烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

瑪瑙宮

大廚勳章

引用:蒸蘿蔔糕,一斤沾米粉應該加幾多澄麵粉呢?

原帖由 meimei11 於 15-02-17 發表
蒸蘿蔔糕,一斤沾米粉應該加幾多澄麵粉呢?

謝謝!
一包600g 沾米粉,用小碗裝走一碗,再放回同等分量澄麵

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+meimei11+於+15-02-17+發表蒸

侯爵府

DHA勳章

我10:1, 100g 沾米粉就加10g澄麵

禁止訪問

引用:我10:1,++100g+沾米粉就加10g澄麵

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:原帖由 heavybb 於 15-02-17 發表我1

原帖由 meimei11 於 15-02-17 發表
死囉!

剛才等不及大家回覆
我一向無用澄麵,唔明而家d食譜點解要落澄麵

公爵府

引用:Quote:原帖由+meimei11+於+15-02-17+發表死

原帖由 tp168 於 15-02-17 發表
X2

大宅

大廚勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

回覆 tp168 的帖子

阿SO 家姐教的食譜是落澄麵的

伯爵府

回覆:請教沾米粉與澄麵粉比例

我整開1包粉加半碗澄面。

禁止訪問

引用:我10:1, 100g 沾米粉就加10g澄麵

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tp168 發表於 15-2-16 23:54
x 3,以前成條巷個個太太都係糯米粉加片糖就係年糕,粘米粉加蘿蔔腊味就係蘿蔔糕,每年一次過整幾十底,得鬼閒加咁多嘢咩,
而且整完放到過年一定係有客人就煎糕食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

大廚勳章

引用:Quote:tp168 發表於 15-2-16 23:54 我一向

原帖由 rose-mag 於 15-02-18 發表
x 3,以前成條巷個個太太都係糯米粉加片糖就係年糕,粘米粉加蘿蔔腊味就係蘿蔔糕,每年一次過整幾十底,得 ...
係囉,而家愈整愈多野,我見過一個蘿蔔糕食譜,有粘米粉,木薯粉,澄麵,粟粉。
你地無睇錯呀,有四種粉嘅蘿蔔糕。。。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 rose-mag 於 15-02-18 發表x

原帖由 tp168 於 15-02-18 發表
係囉,而家愈整愈多野,我見過一個蘿蔔糕食譜,有粘米粉,木薯粉,澄麵,粟粉。
你地無睇錯呀,有四種粉嘅 ...
咁煩。
我一向都係整老媽式蘿蔔糕。
粘米粉成包倒落炒緊蘿蔔腊味嘅鑊炒

我估澄麵係令糕身爽啲易切啲

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

tp168 發表於 15-2-17 10:22
你地無睇錯呀,有四種粉嘅 ...
4種粉。。。真係。。。都唔知個糕口感係點。。。
我同我媽講,而家好多人加不同粉落去整糕,我媽話唔係點會顯得勁喎。
不過我覺得個人喜好啦,老一輩做開係咁就係咁,份量問咗等於冇問,
好彩係由細到大我都幫手整,記得步驟同大概細節。
呢度好似有JM講整咗幾種有不同粉組合嘅糕,試完味食唔出有分別,
我自己認為點都要試整過至知,加唔加其他粉唔係最重要,
好多時蘿蔔多少同粉嘅品質已經影響好大。

王國長老

咖央 發表於 15-2-17 10:27
咁煩。
我一向都係整老媽式蘿蔔糕。
粘米粉成包倒落炒緊蘿蔔腊味嘅鑊炒
有個老師傅同我講唔用粉,齋蘿蔔加菜甫、冬菇同水湯炒嚟食,
唔駛用粉,見相好得,我未試過整,或者有時間又試下咩風味。

珍珠宮

好媽媽勳章

我都無落其他野, 只係粘米粉.. 之前就係整極都唔成功, 就係加左其他野, 呢兩年做既糕, 只係加左五樣野, 羅白, 粘米粉, 胡椒粉, 鹽..同蟹粉...

大宅

rose-mag 發表於 15-2-18 03:16
有個老師傅同我講唔用粉,齋蘿蔔加菜甫、冬菇同水湯炒嚟食,
唔駛用粉,見相好得,我未試過整,或者有時間 ...

即係唔係一舊糕, 係一碟餸?

王國長老

引用:Quote:rose-mag 發表於 15-2-18 03:16 有個

原帖由 bee_bb 於 15-02-18 發表
即係唔係一舊糕, 係一碟餸?
又唔係喎,張相係一底糕樣,再切細去同其他料炒,所以我都好懷疑點整,但師傅話炒。

首頁

尾頁

跳至