跳至

首頁
12345...42

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

出面太多資訊,有真有假,有誇大有扭曲,有你唔想相信嘅,亦有唔到你唔相信嘅,日日見住數字冇可能話唔心煩唔驚,特別係家中有老有嫩有病者嘅,作為移民嘅我地,不如喺呢個火星為自己打打氣,努力保持平衡時空繼續向正面方向前行;忽發奇想,不如大家每日喺呢度講吓正面嘢,分享困境之下點樣可以保持心境平和,又或者講下有趣事,就算呻下屋企嘅隊友點激你,講下小魔怪點樣令到你疲於奔命,等大家知道其實we are not alone!等大家有力量面對所有家務/work from home/home learning/困獸鬥。。。

我先~

今日行出去門口收信,見到個天好藍,空氣好清新,雖然只係半分鐘,但片刻陽光藍天實在好refreshing。

如果唔嫌我煩/長氣,我會盡量日日回覆(有時或者會懶架,咁咪skip一兩日囉,no burden),希望大家都可以支持吓。

P. S. 純粹搞下笑,希望大家唔介意我叫呢度做火星!
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

附上上星期六出街時喺車入面影到嘅藍天白雲俾大家欣賞吓。

Claudiachan1981    發表於 20-6-11 12:02

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

住喺平衡時空嘅我哋嚟報到下。

上星期阿仔出去後園zoom上足球班,發現有個雀巢係屋外面,入面有兩隻bb,佢哋一家四口就好似變咗我哋嘅寵物。日日睇下爸爸媽媽飛嚟飛去照顧佢哋,令到我哋冇咁悶。今日一早好sad係地下見到一隻bb死咗。唉,生命無常

之前仲有兩隻,今日只剩一隻。

Claudiachan1981    發表於 20-6-11 12:03

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 11:30
住喺平衡時空嘅我哋嚟報到下。

上星期阿仔出去後園zoom上足球班,發現有個雀巢係屋外面,入面有兩隻bb,佢 ...

世時無常,人同動物都一樣,適者生存,希望剩落嚟果隻雀bb可以健康成長。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

呢排喺廚房發生咗好多第一次。

第一次整guacamole落柚子汁,因為唔記得買lime又冇得立即衝去買。效果ok嘅。
第一次整豬腩唔係整燒肉,因為幫襯間新農場,佢地賣pork belly係冇皮㗎囉。整咗紅燒肉。
第一次整pulled pork,又係同一檔出品,唔知佢地嘅boston butt係連骨嘅。本來想一忽整叉燒,一忽做肉片炒/蒸,一忽絞碎。
第一次整點心,有蝦餃,糯米雞,韭菜蛋餃,唔係因為冇絞肉就已經整埋燒賣,唔係因為冇叉燒就已經整埋叉燒包。
第一次用whetstone磨刀。平時攞出去俾人磨。
來緊weekend會第一次整紅油辣椒醬,鹵水料蔥蒜炸油倒落辣椒粉嗰隻。
第一次要對付鴨蛋,因為一d事農場送嘅,最理所當然就係用來整pasta,又有小小想試吓醃鹹蛋。而家仲係雪櫃hang out緊。
你今日backup左未?

公爵府

回覆 rose-mag 的帖子

我又來湊下熱鬧
昨日出去花園探望植物,意外見到 fence 邊長左幾棵 lily of the valley,並唔係我種的,唔知邊度來的種子(究竟鈴蘭係唔係由種子種㗎?),總之係自來的驚喜

大宅

早幾年前種芍藥(在美國同牡丹一樣都係叫peonies),舊年落一場大hail後以為瓜左,今年冇出街又冇時間所以冇摌佢出來再種其他嘢。點知佢自己又生番,開左花呢!

相內睇到我連野草都冇拔,還有這種花要個架托住否則朶花太重好似相中咁,我冇理佢又冇施肥都算係咁。

大宅

大家好!Rose 謝謝你給大家添正能量!感恩!多左親子時間,一起弄芝士蛋糕,大家一起煮食越來越有默契,前天製了檸檬cheese cake,昨天阿女再自己加檸檬蛋黃醬,味道不錯!感覺幸福!

王國長老

眼訓 發表於 20-4-24 07:32
呢排喺廚房發生咗好多第一次。

第一次整guacamole落柚子汁,因為唔記得買lime又冇得立即衝去買。效果ok嘅 ...

平時有太多選擇時就唔會有咁多新嘗試,我見好多人去超市買餸就係一定要買指定嘅,我自己買餸(平時已經係)好多時係混混沌沌咁,冇呢樣就買另一樣,好多時係想買果樣嘢唔新鮮唔好樣,於是睇下有咩代替品。

鴨蛋整鹹蛋正喎,用雞蛋整好難做到漏黃效果,但鴨蛋搓麵又係好難抗拒,好難選擇添。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-25 02:27
回覆 rose-mag 的帖子

我又來湊下熱鬧

應該係由風送嚟,因為我99屋企後園都有,而我知我99係唔會種花嘅人,仲要佢行兩層樓去後園一定唔會。我都係疫情初期去99屋企收拾時發現,我同老公結婚咁耐我都唔知6299屋企有個地窖同後花園(其實知有後花園但冇去過,舊款屋要由廚房後面一條窄樓梯落去),老公話好後悔帶我落去,因為我見到花就發顛咁不停影相。

仲有馬蹄蘭,桃花(定梅花,唔係櫻花)同山茶花。

王國長老

muffinmama 發表於 20-4-24 11:23
早幾年前種芍藥(在美國同牡丹一樣都係叫peonies),舊年落一場大hail後以為瓜左,今年冇出街又冇時間所以冇 ...

芍藥以前細個農曆新年爸爸去行花市會買,呢種花耐寒不耐熱,可能係咁你以為佢死咗,原來係未瓜得晒。牡丹同芍藥都幾似樣,但望清楚的話,葉、花蕊、花形就有分別,我兩樣都鍾意,不過插呢兩種花都比較難,朵花太大,好快垂晒落嚟。

大宅

Hello 大家好,我都傾埋一份!
我兩個仔女有好多功課, 可以話係超多。 好在大果個幫得手,教細果個,咁我可以做屋企嘢。
每日我都好努力執屋,希望做到斷捨離!

大宅

rose-mag 發表於 20-4-24 07:07
附上上星期六出街時喺車入面影到嘅藍天白雲俾大家欣賞吓。
天氣好好!

公爵府

rose-mag 發表於 20-4-25 04:14

應該係由風送嚟,因為我99屋企後園都有,而我知我99係唔會 ...
好靚呀

我都種左茶花同杜鵑,以前未搬過來冇咩理佢哋,舊年搬來後落過肥,今年開得靚好多

王國長老

Ronabo 發表於 20-4-24 11:30
大家好!Rose 謝謝你給大家添正能量!感恩!多左親子時間,一起弄芝士蛋糕,大家一起煮食越來越有默契,前 ...

檸檬蛋黃醬同芝士撻好配味,你個芝士餅好好味咁喎。疫情將一家人24/7困埋一間屋度,有人投訴困獸鬥,都係嘅,平時小朋友返學,大人返工,相處時間其實有限,不過我相信疫情俾咗個好機會大人同小朋友相處,以後將會係好好回憶嚟。

王國長老

big007 發表於 20-4-24 12:29
Hello 大家好,我都傾埋一份!
我兩個仔女有好多功課, 可以話係超多。 好在大果個幫得手,教細果個,咁我 ...

我個仔都超級多功課,平時都冇咁多,而家一星期好多日做到11點,做到佢發脾氣,不過佢中間有時間打吓機睇吓電視,所以我又唔係好擔心,只係咁上下就熄燈要佢上床瞓覺,最多第二朝再做過。難得我對仔女仲肯上堂做功課,我知有好多都唔肯,有家長喺谷入面呻到樹葉落,老師同校長都發電郵叫家長幫手睇一睇住學生,唔好俾佢地上堂時間游咗去第二度,我仔女話同學有好多熄咗audio同visual,老師問嘢冇反應,應該係唔喺個screen前面。

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-4-25 04:41
好靚呀

我都種左茶花同杜鵑,以前未搬過來冇咩理佢哋,舊年搬來後落過肥,今年開得靚好多

好靚喎!我哋上年暑假先搬嚟呢間屋,所以都冇搞個花園。本來諗住spring同阿爸一齊揀下花叫landscaper幫我種,但因為疫情,都冇做到。

你個邊有冇蛇?如果有,記住落蛇粉,蛇開始活躍了。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-4-25 05:01
我個仔都超級多功課,平時都冇咁多,而家一星期好多日做到11點,做到佢發脾氣,不過佢中間有時間打吓機睇 ...

我個兩個又唔係多功課,佢哋星期五又不用上堂,所以都好輕鬆,多咗時間練樂器。

王國長老

mugtaitai 發表於 20-4-24 12:41
好靚呀

你D茶花同杜鵑好靚,原本呢個時候出面開晒花,我就會個個星期出去影影影,而家坐車經過見到都唔會停低,老公叫我就咁影,點影?我唔會帶住個長鏡頭出街,而且佢揸車唔會就我慢D影相(亦唔應該,會影響路面上其他車)。以前香港見到杜鵑花開即係考試到,呢邊就考SAT,而家全就。。。不過今朝同一個香港朋友FB傾計,佢話成世人流流長,讀書少一年半年唔會有幾大影響,健康至上,安全最緊要。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-4-24 13:08
我個兩個又唔係多功課,佢哋星期五又不用上堂,所以都好輕鬆,多咗時間練樂器。
...

我都奇怪,以為會少過平時,但仔話好多,其中一個出名比較嚴同多功課老師就一星期俾咗6份功課,全部都要讀完再答,仲要上網搵資料,不過我仔話之前去高中shadowing 果陣遇到俾呢個老師教過嘅師兄師姊都叫我仔努力做功課,因為呢個老師初中時教嘅已經係高中嘅課程,而家佢地高中讀果科讀得好輕鬆,所以我仔係非常認真咁做功課,佢其他科好容易就A,呢一科由開學到第二個學期都係C,剛剛攞到B,佢話要保持,希望最後呢一年總成績有B,見家長時呢個老師都讚佢有進步,由75分去到78分雖然都係C,但已經有進步,要攞佢嘅一分好難。自從見完家長後,我仔對呢個老師冇咁負面,冇耐之前聽佢喺ZOOM度講話呢個老師嘅堂佢係最認真咁上。

首頁
12345...42

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊