烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

睇到依度好多姐妹對於中式麵點好有興趣參予,同大家分享一款又易整,又好味嘅生煎包做法,經常無乜胃口食飯嘅時候,就會整返一底生煎包,煮返個酸辣湯,咁就係一餐又特別又美味嘅餐點。

如果對於麵食無乜經驗嘅姐妹,可以先參考依個POST,請點擊---》「煎餅仔基礎版」,試下手勢,成功增加信心之後,可以試玩下依款略略高階少少嘅「簡易水煎包」

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`

係街市買佐扎香蔥,依種紅色蔥頭的小香蔥,蔥味特別香濃,最適合愛嚟拌餡。

或者切佐紅蔥頭的部份,用油爆出香味,再拿來炒其它的餸,都特別美味。

一蚊雞有一大紮,依次都不過係用佐三分一。

原本打算買佐蔥係要做鹹魚茄子時用的,突然地諗起香蔥拌成餡後的香,又突然地諗起香酥松軟的水煎包配著香噴噴的香蔥肉餡的美,這一想像,可就不得了,話做就做。。。。

屋企有一舊肉,係買來準備滾湯切成肉片用的。

依家我就用佢剁碎做肉餡。

講下我拌餡的調味料。

1、我無講究調味的次序,就取個碗,倒“生抽、老抽、雞粉、砂糖、少少鹽、胡椒粉、酒、生粉”全倒係碗裏,然後倒幾湯匙清水,將所有調料調勻。

2、然後將剁好的肉倒入碗裏,一個方向大力攪至起膠。

3、然後再倒香麻油,隨便醃一醃肉,等香油的味道附在肉體上~~

4、另外準備一個碗,香蔥與姜剁碎拌在一起,倒少少燒滾的油入去,將香蔥與姜的味道炸出來。

5、最後將上個步驟的姜蔥倒入碗同肉拌勻即成。

開始講下我制作非傳統水煎包的過程。

至於怎樣非傳統,就係依一度,留意喇~~~

做法:1、首先酵母粉先用少少暖水同少少砂糖開佐佢,靜置幾分鐘,等酵母水明顯漲大發起,就可以使用。

對於從未整過中式包點嘅人嚟講,落幾多依士又真係無概念嘅。

咁約模講下個比例,譬如我落300g嘅麵粉,咁就落大約3g嘅乾士,按依個比例,可以自行判斷要落幾多麵粉同依士喇以後。

依個步驟都幾重要,你首先確要保酵母的生命力被你完全喚醒,才可以繼續下個步驟,如果發不起的酵母,說明已經係死物,再點樣完成後面的步驟,也屬枉然。

除非你肯定你嘅酵母係有效嘅,咁就可以直接撈入麵粉度,無需先用暖水開佢。

2、然後取幾勺麵粉(依次整嘅份量,約三百克,中筋麵粉),掉一把砂糖入去,將上個步驟的酵母水倒入去,俾少少油(我用佐花生油,咩油都可以)入去,就簡單的幾樣材料。

3、倒入清水,將麵團和好。

我就一邊加水一邊揉麵,無特別去搓佢,就隨便地將麵粉同水混和好即成,不用辛苦地揉來揉去揉成什麽表面光滑果啲,全部無啊,就好隨意地揉成水和麵粉混埋即成,我水落多佐少少添,個麵團特別軟,很難揉成光滑,所以我都放棄要揉成光滑的要求了,隨意地就揉成看似一團即可。

4、揉好的麵團,擺埋一邊,醒大約五分鐘。

無錯,你無睇錯,就醒佐五分鐘,完全無發酵的狀態,還是死麵一團,充其量就係一團較軟的麵團。

5、五分鐘之後,因為麵團太濕太軟,所以就俾啲啲幹粉,咁先將麵團取出來,在案板上滾二三下意思一下,可以開始包了。

6、甚至唔洗又搓又捏的,直接就咁用刀,將麵團分割成細舊,就可以開始包包了。

因為係直接就咁切割的,所以切成佐四方形,咁我就用手心壓一壓扁面坯,再用麵仗隨便地壓幾下變成一個隨意地“圓”,咁就可以包餡入去了。

我包的肉餡好飽滿㗎,一大匙的“肉”包入去,食起嚟,滿嘴都係香香的肉餡,幾滿足啊。。。

7、依個時候,平底鑊要上場了,平底鑊淋上少少油備用,然後將包好的包包直接就咁擺入去靜置

包嘅功夫就好快,三幾下就將所有包子包好了,個鑊都剛好擺得滿一滿,真係剛好得咁緊要,麵團剛剛好用完,肉餡凈有少少,而啲包包,都剛剛好將個鑊擺滿了,再多一個,都無地方擺添。

8、依個時候,就開始包包發酵的步驟。

將包好嘅包包,就咁入平底鑊,靜置大約半個鐘,下圖係發酵前嘅狀態

當時整嘅時候(依個食譜係我兩年前影抵嘅),天氣還是幾熱下㗎,所以我都係發佐大約半個小時,包包就發起佐,其實唔一定要發酵成幾倍大嘅效果,睇到稍稍發起就得喇。

9、我整水煎包,唔係先落水去煮,而是先煎個底,如下圖所示,包包發起佐,咁直接就先開中細火,目的係將包嘅底部煎出香脆金黃嘅效果。

因為我預先已經滴佐啲油係個鑊度,所以煎嘅時候,就不用再另外俾油。

10、整包時用嘅手粉(即係麵粉)用凈少少,咁就加啲清水,調成一碗仔麵粉水。

11、煎幾分鐘,感覺包嘅底可能已經煎定型了,咁就可以開始落水去煮。

直接將上個步驟調好的麵粉水,倒入鑊度,開中細火,煮大約七八分鐘,等包包煮熟。

煮嘅過程係要蓋埋個蓋嘅,等待嘅過程,心情總是愉快的~~

12、煮嘅時候,人唔好行開太遠,要留意水煮的情況,睇到水煮幹佐,咁再繼續煎一煎底部,將水份煎幹佐,底就香脆了,最後將包包翻轉個身,表面都煎一煎吧。。。

可以睇到底部,煎得金黃漂亮吧。。。。

而果一碗的麵粉水,煎好後就形成佐薄薄地一層香酥麵皮,勁好食㗎。。。

咁依款「水煎包」就大功告成~~

睇到金燦燦嘅包包,心動嗎~~~

撕開睇下內部,肉餡水盈滑嫩,香氛撲鼻,最重要,係整好包包嘅形狀,再發酵直接煎的做法----
包皮”同樣松軟可人~~

咁樣的做法,對於搓麵沒咩信心的網友嚟講,係非常值得嘗試的一種做法。

好玩又好食㗎,試下~~

有網友問乾依士嘅樣,補返係百X影到嘅,可以自行購買。

xavier327    發表於 13-2-22 05:22
OO2011    發表於 13-2-20 20:36
my005    發表於 13-2-20 10:37
sweeticandy    發表於 12-12-6 15:49
taifat  very good ar  發表於 12-12-6 11:38
topkidsmom  love it  發表於 12-11-24 16:56
secyw    發表於 12-11-24 10:38
cccat01    發表於 12-11-24 10:21
曾高    發表於 12-11-22 18:43
newchun    發表於 12-11-22 12:11

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

EVA12478 發表於 12-11-22 11:23
睇到依度好多姐妹對於中式麵點好有興趣參予,同大家分享一款又易整,又好味嘅生煎包做法,經常無乜胃口食飯 ...
好正呀 !! 流口水添. 好詳細的分享呀 !!

水晶宮

回覆:煎麵餅高階版之---隨意水煎包(詳細圖解)

欣賞你

EVA12478  多謝~~  發表於 12-11-22 17:31
從愛生憂患 從愛生怖畏 
離愛無憂患 何處有怖畏

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

子爵府

yummy
thanks for sharing!!

瑪瑙宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我相信,真正在乎我的人,是不會被別人搶走的。無論是友情,還是愛情。

當你長大,你慢慢學會幾件事情:有些人不必理會,無論他說什麼,
做什麼,多麼幼稚,又多麼討厭,真的不需要在乎。

有些人永遠成不了你的敵人,不必抬舉他,這種人太看得起自己了,以為拼命攻擊你,
傷害你,就能夠被你所恨。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好詳細的解釋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

你個POST...令我好有衝動買料去整

EVA12478  嚟緊周末有時間可以度下㗎~  發表於 12-11-22 17:22

大宅

:sleep:

子爵府

Yummy! thanks for sharing.

大宅

陪月勳章

用普通面粉可以嗎?

EVA12478  絕對無問題~~  發表於 12-11-22 17:22

侯爵府

"隨意"都咁複雜!樓主好叻呀!

EVA12478  真係好隨意咋,相較其它要兩次發酵又整依樣果樣嚟講~~  發表於 12-11-22 17:23

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主好勁呀!

男爵府

正呀!! 點解好似咁簡單咁架...!!

EVA12478  其實煮食並不是想像中咁困難~~~  發表於 12-11-22 17:23

男爵府

多謝分享, 實在太好啦!

侯爵府

畀面勳章

好詳細,多謝!!!

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

勁Like煎底面2面既生煎飽

EVA12478  我又係,所以出邊食到得一邊煎過嘅有少少失望,自己整最正~~  發表於 12-11-22 17:24
Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

伯爵府

子爵府

正!聽日整

EVA12478  等你好消息~~~  發表於 12-11-22 17:24

首頁

尾頁

跳至