跳至

首頁
34567...42

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

下星期日母親節,早幾日老公問我想點慶祝,我當時個樣係咁嘅
心諗:點慶祝?慶咩祝?
於是話佢知一切如常,喺屋企食飯囉,想點?
老公原來比較唔開心係清明時已經冇去掃墓,而家母親節又唔可以去拜,佢一向每年母親節父親節清明盂蘭重陽都會去掃墓,佢話清明果次發夢見到老爺同佢笑,佢同老爺講唔去得探佢。今個星期有部份商店可以喺規定下重開,包括一D花店,老公而家好興奮話應該可以去掃墓,唔,我都係1516中,唔知墓園有冇開喎。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-5-6 02:03
下星期日母親節,早幾日老公問我想點慶祝,我當時個樣係咁嘅
心諗:點慶祝?慶咩祝?
...

我哋同相熟中餐廳訂咗母親節套餐。其實我哋星期六、日通常都買外賣

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

香港政府研發到可以重覆洗60次嘅口罩,60次後可以更換濾心再用,有香港身份証就可以申請一個免費嘅,會通過郵局派送至屋企。海外香港人有身份証都可以登記申請,但就需要有香港郵寄地址,如果大家有屋企人喺香港可以請佢地收到之後再寄嚟,或者如果你已有足夠口罩的話,直情俾埋屋企人地用。詳情可以睇呢個:https://www.qmask.gov.hk/

居港香港人聽日至6月6日都可以上網申請,我地海外就由5月13日至6月6日上網登記。

王國長老

回覆樓主:

今日真係好正能量,整咗個免揉歐式包算幾成功,老公同女都話好似出面買果d咁好食,初初出爐硬梆梆個心沉一沉,心諗:唔係吓化,搞咗我十幾粒鐘,個面咁黑,個包咁鬼實,放網架攤一陣之後,按落個包聽到有好脆嘅聲,果下真係開心,切開睇,組織算幾靚仔,係中間比較厚,有少少未發得夠鬆,過兩日再整要試下降少少爐温加時焗耐d

眼訓    發表於 20-5-8 11:45

別墅

初到貴境, 好多方面不熟識, 希望JM有空, 可提供一點購物資訊, 在target, safeway完全買不到潔而亮CIF等清潔用品, 蒜頭2.99 一筒,青蔥1.99一束很昂贵呢!没有看到高筋strong flour麵粉, 買了一盒最接近的預伴粉試做了bread 配蘑菇湯

王國長老

ppleungsm 發表於 20-5-7 14:00
初到貴境, 好多方面不熟識, 希望JM有空, 可提供一點購物資訊, 在target, safeway完全買不到潔而亮CIF等清潔 ...

你住邊個州邊個市?清潔用品呢邊應該Clorox、Palmolive、Lysol、Mr. Clean比較普遍,CIF只係見過Walmart有。蒜頭2.99 一筒OK架啦,我最近買係4蚊5粒一條,青蔥1.99就好似貴少少,睇下有幾大束啦,呢排咩都貴咗,因為運輸成本貴咗,都可以理解。高筋strong flour麵粉呢個星期陸續見到有人講有得賣,我都上網買到,留意下Walmart、Smart & Final, Target、Safeway,網上未必有得訂,店裡面或者有,Target早前直情唔俾網上訂或預留,一定要店內買。

我最近買到果隻高筋粉係Bobs Red Mill,隻粉幾幼滑,平時我用開King Arthur,之前用過Gold Medal。

別墅

回覆 rose-mag 的帖子

多謝板主資訊, 現居灣區Alameda縣, 對於家務工作, 生活細節一切還在摸索中參考大家試驗對我幫助很大, thanks a lot

王國長老

ppleungsm 發表於 20-5-7 15:13

多謝板主資訊, 現居灣區Alameda縣, 對於家務工作, 生活細節一切還在摸索中參 ...

Alameda唔錯,東灣天氣比較熱少少,不過冇南灣同中半島塞車塞得咁勁,果邊而家多咗好多唐人餐館茶樓超市,買嘢都好方便。生活上嘅嘢慢慢習慣就得架啦,呢邊節奏慢過亞洲區,比東岸又冇咁嚴肅方正,又唔多落雪,冬天唔駛剷雪已經冇咁辛苦,而家習慣下慢活係好時機。

伯爵府

好媽媽勳章

ppleungsm 發表於 20-5-8 07:13

多謝板主資訊, 現居灣區Alameda縣, 對於家務工作, 生活細節一切還在摸索中參 ...

買唔到cif可以買soft scrub。不過pandemic後所有清潔用品比較難買,遲啲正常返會好好多。

Garlic呢排貴咗好多,平時冇咁貴。青蔥應該平過$1.00,鬼佬超市有。如果有地方放嘢兼多人,join costco都抵。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

最近網上多咗好多關於sourdough嘅教學。我買咗兩包rye flour,1516中。我最大心裡障外係日日都要倒咁d,好折墮咁。雖然sourdough discard係可以用來做其他嘢,但係我桶sourdough未熟之前,即係一開波之後嗰14日內嗰d又點算?靠佢發又唔夠力,整d唔洗發嘅又唔知會唔會有唔同味。理論上養好少係可以no waste,但又有人話整得少失敗率高。。。唉。

你地整包有冇再落d wheat gluten落去㗎?最近有呢個換算表:
How to make any flour into bread flour
你今日backup左未?

王國長老

眼訓 發表於 20-5-8 11:25
最近網上多咗好多關於sourdough嘅教學。我買咗兩包rye flour,1516中。我最大心裡障外係日日都要倒咁d,好 ...

我之前有去上過一堂學整sourdough starter, 但就係同你一樣,日日整就話啫,我可能一個星期整一次,咁樣驚發太多用唔完,整得少又驚發唔夠,而家有唔少酵母,諗點都要用完先講。

我整呢個唔係sourdough, 就係得高粉,鹽,酵母同水,至啱懶人就係撈勻後等十幾個鐘,摺疊下再二發,跟手就可以焗,好多人用iron cast pot加蓋焗,我有iron cast pan, 冇pot, 更加冇入得焗爐嘅蓋,就咁下墊烘焗紙,下格加兜水,入爐後噴水,又得喎。剛剛又整咗個dough, 室温放過夜一發,聽日中午焗。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

聽日我幫c6理髮 祝佢好運

王國長老

眼訓 發表於 20-5-8 14:10

佢咁勇呀,我唔駛幫老公搞佢個頭,佢光頭,自己刨就得。
我仔就麻煩啦,兩個轉加超級鬈毛頭,而家好似雀巢咁,但我唔多敢幫佢剪。

伯爵府

好媽媽勳章

眼訓 發表於 20-5-9 06:10

好勇喎!我仔同c6都唔敢。今日我哋個州salon開返,佢哋話同俾我剪比較,去salon 個risk搏得過。

大宅

ppleungsm 發表於 20-5-7 16:00
初到貴境, 好多方面不熟識, 希望JM有空, 可提供一點購物資訊, 在target, safeway完全買不到潔而亮CIF等清潔 ...

如果你係買東方人常用的食物,例如薑,葱等,去唐人超市係平好多的。Safeway等超市我現時少去,因為佢個model係需要做功課的,我意思是佢樣樣都價錢高,你要每星期睇佢sales flyer有邊樣減價,同買報紙clip coupons。佢係希望用減價貨吸引你去,咁你順便買埋其他你需要而冇減價的物品,拉上補下。我通常去Target 和Walmart買日用品,Target佢平日貨品價算ok,再睇Sunday flyer有洗頭水等減價就上貨。Target 有個app,裝左內有coupons。

別墅

回覆 muffinmama 的帖子

感謝建議,很管用

大宅

ppleungsm 發表於 20-5-9 13:27
回覆 muffinmama 的帖子

感謝建議,很管用

清潔用品方面,你要慢慢學下本地品牌。洗潔精這裡最好賣的是Dawn,另一用途是,用一份Dawn加四份白醋white vinegar,可以用來清潔浴缸和sink盤。去Home Depot或Lowe’s買個spray bottle用就得。

美國的水有很多礦物質,這裡叫hard water,水龍頭用耐左有一層白色的物質,不要浪費力氣擦。用個ziploc bag裝杯白醋,tie up在水龍頭或花灑頭幾個鐘就會自動消失,熱水煲的lime build up都係用醋,都係酸鹼中和的原理,但是用食用白醋安全得多。

王國長老

muffinmama 發表於 20-5-10 05:36
清潔用品方面,你要慢慢學下本地品牌。清潔精這裡最好賣的是Dawn,另一用途是,用一份Dawn加四份白醋white ...

呢邊真係好常用到醋同baking soda,我洗衫都會落少少白醋,因為仔女有濕疹,如果用普通洗衣粉/液,會成身出紅疹同痕,所以一直用ECOS,冇咩化學物質,但就清潔力比較弱少少,同埋衫洗得冇咁白,所以會加白醋落去一齊洗。baking soda我用嚟吸味清地毯,仲用嚟去焗爐油迹洗煲,我而家盡量少用化學嘢,食都係自煮多,少食包裝食物,仔女D濕疹真係玩咗我同老公十幾年。唔只去水垢,醋去鐵銹都好有效。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我老公個頭又係雀巢咁。佢今日想縮㗎!不過我尋晚咁俾心機刨YouTube又不斷搵靚仔髮型,唔會俾佢浪費我一擔心機嘅。

阿仔c6對自己冇信心係非常精明嘅!我c6就冇咁醒啦。入到廁所我望住佢已經笑到失控。冇人看仔又唔可以攪咁耐。結果... 前面ok嘅因為用鉸剪剪兩吓。後面用刨就cute d囉... 我得個刨同鉸剪,冇偷薄嗰把。後面有小小似笠住個兜平腳剪嗰款。 我唔知佢知唔知呀,都冇一塊可以揸住嘅鏡照後面來睇。佢搵隻手摸過話OK我就任務完成㗎啦。 是但啦呢d時勢bad haircut其實都幾歡樂。

王國長老

眼訓 發表於 20-5-9 18:30
我老公個頭又係雀巢咁。佢今日想縮㗎!不過我尋晚咁俾心機刨YouTube又不斷搵靚仔髮型,唔會俾佢浪費我一擔 ...

我有問我仔架,媽咪幫你剪好嗎?佢笑得好cute咁望住我唔出聲,算啦,雖然都唔駛出街,但上ZOOM當老師要見樣,又要佢成班dressed decent(都唔知點解要咁要求),於是我仔日日都換一套衫褲,搞到我每個星期洗衫要洗多一機。因為要見人,我仔好hesitate俾我搞佢個頭,其實我都唔敢搞,一下剷多咗就死啦。

剛剛呢個星期我地呢度有限度放寬開放某D舖頭,而家好多之前關門嘅食市開番,尤其是係餅店點心舖,今日有一間出名嘅老外餅店開番,未開門已經排咗40人喺門口,心諗排到都唔知淨番咩蛋糕喎,而且價錢又唔平,個人覺得唔多好食,得一個字:甜,而且蛋糕質地乾。

首頁
34567...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊