烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

如題

珍珠宮

2024勳章 2018父親節勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

大宅

Irene_Lo 發表於 16-10-4 21:45
如題

花膠即係乾嘅魚標,鯰魚膠係鯰魚(catfish)嘅花膠,鯰魚係一種淡水無鱗魚。以前鯰魚膠上不了檯面,但近年花膠價升,令到以前冇人要嘅品種開始有市場。

有好多平價,幾百蚊嘅花膠在市面,買之前除左價錢,魚種 (咸水/淡水/野生/養殖)都係考慮因素。

自己本身唔食淡水魚,老人家又話無鱗魚毒,所以唔會考慮鯰魚膠,純粹個人選擇。

禁止訪問

回覆樓主

大宅

Piglymeowbb 發表於 17-10-7 10:26
鯰魚食垃圾㗎

珍珠宮

鯰魚食垃圾㗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Jmjm2014 發表於 17-10-7 10:15
花膠即係乾嘅魚標,鯰魚膠係鯰魚(catfish)嘅花膠,鯰魚係一種淡水無鱗魚。以前鯰魚膠上不了檯面,但近年花 ...
同意,但佢地唔會話個的係鯰魚,[真係唔好食用鯰魚,因呢種魚類要有污水中生存,好重水銀]

大宅

20150618bb 發表於 17-10-14 18:13
同意,但佢地唔會話個的係鯰魚,[真係唔好食用鯰魚,因呢種魚類要有污水中生存,好重水銀]
...

JM 心水清

依家花膠海味越來越貴,乜嘢魚卜都攞出來應市,最近見到一隻花膠叫做雞蛋膠,幾百蚊斤,祖國好似熱賣中

雞蛋唔係魚,何來有花膠? 說穿了,其實係大頭魚嘅魚卜,改個靚名,一樣大把人要

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Jmjm2014 發表於 17-10-26 13:48
JM 心水清

依家花膠海味越來越貴,乜嘢魚卜都攞出來應市,最近見到一隻花膠叫做雞蛋膠,幾百蚊斤, ...

珍珠宮

大廚勳章

鯰魚 = catfish (Cryptarius truncatus)

所謂 赤魚膠 / "鯰魚" 膠 又叫做 魚雲肚、金錢肚

傳聞 它有補胃嘅功效 .
但口感極差 , 非常之韌 , 兼且腥味重 !!!

由於有以上缺點 , 所以最好在袪腥之後 , 再用 "鹽爆" 嘅方法嚟炮製 , 之後 以烹調 (砂爆/鹽爆)豬皮 或 "魚肚" 嘅方法嚟烹煮佢 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

都係魚膘

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

鯰魚食垃圾㗎

大宅

khman 發表於 17-10-26 20:02
鯰魚 = catfish (Cryptarius truncatus)

所謂 赤魚膠 / "鯰魚" 膠 又叫做 魚雲肚、金錢肚

嘩!好耐冇見喇師兄! 諗返起以前日講夜講花膠嘅日子,好懷念

師兄講得好詳細 小妹有少少補充

世界上鯰魚品種多達三十多種,亦有咸、淡水之分。其中體形最大嘅品種係淡水魚,來自湄公河的 Mekong Giant Catfish (Pangasianodon gigas). 條湄公河真係勁,養出世界最巨型嘅鯰魚

咸水鯰魚造出來嘅魚膘就係師兄提到嘅赤魚膠,另外而家出面好多時見到,打正鯰魚膠(emoji)號嘅,係來自淡水鯰魚,聽聞口感同赤魚膠唔一樣

khman    發表於 17-10-27 16:12

珍珠宮

大宅

IloveJJ 發表於 17-10-26 21:57
咁去買花膠,點分係咩膠?我見佢剩係寫住係「花膠」喳喎

以我所知,唔係所有魚都有魚膘,但所有魚膘都可以曬乾做成花膠

魚嘅種類繁多,如是者魚膘(花膠)種類亦然。 比如去街市買魚,大家都會有唔同要求,咸/淡水,野生/養殖,大/小,滑/鞋 等等因素影響價格,花膠都一樣道理。要學習如何分辦花膠品種,係一門大學問,我都係學習中

至於出街買,最好搵信得過嘅店舖,一來海味價錢唔平,二來食落口、用來保健養生,值得花少少時間去搵正貨

禁止訪問

男爵府

回覆樓主:

咁敏魚膠又係咩呢?佢吾係花膠筒形,係一片片㗎。

大宅

IloveJJ 發表於 17-10-27 12:08
咁我真係唔識喎!上次去咗西環林記買,$1400蚊,都幾厚身,我覺得好食,但唔知咩魚嚟?
...

覺得好食就得喇

如果想求個安心,知多D自己買左乜嘢花膠,建議去問番間舖,如果佢答得有紋有路,唔係答到交行貨咁,可以上網check下佢講嘅嘢有冇根據,慢慢學囉

我開始研究花膠係因為之前在BK俾人毒,返唔到轉頭

大宅

c9c9c9 發表於 17-10-28 07:52
咁敏魚膠又係咩呢?佢吾係花膠筒形,係一片片㗎。

係敏魚定係鰵魚?

我見識少,只知有種魚叫鰵魚,未聽過或者見過敏魚,可能敏=鰵嘅簡體?

認花膠品種最好係睇樣,唔同品種嘅花膠有唔同特徵

我唔會買"敏"魚膠,唔好問點解,唔想得罪人阻人搵食

首頁

尾頁

跳至