式脂肪高,唔健康,麵包鋪就話省成本姐,自己整當然用動物性油脂啦,上個禮拜南豐9樓200ml減價8蚊有找,真系抵用,系難打啲,但香好多,再唔系用selko介紹的,它們介乎動物性和植物性油脂之間,比較易打和挺身,又可以自己較甜度,另外,我會在12蚊店買幾包平時發燒用來包頭的冰墊,放入更大的碗中,然後再掂著不鏽鋼碗來打,唔使下下用冰咁煩,打10分鐘左右就ok了。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:點解淡忌廉...

睇返本書佢係淡忌廉150,糖10g, 魚膠片2.5g..不過佢只係用嚟做餡....而佢有另一個食譜係要抆cream....佢都一樣係用嚟做饀only...外層抆cream 佢用返甜忌廉

大宅

回覆:點解淡忌廉...

我不嬲用開呢個牌子喔,每次都係用手打,都冇用過機打,好快企身喇!

子爵府

引用:睇返本書佢係淡忌廉150,糖10g, 魚膠片2.5g.

原帖由 hinhin.mami 於 14-04-01 發表
睇返本書佢係淡忌廉150,糖10g, 魚膠片2.5g..不過佢只係用嚟做餡....而佢有另一個食譜係要抆cream....佢都一 ...
我係打好Cream拿一湯匙到加入己溶的鱼膠片中捞匀,再捞入打好的Cream,咁唧花就好靓的了

大宅

媽咪面 發表於 14-4-1 18:04
我自己做法,忌廉打到咁上下開始變杰時,我就加2g至2.5g(視乎忌廉份量多少)嘅已坐溶及已放涼魚膠水落去, ...
早晨, 下次我都試下加少少魚膠水落去睇下好唔好d, 多謝回覆.

你嗰句 "不過千萬唔好雪喺冰格,我試過太硬唧爆袋,根本唧唔出來", 我諗到嗰個情況唔覺意笑咗囉.

大宅

selko809 發表於 14-4-1 19:35
總×呢隻忌亷主要用嚟煮忌亷湯或做甜品,唔係用嚟抆蛋糕所以好難打得起,就算打到企身好快就瀉,如果唔想加 ...
我尋日都有問烘焙店d人, 佢都介紹我用安佳, 但我都會做其他甜品, 雪櫃又無位, 所以最後都無買lu...

珍珠宮

引用:Quote:selko809 發表於 14-4-1 19:35 總×

原帖由 Rammy 於 14-04-02 發表
我尋日都有問烘焙店d人, 佢都介紹我用安佳, 但我都會做其他甜品, 雪櫃又無位, 所以最後都無買lu...
...
妳唔會啦!安佳呢隻唔只淨係抆蛋糕,做甜品煮西菜忌亷湯都可以。

大宅

kenstin 發表於 14-4-1 22:02
我平時都系用你呢隻P牌架,用過一次甜忌廉,以後咪搞,太甜,甜忌廉是植物性油脂,反式脂肪高,唔健康,麵 ...
你好, 戚風大師, 我有睇你d post o架, 寫得好詳細呀, 多謝你每次ge無私分享, 等我呢d新手撞少好多板.

我都係諗住可以自己調整個甜度同埋自己做甜品或蛋糕都係想健康d, 所以唔用甜忌廉.

8蚊咋... 真係好平喎...我最平都係之前喺吉吉島買過好似27蚊2盒200ml

"我會在12蚊店買幾包平時發燒用來包頭的冰墊,放入更大的碗中,然後再掂著不鏽鋼碗來打,唔使下下用冰咁煩"
你呢個idea又幾好喎, 拍得住你個"杯杯打蛋器"(唔好意思, 擅自為你ge發明改名添)

大宅

winds2000 發表於 14-4-1 23:18
我不嬲用開呢個牌子喔,每次都係用手打,都冇用過機打,好快企身喇!

...
可能我真係無耐性打得唔夠耐呀, 我試下打耐d先~

大宅

dobbybabie 發表於 14-4-1 23:24
我係打好Cream拿一湯匙到加入己溶的鱼膠片中捞匀,再捞入打好的Cream,咁唧花就好靓的了

...
如果再打唔好我就試下放魚膠片落去, 唔該哂~

大宅

selko809 發表於 14-4-2 09:41
妳唔會啦!安佳呢隻唔只淨係抆蛋糕,做甜品煮西菜忌亷湯都可以。
ok~ 等我試下征服"總x"先, 無奶油winds2000話無問題但係我就打唔起囉...

hinhin.mami    發表於 14-4-2 10:16

首頁

尾頁

跳至