烹飪搵食

跳至

首頁
23456...19

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 NamB 的帖子

好靚呀,朱高力~~~
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由+NamB+於+13-05-26+發表得呀古

原帖由 selko809 於 13-05-26 發表
得呀古古力好想食
有高手讚,好開心

子爵府

好媽媽勳章

引用:回覆+NamB+的帖子好靚呀,朱高力~~~

原帖由 Rita 於 13-05-26 發表
回覆 NamB 的帖子

好靚呀,朱高力~~~
Thank you, thank you

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

NamB 發表於 13-5-26 23:19
第一次就咁靚,我的第一次整出來似麵包多過蛋糕。

子爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:NamB+發表於+13-5-26+23:19+第一次就

原帖由 kenstin 於 13-05-27 發表
第一次就咁靚,我的第一次整出來似麵包多過蛋糕。
都係多得各位bk jm 指教

子爵府

回覆:我的戚風蛋糕(最新加入南瓜戚風)

請問光波爐做唔做到呀?

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

OHIMESAMA 發表於 13-5-27 12:05
請問光波爐做唔做到呀?
我無光波,答唔到你,好似見過其他jm都用光波整過,你在bk問下其他人。

子爵府

回覆:kenstin 的帖子

Thank you

大宅

多謝Kenstin 和 Selko809 二位師傅讚我嘅功課 "北海道牛奶戚風蛋糕" 呀!
自己覺得個蛋糕真係好鬆軟, 好好食~
下次再試下其他款式先~

別墅

我想問焗出嚟後,個面係唔係有少少黏架,因我倒扣後,個底好平好靚,個面由於有少少黏,切出嚟後,無你們那些咁靚,同埋我無你們那些發得咁高的,請問是什麼問題呢,如果我用了泡打粉就可以好鬆,唔用就較實,有什麼解決辦法?請各位高手指教!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

karen2323 發表於 13-5-27 16:07
我想問焗出嚟後,個面係唔係有少少黏架,因我倒扣後,個底好平好靚,個面由於有少少黏,切出嚟後,無你們那 ...
我的戚風蛋糕個面也一樣好黏架,我倒扣完之後放系碟,個面都系黏住個碟架,一樣唔靚,因為我用的配方水量多,偏濕,但我喜歡這種口感,我用四只蛋做8寸模可以爬升到煙筒頂,倒扣后雖有些回縮,但高度也會高過模邊,你個沒有爬升的原因可能因為蛋白未打夠,做戚風主要系蛋白要打到偏乾性,這樣蛋糕體內的氣泡才能支撐蛋糕的重量,用左泡打粉就無咁易消泡,蛋糕出爐后就無咁易回縮,如果蛋白打得唔好,出爐后好容易會榻架,這時泡打粉就可以幫倒忙,但畢竟它是化學野,等你多d經驗時儘量減少用它甚至唔用,另一個有助蛋糕的方法是,用中筋麵粉,用了它在打蛋黃漿時,會容易起筋性,有了筋性就容易支撐蛋糕體,使其無咁易下榻,但因為筋性會令蛋糕口感偏韌,當你有信心后應該改回用低筋麵粉,攪拌時儘量防止筋性產生,這樣口感就會比較鬆軟,還有就是焗戚風蛋糕的溫度控制也是非常重要的,這麼濕的蛋漿焗得唔好好容易失敗架,多數要採取低溫長時間烤焗,總之一定要熟,只要自己多d做,每次都記錄低過程,儘量減少犯同樣的錯,咁好快你就成功架啦,我宜家都系學緊咋,一齊努力啦!

珍珠宮

引用:Quote:karen2323+發表於+13-5-27+16:07+我

我的戚風蛋糕個面也一樣好黏架,我倒扣完之後放系碟,個面都系黏住個碟架,一樣唔靚,因為我用的配方水量多 ...
對!盡量用低粉,所以好多食譜都加有栗粉用意都係減低筋性等蛋糕鬆軟些,當可掌握做蛋糕方法栗粉同泡打粉部份也可不用了!

大宅

引用:Quote:karen2323+發表於+13-5-27+16:07+我

我的戚風蛋糕個面也一樣好黏架,我倒扣完之後放系碟,個面都系黏住個碟架,一樣唔靚,因為我用的配方水量多 ...
我想請問,點樣先可以避免打面粉時免起筋

大宅

另外,我都用試做過你朱古力戚風個譜,比我用開5蛋4黃遇要矮

大宅

結構

kenstin  結構很好啊!  發表於 13-5-28 11:34

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

回覆 goolima 的帖子

攪拌時用不同方向攪拌,將麵粉混合入漿內就停手,不做無謂攪拌,這樣會減少出筋,再唔系可以加少少粟粉替換麵粉。
我這個叫朱古力戚風蛋糕,不是“可可”,很多人會用可可粉,朱古力溶後混入蛋黃糊會好重,所以這個食譜會容易回縮,體積可能會比其他的要小,這個食譜只作實驗品的記錄,還有很多改進空間。

珍珠宮

kenstin 發表於 13-5-28 11:31
回覆 goolima 的帖子

攪拌時用不同方向攪拌,將麵粉混合入漿內就停手,不做無謂攪拌,這樣會減少出筋,再 ...

咦.....估唔到妳都係用不同方向攪拌我都係咁做,舊年我用手機
拍過條片上fb比呢度有位jm睇過........

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

selko809 發表於 13-5-28 11:50
咦.....估唔到妳都係用不同方向攪拌我都係咁做,舊年我用手機
拍過條片上fb比呢度有位jm睇過........
...
我都想睇啊,除左想睇手法外,最主要想睇下你個蛋漿希傑程度。

珍珠宮

kenstin 發表於 13-5-28 12:17
我都想睇啊,除左想睇手法外,最主要想睇下你個蛋漿希傑程度。

以前用手機拍片可以上載到fb而家唔可以了
蛋漿一定比妳杰啦~無妳咁多水份不過拌粉同妳一樣
我會左右拌目的都係唔比佢起筯另我唔會倒完麵糊凳幾吓
去消泡由其麵糊浠越凳越多(我覺得)本來麵糊中嘅蛋白就係空氣

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

selko809 發表於 13-5-28 12:30
以前用手機拍片可以上載到fb而家唔可以了
蛋漿一定比妳杰啦~無妳咁多水份不過拌粉同妳一 ...
呢個我就唔聽你教了,人要大氣唔要小氣,但蛋漿就要小氣唔要大氣了。

selko809  呢句我就聽妳了  發表於 13-5-28 13:52

首頁
23456...19

尾頁

跳至