烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:原帖由+selko809+於+14-06-14+發表佢

原帖由 ipodbaby_123 於 14-06-14 發表
可能佢呢排好忙未有時間post
五色旦糕體係我自己想做嘅,外面係selko教我的,做這個我學到好多嘢㗎

豬豬822  蛋糕整得好靚ar   發表於 14-6-30 00:00
kenstin  好靚啊!  發表於 14-6-15 10:28

伯爵府

引用:Quote:原帖由+selko809+於+14-06-14+發表佢

原帖由 ipodbaby_123 於 14-06-14 發表
可能佢呢排好忙未有時間post
咁啱果幾日我媽病了,所以只用了蜜桃,中間冇切開的!多謝收看啊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 14-06-14 發

原帖由 clyl03 於 14-06-15 發表
五色旦糕體係我自己想做嘅,外面係selko教我的,做這個我學到好多嘢㗎

...
我都無教妳啲咩!係妳看圖識字整得好好我都無妳咁好心機整咁多種色。

clyl03  咁都要我問您又回應我才能讓我認識更多哩!原來我們聊下聊下、問下答下已經有一年啦!(因為我少爺仔下月又大一歳啦!)  發表於 14-6-15 09:01

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 14-06-14 發

原帖由 clyl03 於 14-06-15 發表

...
整得咁鬼靚都話無膽放上黎

剩係個朱古力圍邊已經唔簡單啦!仲玩埋朱古力印花

好勁!好靚呀!

以後要放多d作品上黎呀!

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

伯爵府

回覆 selko809 的帖子

[size=15.199999809265137px]麵團材料:
[size=15.199999809265137px]高粉200g
[size=15.199999809265137px]水120g
[size=15.199999809265137px]麵種40g
[size=15.199999809265137px]牛油20g
[size=15.199999809265137px]糖20g
[size=15.199999809265137px]酵母2g
[size=15.199999809265137px]鹽1g
[size=15.199999809265137px]麵種40g[size=15.199999809265137px]

[size=15.199999809265137px]老師,呢度係唔係double咗?

珍珠宮

引用:回覆 selko809 的帖子麵團材料:高粉200g水1

原帖由 fattymama 於 14-06-15 發表

回覆 selko809 的帖子
係呀!打多咗已經改返啦!Thx

fattymama    發表於 14-6-15 10:19

珍珠宮

clyl03 咁都要我問您又回應我才能讓我認識更多哩!原來我們聊下聊下、問下答下已經有一年啦!(因為我少爺仔下月又大一歳啦!) 發表於 半小時前

原來有一年嗱~~少爺仔下個月生日好媽媽又可以做個大蛋糕比少爺啦!

大宅

回覆:迷你墨西哥

我都整咗,獻醜喇!多謝selko809的分享!

珍珠宮

starfishting 發表於 14-6-29 16:48
我都整咗,獻醜喇!多謝selko809的分享!
唔好客氣啦~~整得好靚呀!個包包圓碌碌係咪光線問題呢未夠色,還是妳唔想太燶?
墨西哥油有無減牛油呢?我覺得好油呀所以在#26見議減10g牛油...

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

selko809 發表於 14-6-12 16:04
隔夜種:
高粉125g ↘
水80g

整得好靚ar

selko809  謝謝妳  發表於 14-6-29 19:18

大宅

引用:Quote:starfishting 發表於 14-6-29 16:48

原帖由 selko809 於 14-06-29 發表
唔好客氣啦~~整得好靚呀!個包包圓碌碌係咪光線問題呢未夠色,還是妳唔想太燶?
墨西哥油有無減牛油呢? ...
減咗牛油呀!應該係手機影相光線問題,我仲覺得焗過火咗少少,包底都有少少偏向燶。

侯爵府

大宅

引用:隔夜種:高粉125g ↘水80g酵母1g ↗

原帖由 selko809 於 14-06-12 發表

隔夜種:
請問selko,你用180度焗15分鐘,咁焗爐應該要預熱幾多度?因為我個焗爐預熱至180度,但麵糰入爐後會跌至去120度左右,要5分鐘後才回升至180度,這樣是否都係總共焗15分鐘呢?我有時都攪到亂晒,只係在焗爐前用眼觀察麵包的色澤。Thanks!

珍珠宮

starfishting 發表於 14-6-29 20:00
請問selko,你用180度焗15分鐘,咁焗爐應該要預熱幾多度?因為我個焗爐預熱至180度,但麵糰入爐後會跌至去1 ...
我係180度係入爐計約15分鐘目測個皮如果太早上色就用鍚紙蓋面
妳或者可將預熱度數較高啲,入爐後降温後調回需要嘅温度,呢個包只係40g焗15分鐘足夠了

咁妳平時焗包係咪都係由得個温度自己回升?

大宅

引用:Quote:starfishting 發表於 14-6-29 20:00

我係180度係入爐計約15分鐘目測個皮如果太早上色就用鍚紙蓋面
妳或者可將預熱度數較高啲,入爐後降温後調回 ...
可能我個爐唔大,因為之前啲包每個約70g,我用高啲度數預熱,入爐時約180度,點知唔夠10分鐘,包面已經上晒色,就算蓋了錫紙,焗完啲包偏向乾身,所以之後我只敢用160度焗和等焗爐的温度自己上升。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 14-06-29 發表我

原帖由 starfishting 於 14-06-29 發表
可能我個爐唔大,因為之前啲包每個約70g,我用高啲度數預熱,入爐時約180度,點知唔夠10分鐘,包面已經上晒 ...
哦!係咪包包面太近發熱線呢!妳對咗個爐咁耐知佢皮性就易控制啦!不過就要睇多二眼,見妳成品又無乜色差喎!

大宅

引用:Quote:原帖由 starfishting 於 14-06-29 發

哦!係咪包包面太近發熱線呢!妳對咗個爐咁耐知佢皮性就易控制啦!不過就要睇多二眼,見妳成品又無乜色差喎 ...
多謝你賜教呀!我好耐冇用個爐,近來先開始再用番,又要再適應過先攪得掂佢。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 selko809 於 14-06-29 發表哦

原帖由 starfishting 於 14-06-29 發表
多謝你賜教呀!我好耐冇用個爐,近來先開始再用番,又要再適應過先攪得掂佢。

...
哎呀!唔好講賜教啦!我都好小做包係呢排做多咗

伯爵府

BK Milk勳章

selko809 發表於 14-6-29 21:43
哎呀!唔好講賜教啦!我都好小做包係呢排做多咗
偶像,可否解釋多次排氣對井摺拍扁再對摺拍扁係點?唔太明

珍珠宮

引用:Quote:selko809 發表於 14-6-29 21:43 哎呀

原帖由 whisky511 於 14-07-31 發表
偶像,可否解釋多次排氣對井摺拍扁再對摺拍扁係點?唔太明
係#1有圖好清楚,將發好麵團拍扁卷長分割,對摺拍扁對摺拍扁~滾圓。唔好用掌心要用手掌雞肶肉,掌心窩入去係拍麵團唔夠力。
我覺得用手拍麵團比用棍好同快(純粹個人感覺)

首頁

尾頁

跳至