烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我在youtube見到有人示範,只落奶及吉士粉煲杰身就做左個cream

有些就要奶,糖,蛋,麵粉,雲厘拿籽做出來的cream, 有些甚至加打起的淡忌廉

我想問兩者有咩分別?點解吉士粉只需加奶,但另外一個就要做咁多工序?邊種好味d?定係其實一樣?只係吉士粉方便d?

珍珠宮

回覆:靚寶 的帖子

吉士忌廉(不用煮)可做一個約6吋批

已打起淡忌廉90g
鮮奶100g
即溶吉士粉40
糖適量(自己鐘意)

水晶宮

引用:吉士忌廉(不用煮)可做一個約6吋批已打起淡

原帖由 selko809 於 16-04-21 發表
吉士忌廉(不用煮)可做一個約6吋批

已打起淡忌廉90g
我睇段片吉士粉倒入奶要煮到杰身,怎樣不用煮?不明白

珍珠宮

回覆:靚寶 的帖子

呢隻係即溶吉士粉唔駛煮用凍水都可以開到,將吉士粉加落奶度拌勻再倒落已打起忌廉拌勻就可以

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

現成吉士粉係化學野, 唔嫌煩的話最好自己用新鮮材料煮

伯爵府

減齡達人勳章

引用:我在youtube見到有人示範,只落奶及吉士粉

原帖由 靚寶 於 16-04-21 發表
我在youtube見到有人示範,只落奶及吉士粉煲杰身就做左個cream

有些就要奶,糖,蛋,麵粉,雲厘拿籽做出來 ...
現成吉士粉有2種,要煮同免煮

前者就係你喺u tube見到嘅,後者就係樓上所指用液體混合就用得

你問我的話,我一定係用第三種,好多材料,成本又貴d嘅。點解?好味d,乜都可以自己控制,濃稠、甜味、用咩蛋、真云尼拿⋯⋯

水晶宮

回覆:用吉士份和不是吉士粉做出來的拿破崙分別

oic, thx all

首頁

尾頁

跳至