跳至

首頁

尾頁

大宅

聖誕會到SF旅行,其實都去過幾次,不過都係自己一家,我哋通常係茶記或西餐館醫肚,但今次約埋親戚,佢哋多數想坐下飲茶和食晚飯。各位有甚麼好介紹?我們大部分時間在三藩市,所以唐人街和Golden Gate Park附近也可以。

還有,我見唐人街好多海味乾貨舖,大家有沒有推薦,或其實間間都差不多?

最後,我也想找一間大型超市,因為想睇下有冇嘢值得帶回家。德州這裡不多香港人,希望灣區超巿有多些唔同嘅嘢。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

飲茶的話睇你想食咩同budget,新唐人埠Richmond 區有幾間,其中好食但比較貴D嘅有一間叫俏龍軒Dragon Beaux, 5700 Geary Blvd San Francisco, CA 94121, http://dragonbeaux.com/,你由DT搭38號巴士好方便。另外有一間同區遠少少叫餘味館Feng Ze Yuan Restaurant,4401 Balboa St, San Francisco, CA 94121,38號巴士落車後要行兩條街,或者DT搭31號巴士,但班次冇38號咁密。另外有一間都幾出名,叫Hong Kong Lounge穗香酒家,5322 Geary Blvd., San Francisco, CA 94121,但呢間因為出咗名都幾大枝嘢,冇得訂位,閒閒地等半個鐘,嘢係好食嘅。

唐人埠就有兩間飲茶,一間叫樂陶苑Happy Chinese Restaurant,1326 Powell St, San Francisco, CA 94133,附近又有一間叫Lai Hong Lounge荔香,1416 Powell St, San Francisco, CA 94133,遲去要等位。呢兩間都唔算貴,地方叫做坐得OK價錢又唔係太貴。貴嘅又好食又靚就可以考慮兩間,一間叫Great Eastern Restaurant,649 Jackson St, San Francisco, CA 94133,總統嚟都去呢度食點心。另一間叫New Asia Restaurant新亞洲,772 Pacific Ave, San Francisco, CA 94133,非常大間,有飲茶有晚飯。其他有D地痞格局就唔介紹俾你啦,有大有細比較難搵位。

海味藥材舖咪去蟲草城,D價MARK到好高。有一間喺亞洲参茸藥材,1418 Stockton St, San Francisco, CA 94133,比較老實價。

大型超市?邊類型?中式?唐人埠Stockton St近亞洲参茸藥材有一兩間,另外Stockton St再行去DT方向都有,睇下你想買咩。再唔係你去開Richmond區飲茶,果邊有條街Clement Street,中式大超市有兩間,一間叫新美華Richmond New May Wah Supermarket,707 Clement St, San Francisco, CA 94118,一間叫聯興Lien Hing Supermarket,400 Clement St, San Francisco, CA 94118,兩間都賣好多亞洲嘢,食物醬料連拜神元寶衣紙都有。另外Sunset 區都有一間好大嘅叫新世界Sunset Supermarket,2801 Vicente St, San Francisco, CA 94116,係遠少少。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

噢,唔記得講,去食飯記得睇清楚單,而家好多餐館自動加tips/gratuity,如果你冇睇清楚又再俾的話,就變成俾咗雙份,同埋有D餐館搏大霧,你唔計清楚,隨時俾人呃,以前冇咁多呢D,而家連大間餐館都會咁衰。

大宅

rose-mag 發表於 18-12-17 13:43
飲茶的話睇你想食咩同budget,新唐人埠Richmond 區有幾間,其中好食但比較貴D嘅有一間叫俏龍軒Dragon Beaux ...

唔該曬!你講咁多間我只係去過HK Lounge。我們會租車,所以遠近冇問題,只希望揾到地方泊車。我們有幾日玩,多謝你提供咁多選擇。

超市在Dallas我們也有大華99 Ranch等大型超市,不過可能這裡少香港人,例如即食麵現在很多都是麻辣等口味,大陸品牌,所以想在三藩市八吓會否多些香港貨。我見Dallas現在也開了Daiso,佢話開時我好興奮,不過開咗發覺比起Bay Area啲分店我們少好多好多選擇。或者唐人超市都係咁。

大宅

rose-mag 發表於 18-12-17 13:50
噢,唔記得講,去食飯記得睇清楚單,而家好多餐館自動加tips/gratuity,如果你冇睇清楚又再俾的話,就變成 ...

我們這裡也是,一係驚啲客孤寒只加一甚至唔俾,又或者知啲中國人同親戚朋友食飯會客氣爭住請客埋單,一急著俾錢佢地就收雙份tips。我都中過伏,所以依家出街食飯大家講明唔好爭或偷偷走去埋單。

大宅

rose-mag 發表於 18-12-17 13:43
飲茶的話睇你想食咩同budget,新唐人埠Richmond 區有幾間,其中好食但比較貴D嘅有一間叫俏龍軒Dragon Beaux ...

版主,夜晚唐人街安全嗎?晚上除左餐館其他舖頭收晒舖好似好靜。

王國長老

muffinmama 發表於 18-12-19 19:54
版主,夜晚唐人街安全嗎?晚上除左餐館其他舖頭收晒舖好似好靜。

而家入冬天黑得快又真係會靜D,最好唔好太夜走,不過大街都算燈光火著,問題唔係太大,反而落到去金融區,一入夜就真係會無人,DT購物區會夜D,近年底,小心錢財露眼,泊車都係,千萬唔好放衫或袋喺車廂入面,好多俾人打爛玻璃窗。

大宅

rose-mag 發表於 18-12-20 13:06
而家入冬天黑得快又真係會靜D,最好唔好太夜走,不過大街都算燈光火著,問題唔係太大,反而落到去金融區, ...

我們酒店離唐人街不遠,諗住都係晚上行去食飯,唔會係好夜。多謝你的提醒。

首頁

尾頁

跳至