跳至

首頁

尾頁

大宅

個仔仲細唔食得辣,但有時想整咖哩或萄國雞食。已經响唐人及本地超市買過唔同嘅咖哩粉,但都係辣的,其實有冇唔辣嘅咖哩呢?

我知日式咖哩有唔辣,但我唔係要嗰種味,係要印度或東南亞嗰種咖哩香味。有唔該話我知。Thanks!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我用果隻唔係好辣,其實你可以自己溝架,咖哩粉係合成香料成份包括有孜然粉cumin、紅辣椒碎red pepper flakes、黃薑粉turmeric、香菜coriander,有D咖哩粉仲有肉荳蔻nutmeg、肉桂cinnamon、紅椒cayenne pepper、黑胡椒black pepper等,睇下口味同想有幾辣,另有一種印度用香料叫garam masala,好多時都會當咖哩粉咁用。

你想唔辣可以扣起辣嘅材料例如紅辣椒、黑胡椒、cayenne pepper呢D,我炒星州米只想要個咖哩香味但唔要個辣味就係用黃薑粉粉。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

rose-mag 發表於 17-3-13 15:09
我用果隻唔係好辣,其實你可以自己溝架,咖哩粉係合成香料成份包括有孜然粉cumin、紅辣椒碎red pepper flak ...

係喎!唔該晒!你講果d香料好多樣我都有,等我試吓自己mix先!

首頁

尾頁

跳至