母乳餵哺

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

原文章由 Glad 於 07-9-20 16:44 發表
有媽媽pm給我, 想將關於增奶的題目置頂, 現在找來本題.

感謝所有留言多謝我的朋友!

由於我上網留言的空間很少, 現在少了留言, 請大家見諒. 所以連感謝大家的欣賞之情, 也未表達!

願大家擁有輕鬆的情懷, 讓自己 ...

million thanks!

you are very efficient and helpful!

別墅

Thanks for your effort,great to give me lot of advice and information,encourage me a lot. I'm successful breastfeed my baby for 5 months,I want keep it going up to my baby quit milk hehe....try my best la.....new mum i can do it of course u can.Don't easy give up,breastmilk is the best for baby it's unbetable.Add oil!!

男爵府

上奶 question

hi all bf mums!
i just gave birth yesterday and very eager to bf my bb. my bb is sucking quite well but i don't have any milk yet. any suggestions on how to make my milk to start flowing sooner? thx a lot!!

民房

餵奶至發炎

我是全職媽媽,bb快六個月了,吃人奶+豆奶粉及粥仔了。
由於要返工,他三個半月開始補奶粉一餐給他,及至加第二餐後就呵血水,到醫院醫生話bb對奶粉敏感,叫我最好餵人奶及四個月大可添固體食物,於是唯有泵奶及補豆奶粉。後來不知為什麼乳頭有一點白色,並感覺痛,母乳熱線姑娘答是乳線塞了,可惜通了還是又塞並且近來發炎(其實期間已有看醫生及食消炎藥,但也不見好,真頭痛 ),連泵奶都泵出血水,不知bb吃發炎的乳頭有沒有影響?怎樣才能痊癒?又不想放棄餵人奶(因為現在有補奶粉, 已吃得不多人奶)但每次餵奶都忍痛!:-(
請問大家有否意見給我?幫幫忙,謝謝!!

複式洋房

山楂

Glad & other bf mum
請問你知唔知餵緊人奶可否吃山楂 同烏梅呢﹖
我見有一隻茶包抗氧化功效幾好想飲﹐但它有山楂 同烏梅成份﹐唔知好唔好飲。

男爵府

GLAD
有事請教呵
想問下該大概幾時開始餵2餐奶(一早同臨瞓) 呢?
因我發現我家下向公司泵奶, 但唔夠阿囝第二日下晝果間奶份量
變左家下要夾埋冰奶一齊飲
但飲下飲下, D 冰奶就會越來越少
我估撐到個零月咁啦

咁到時我該 轉餵2餐奶 定係 果餐下晝奶俾鮮奶 定點好呢?

家下我囝15個月, 3餐奶2餐飯

THX

複式洋房

原文章由 MoJoJoJo 於 07-10-31 22:32 發表
hi all bf mums!
i just gave birth yesterday and very eager to bf my bb. my bb is sucking quite well but i don't have any milk yet. any suggestions on how to make my milk to start flowing sooner? th ...

Take it easy. Usaually mum will have milk three days after baby birth. And baby is ok even if he has nothing to eat in the first week. So, what you should do is let your baby keeps sucking, drink 上奶湯水 and relax yourself! Don't give up.

伯爵府

你除了吃消炎藥外, 還要用手推通那個塞了的地方, 如果不是, 你就不會好的, 我以前都試了很多次, 還推出 "龍" 出來, 比生bb更痛呀!

原文章由 Jamesma 於 07-11-1 16:26 發表
我是全職媽媽,bb快六個月了,吃人奶+豆奶粉及粥仔了。
由於要返工,他三個半月開始補奶粉一餐給他,及至加第二餐後就呵血水,到醫院醫生話bb對奶粉敏感,叫我最好餵人奶及四個月大可添固體食物,於是唯有泵奶及補豆奶粉。後來不知 ...

禁止訪問

珍珠宮

點解我煲果D通草豆漿冇变透明?

各位媽咪,

我尋日試咗煲通草豆漿, 但係我滾極都唔变透明既?

我先比水煲咗成個鐘,之後再加豆漿滾多15分鐘,但都係白色既? 係咪我煲得唔啱呢? 係咪水多得呢?

我試咗2次都唔得喎!

大宅

轉載﹕分享:赤貧媽媽終於富起來了

來自jor_mankiu, 我學得好有用, 轉載讓更多人得益。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1651048&extra=page%3D3

分享:赤貧媽媽終於富起來了!!

先講我有幾窮:我的bb因早產住了3個月e院, 出院後已經唔肯埋身餵, 我只可以做全泵媽媽. 另外我喺生完一個月後有乳腺炎, 其後我右邊塞, 用盡任何方法到宜家8個月都通唔返, 只有靠左邊為生, 最近又有乳腺炎入埋e院, 奶量急跌, 出院後都返唔到去原來水平, 直至呢幾日用晒所有增奶量方法終於流奶, 仲多過入院前, 可以全人奶. 好希望同各位窮媽媽分享. 以下喺我所做既嘢 ,日日如是:

1. 每日一大兜魚湯(梳蘿魚,白飯魚, 九肚魚, 紅衫魚都可以)
2. 每餐食白飯, 早餐都食
3. 多食增奶食物, 如章魚.木瓜, 介食豆豉.乳鴿
4. 隔日飲通草豆漿
5. 隔日飲黑麥汁
6. 黑豆茶當水飲(citysuper有得賣)
7. 每朝食nonichai (Mrs chee度買, 有bk媽媽集體網上訂)
8. 每日食4-6粒1200 Lecithin. 有防塞功效, 賣supplement地方有得賣, 我食GNC牌
9. 每日泵奶後空肚時食4次Motherlove的More Milk Special Blend, 只有online 美國website 訂 (www.motherlove.com), 我through朋友訂, 但應該可以ship嚟HK.
10. 每日食 Domperidone 10mg, 四次每次2粒, 藥房有得賣, 可參考呢個 article: http://www.mybirthcare.com/domperidone.asp
11. 瞓多啲, 但本夜要起身泵奶
12. 每日泵起碼4次, 初頭要更密(每日8次)
13. 用medela hospital grade 泵(symphony), 每次泵完都要用手再清
14. 每日識魚油 (命力, Mumomega, Udo)

個list 好長, 但我覺得係值得, 所有都有用, 個人覺得9&10效果最顯著,喺我近期奶量標升的原因, 我喺參考外國website知道的 (但我知道10無 US FDA Approval). 而1, 7, 14就改善奶既 quality,我以前啲奶水汪汪, 宜家好creamy, 仲杰過牛奶!!

我bb由出世唔夠2磅都宜家18磅, 佢仲早過兩次大型腸既手術, 個人覺得全靠食人奶易吸收, 宜家先有呢個磅數.

希望這個list幫到大家, 各窮媽媽千期唔好放棄, 所謂山窮水盡疑無路, 柳暗花明又一村! 大家努力!!!

男爵府

原文章由 LucindaYam 於 06-1-2 12:31 發表

personally, 我覺得可以埋身當然最好不過.因他sucking will stimulate your milk production. 我鼓勵你繼續嘗試 :mrgreen:
我bb自從我番工後便不肯埋身了,當時bb約4個月大.便唯有pump給他. 埋唔埋身只好順其自 ...

餵完擠清d奶我都覺得有用, 擠完個breast 好快又谷奶

別墅

取消

SORRY打錯取消.

[ 本文章最後由 lamsl 於 08-9-25 17:24 編輯 ]

複式洋房

今日復康姑娘話:
章魚,花生煲豬手湯都有助上奶*

複式洋房

I tried this, very useful:
'Organic Mother's Milk'. It a herbal tea and should took 3-5 packs every day. After drinking one month (when my son was 2-month old), I can
maintain milk enough for my baby till 3.5 months now and no necessary to keep on unless necessary.

You can buy this in 荷花

複式洋房

我又答下咀先.
我老婆之前都係一邊足夠阿b食.一邊3-4安有時都儲到奶.
但係有次谷奶(右邊), 雖然e家通番.
但係奶量大減.谷奶果邊得番1-1.5安.
重要阿B食大約5min, 就蚊, 攪到老婆好痛. 要食埋左邊.
所以好難儲.
加上番又行唔開, 又番學..

e家左邊好大, 好快脹
右邊細D. 重好少脹

有無計ar?

食多奶野又驚果邊谷埋, 咪大件事!!!.
唔知食唔食好

男爵府

上胎我試過, 我係一邊嚴重發炎, 要做手術, 好反之後, 每次我都先比細個邊矩食先, 之後先比另一邊矩食, 雖然都有分別, 但好d,
今胎我都有餵, 2邊奶量有分別, 但我維持黎個方法一星期, 奶量平均反, 而家小b岩岩1 個月..

原帖由 wingshum 於 09-1-13 15:38 發表
我又答下咀先.
我老婆之前都係一邊足夠阿b食.一邊3-4安有時都儲到奶.
但係有次谷奶(右邊), 雖然e家通番.
但係奶量大減.谷奶果邊得番1-1.5安.
重要阿B食大約5min, 就蚊, 攪到老婆好痛. 要食埋左邊.
所以好難儲.
加上 ...

複式洋房

老婆好番3wk la,
都係食jor 塞果邊先.
塞果邊由初初好番有1安, e家有1.5安.
食食下(about 5-7min)就發俾氣. 有時阿b 食開始`發俾4,我用手擠就耐DD.
另一邊有4安到.
咁幾時先多番D?
你果時有冇食增奶野? 如果依另一邊谷唔谷?
係咪要下個先多番??

原帖由 Hildatong 於 09-1-14 10:51 發表
上胎我試過, 我係一邊嚴重發炎, 要做手術, 好反之後, 每次我都先比細個邊矩食先, 之後先比另一邊矩食, 雖然都有分別, 但好d,
今胎我都有餵, 2邊奶量有分別, 但我維持黎個方法一星期, 奶量平均反, 而家小b岩岩1 個月 ...

男爵府

原帖由 wingshum 於 09-1-15 17:20 發表
老婆好番3wk la,
都係食jor 塞果邊先.
塞果邊由初初好番有1安, e家有1.5安.
食食下(about 5-7min)就發俾氣. 有時阿b 食開始`發俾4,我用手擠就耐DD.
另一邊有4安到.
咁幾時先多番D? ----我上一次要抽龍, 傷口入面有成個蛋甘大, 所以上一胎一直有分別, 連收奶後個cup都差, 但一般發炎後, 只需要耐心d餵, 我相信好快balance, 努力!!
你果時有冇食增奶野? 如果依另 ...---我上一胎同今一胎都係富媽媽, 無特別食, 但我細女半個月時健康院話女女黃,好擔心, 突然有兩日唔谷奶 , 以為自己收奶, 焂左青木瓜大魚尾花生飲, 好谷, 如果你問我, 我會覺得可以試下飲上奶湯, 但要小心每次餵完後, 個邊有無硬塊, 如果有要按清, 唔係好易又發炎

複式洋房

Hildatong 好多謝你ar.
解決晒老婆kei worry la.
yeah yeah
原帖由 Hildatong 於 09-1-18 21:33 發表

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊