嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友嘅晚餐同大人一齊食,晏果餐多數食自己嘅BB餐,我無乜特別諗過俾啲咩佢食,總之有澱粉質,有蛋白質,有蔬菜纖維等就足夠,點樣配搭就視乎果日屋企有啲咩就煮咩俾佢。

我通常早上會帶小朋友出去玩,出門前先整好需要較長時間煮嘅果部份,返到嚟再煮一煮較易熟嘅部份,咁就可以快靚正輕輕鬆鬆有得玩有得食兩不誤。

依一日嘅午餐,芝士菠菜麥皮牛丸伴薯菜。

牛肉剁碎,加麥皮,鹽,糖,生粉,薑蓉攪勻,再搓成球狀,與切成細塊的薯仔一齊蒸三個字即成,蒸好後唔揭蓋,由得佢擺係鑊入邊,去街玩。
返到屋企,開火略略蒸返熱已經熟佐嘅薯塊與牛丸,同時間清洗青菜,洗完菜,取一個細煲仔,淥熟少少菠菜,剪碎後與芝士撈埋,開得餐,返到屋企,前後不用十分鐘,已經開得飯。

小朋友出緊大牙,一個唔覺意咬到出牙位,痛到眼淚水都標,陰公豬~~~

但係,但係實在太好味喇,我好痛,我又好想食啊~~~

擁有足夠活動量的小朋友,胃口會特別開,三幾下就清哂成碟食物,不勞大人費心~~

所以依個係我堅持每日帶佢去玩一至兩個鐘嘅原因,返到嚟食又無需要操心,食完飯洗個面換件衫,已經眼瞓到開唔到眼,一瞓最少都二三個鐘,幾好~~

食完自己拎入廚房俾媽媽洗喇,乖仔~~

大宅

另一日午餐,芝士通粉牛丸伴豆豆。

依個星期整嘅係紅腰豆,藥房買一包,煮半包。

先用水洗凈,擺入碗度,加少少水浸過豆豆頭。用壓力煲煮半個鐘至淋軟。將煮好的豆豆冰起佢,每次想食拎少少出嚟整返熱就即刻食得。

牛肉又係,一次買一大舊,分切為每日嘅份量,每日拎一舊出嚟解凍就煮得,無需日日急急腳買佐返嚟又急忙忙嘅煮。

牛丸做法上邊有講。

早上出門前蒸好牛丸,返到屋企,再用水淥熟通粉,煮好嘅通粉擺一塊芝士入去撈勻,就成芝士通。

咁就有通粉,有牛丸,有豆豆嘅一個午餐。

小朋友超鐘意食豆豆。

大宅

今日午餐,出門前蒸好南瓜,牛丸與豆豆。
返到嚟,用水煮少少麥皮,趁熱撈啲芝士入去,芝士麥皮又香又滑,小朋友超鐘意。

南瓜又粉又甜,最先清哂嘅就係南瓜喇~~

好味到~~~

順手影埋晚餐,大蔥炒肉片。

蠔豉讓豆卜煮勝瓜,凈係落佐鹽調味,清甜到,小朋友菜汁撈飯添,食佐好多勝瓜啊佢~~

別墅

回覆:EVA12478 的帖子

點解煮野食咁叻 點解我個仔乜都吾食

EVA12478  大人放鬆啲~~  發表於 14-8-22 20:21

水晶宮

2018復活節勳章

回覆:2012年12月份生小朋友的午餐

阿仔好靚仔

我想請問紅腰豆整熟後放冰櫃可以放幾耐?

EVA12478  我最多會擺一個月之內  發表於 14-8-22 20:22

大宅

Thanks for sharing!

囝囝好靚仔

EVA12478  多謝多謝~  發表於 14-8-22 20:22

大宅

回覆:EVA12478 的帖子

唔記得問,咁熱天就咁焗左住的食物,怕唔怕容易變壞?

大宅

回覆 safeway 的帖子

蒸煮嘅過程可以起到殺菌的作用,所以蒸好後成個空間可以類似無菌空間。
所以只要唔去碰個鑊,在鑊內可以減少細菌滋生的速度,擺大半日都絕對無問題嘅~~

safeway  明白,謝謝!  發表於 14-8-24 17:13

大宅

今日午餐係蒸薯仔,豆豆,蕃茄肉醬。

蕃茄肉醬煮法:新鮮蕃茄一個剁碎,用少少水同少少蒜蓉煮至淋軟,牛肉剁碎加生粉鹽糖撈勻,煮好蕃茄後將牛肉倒入煮熟即成。

新鮮即整又易又好味。

婆婆買佐藍莓上嚟探孫孫

照慣例第一粒先俾長輩,但個衰仔,手係遞俾婆婆,但個眼神卻望住。。。。。。

水晶宮

2018復活節勳章

引用:今日午餐係蒸薯仔,豆豆,蕃茄肉醬。蕃茄肉

原帖由 EVA12478 於 14-08-22 發表
今日午餐係蒸薯仔,豆豆,蕃茄肉醬。

蕃茄肉醬煮法:新鮮蕃茄一個剁碎,用少少水同少少蒜蓉煮至淋軟,牛肉 ...
我個仔細你個仔兩個月,佢冇係仔咁叻

公爵府

好乖仔,媽媽好有心機

珍珠宮

我仔同你仔一樣大,但食野冇咁叻,好懶,我仲未比佢食調味料

大宅

andyan324 發表於 14-8-23 18:02
我仔同你仔一樣大,但食野冇咁叻,好懶,我仲未比佢食調味料

可以俾少少薑蒜蔥等天然調味品增加味道,同埋少量的鹽其實好有必要,天熱出汗多,要補充返啲鈉對身體只有更好,小朋友過佐一歲對淡而無味嘅食物會無咁大興趣。

大宅

有凈好多南瓜,整佐啲饅頭俾小朋友當主食,早餐,茶餐都相宜。

簡單地用中筋麵粉,蒸熟佐嘅南瓜一舊,乾依士一細匙,少少奶搓成麵團,發酵完成後造好型。

上籠蒸十分鐘即成。

聞得到南瓜的清香,無落糖,靠南瓜本身的甜味,淡淡甜,鬆軟好味道~~~

整佐兩朵黃玫瑰,加埋蛋一隻,芝士白菜。

豐富的色彩與造型即刻刺激到小朋友的食欲,除佐食凈少少菜,其它清哂。

大宅

整得好靚,媽媽好有心機

大宅

好美味咁,你小朋友食得好乖。請問點train佢自己食得咁乖?

男爵府

你好西利

大宅

Eva 你好叻!share 食譜好好!
你仔仔主食係potatoes?
可否分享飯既食譜,thanks thanks...
要珍藏

大宅

gagakong 發表於 14-8-24 02:40
好美味咁,你小朋友食得好乖。請問點train佢自己食得咁乖?

依個應該係自佢未識得周圍行嘅時候開始等佢習慣係一個位食飯嘅結果。自細我就固定一個位要求佢食完先可以行得,一行開我就拎走啲飯餸。

不過我覺得俾小朋友一個安靜,穩定,輕鬆的食飯環境最緊要,我自細就唔逼佢食飯,大人細佬都會有無胃口的時候,所以我一般由得佢自己發揮,食得幾得算幾多,可能係依份信任感,令佢覺得無乜壓力,所以食得好輕鬆,多數時候都可以清哂所有食物。

大宅

markus128 發表於 14-8-24 08:35
Eva 你好叻!share 食譜好好!
你仔仔主食係potatoes?
可否分享飯既食譜,thanks thanks...

阿仔無話特定食咩主食,粥粉麵飯都有,之前煮嘅無影抵相,以後會慢慢記錄返佢嘅飯餐~~~

首頁

尾頁

跳至