烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我用p記105,mode 2,d麵包第2日已經有些硬。見jm話用湯種會軟d。
想問湯種怎弄?
弄好了如何同另一些材料一起放?
如何操作麵包機?

子爵府

回覆:如何弄湯種?p記

有冇人知?

男爵府

想生BB熱投

我用christines recipes的湯種方法
好方便

侯爵府

DHA勳章

pinkypigpig 發表於 15-3-2 09:30
好方便
me too~~

子爵府

引用:我用christines recipes的湯種方法好方便

原帖由 pinkypigpig 於 15-03-02 發表
好方便
即是?

男爵府

上網/睇書有教湯種包點做。麵包機做湯種就係要做多一步,自己做咗個湯種麵團先,之後再將湯種麵團+主麵團材料加入麵包機內就OK,我係咁做。主要都係睇湯種包食譜,另外有一個複雜方法係可以將普通食譜轉湯種麵包食譜,但係要自己根據食譜分量計算湯種麵團幾多,主麵團幾多,太煩我冇學

大宅

回覆:如何弄湯種?p記

我用水同麵粉5:1的比例,如250ml水同50g粉,慢火煮至65度左右至糊狀(我都冇度溫度,總之一見糊狀就息火),灘涼就用得。

跟著改原本recipe,用5%粉的方法,例如recipe話260g粉,160ml水,咁就用5%即13g粉,5x水=65ml,於是用13+65=78g湯種。再減番recipe粉同水的份量,即是用247g粉同95ml水。

其實都係大慨,因為煮湯種時就算冇滾都會流失d水份,自己試幾次有需要再update recipe水的份量。

我通常都一次煮三倍我平時recipe要湯種的份量,同預多少少,因為水份蒸發同痴d响煲。多餘湯種涼後用保鮮紙貼面放雪櫃,可擺幾日,冇變灰就用得。

冬天時要注意,如係用雪櫃直接拿出來的湯種,可能令麵圈凍d發得冇咁好,所以我recipe落水時會用些暖水中和番溫度,當然不要太熱整瓜d yeast。

子爵府

引用:我用水同麵粉5:1的比例,如250ml水同50g粉

原帖由 muffinmama 於 15-03-03 發表
我用水同麵粉5:1的比例,如250ml水同50g粉,慢火煮至65度左右至糊狀(我都冇度溫度,總之一見糊狀就息火), ...
Thank you so much!!!

子爵府

引用:上網/睇書有教湯種包點做。麵包機做湯種就

原帖由 catcatmak 於 15-03-02 發表
上網/睇書有教湯種包點做。麵包機做湯種就係要做多一步,自己做咗個湯種麵團先,之後再將湯種麵團+主麵團材 ...
Thanks

男爵府

回覆 muffinmama 的帖子

好勁

子爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

請問湯種是否不能用預設時間mode? thx

首頁

尾頁

跳至