烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題

自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下
http://wendyng.chiba78.com/

大宅

回覆:想學蛋糕唧花,但又唔想用忌簾咁貴同浪費,有咩可以代替

發到企身既蛋白得5得

子爵府

用番薯去皮加少少水煮腍來練習,唔靓又再唧過

大宅

引用:用番薯去皮加少少水煮腍來練習,唔靓又再唧

原帖由 dobbybabie 於 14-05-26 發表
用番薯去皮加少少水煮腍來練習,唔靓又再唧過
呢個辦法好經濟woo,thank you

自從有了這對寶貝後,更加熱愛自家製美食,一屋都係麵包機,豆漿機,雪糕機....但自問都是copy cat,喜歡周圍觀摩下blogger 同睇書,希望藉此同大家分享下

子爵府

仲有薯仔壓蓉加牛油,盐,玩完整焗薯蓉或直接唧薯蓉花去焗,一流

珍珠宮

引用:如題

原帖由 mrsko 於 14-05-26 發表
如題
買盒1L甜忌亷都係2x蚊,有心學已經係最低消費,淨係甜忌亷同淡忌亷嘅軟硬度已經有分別莫講話其它代替品,妳用芋蓉薯蓉唧出嚟一定靚又立體,當妳真係做蛋糕用返忌亷就唔係嗰樣野啦!

大宅

回覆:mrsko 的帖子

1L甜忌亷有排唧,整埋個蛋糕底黎唧唧完食返吳會浪費

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

用甜忌廉呀,我以前係用愛護牌練習,用完再用架, 可以擺一星期
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

回覆 andyman 的帖子

用完可以再用?唔溶咩?咁等我試下..

1L 廿幾蚊咁平?邊到有得買呀?唔該哂

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mrsko 發表於 14-5-26 21:45
回覆 andyman 的帖子

用完可以再用?唔溶咩?咁等我試下..

一次打半盒, 剩番的一半雪入冰箱,下次用先格夜放普通格 先用。
每次玩完雪在普通格。, 仲有玩的時間不要太長,天氣熱快溶呀,,,,,,
下次取出如太稀,可再打番起佢, 甜忌廉唔會油水分離架....
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至