烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+13-8-31+22:

原帖由 lalamike 於 13-09-01 發表
加油呀
我雖然係初哥
但都不斷嘗試整海綿蛋糕同chiffon cake
一齊加油努力喔

珍珠宮

唔好唔開心啦~~妳可能睇到我哋好嘅一面,其實屋企
嘅大口仔食到
好似我咁整個熊貓蛋糕淨係塊面整咗不下十次八次
自己用硬膠鍚紙做模整嚟整去到而家都未整到
我都好明白妳心情因為我都做到灰灰哋

放鬆心情小休一排做足工課再嚟過一定得~~~加油!

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔好唔開心,做多幾次就會好

大宅

回覆:好唔開心 ~>.

Don\'t be upset!一路做一路會進步架喇!
我初頭焗包都請大口仔食左好多,不斷試,練習,就會成功。加油呀

珍珠宮

唔好唔開心,整得多就會好。我整嘢食都唔叻,整餅整糕更加唔掂,大家加油啦

別墅

就算成日整都會失手啦,試過整鬆餅唔記得落糖,焗完仲見到量好的糖係枱面,整brownies唔記得落奶,焗完硬過曲奇餅!
失敗咗係會唔開心,下次再試過,到有一次整到,就好有成功感㗎啦!
我地失敗冇影出黎啫,其實成日都失敗㗎!
整卷蛋真係好高難度,呢度好多姐妹都試過好多好多次先成功,我見大家又試反卷正卷,cream都唔係每次打得起㗎!
所以,practice makes perfect!!!

伯爵府

引用:唔好唔開心啦~~妳可能睇到我哋好嘅一面,其

原帖由 selko809 於 13-09-01 發表
唔好唔開心啦~~妳可能睇到我哋好嘅一面,其實屋企
嘅大口仔食到
好似我咁整個熊貓蛋糕淨係塊面整 ...
咁又係,我都相信大家都係經驗過我呢個階段,我會努力的

伯爵府

引用:唔好唔開心,做多幾次就會好

原帖由 tempooo 於 13-09-01 發表
唔好唔開心,做多幾次就會好
yes

伯爵府

引用:Don\'t+be+upset!一路做一路會進步架喇!

原帖由 nfever 於 13-09-01 發表
Don't be upset!一路做一路會進步架喇!
我初頭焗包都請大口仔食左好多,不斷試,練習,就會成功。加油呀 ...
失敗唔係最慘,最慘係全世界都知我整得咁核突。朋友取笑我係唔開心,但我會死心不式去做好比佢地睇,唔比佢地再笑我

伯爵府

引用:唔好唔開心,整得多就會好。我整嘢食都唔叻

原帖由 nnnyiunnn 於 13-09-01 發表
唔好唔開心,整得多就會好。我整嘢食都唔叻,整餅整糕更加唔掂,大家加油啦

...
我會努力加油,我會爭氣

伯爵府

引用:就算成日整都會失手啦,試過整鬆餅唔記得落

原帖由 hochitwailam 於 13-09-01 發表
就算成日整都會失手啦,試過整鬆餅唔記得落糖,焗完仲見到量好的糖係枱面,整brownies唔記得落奶,焗完硬過 ...
都係有邊樣野係做一次就成功,我會繼續努力

伯爵府

減齡達人勳章

自古成功在嘗試。你可以由最簡單嘅美式曲奇開始,5駛裝飾,用啱材料爐溫啱就5會太差。之後整牛油蛋糕,creaming method,即係做法同曲奇一樣,先打糖同牛油。呢兩樣比較適合新手。

台灣有個Carol老師嘅blog(Yahoo嘅,就快接埋,5知會搬去邊),入面有好多詳盡資料,步驟亦寫得十分詳細,新手好啱用!

伯爵府

印第安公主 發表於 13-9-1 08:52
自古成功在嘗試。你可以由最簡單嘅美式曲奇開始,5駛裝飾,用啱材料爐溫啱就5會太差。之後整牛油蛋糕,crea ...
個blog真係勁多資料, 多謝分享

伯爵府

引用:自古成功在嘗試。你可以由最簡單嘅美式曲奇

原帖由 印第安公主 於 13-09-01 發表
自古成功在嘗試。你可以由最簡單嘅美式曲奇開始,5駛裝飾,用啱材料爐溫啱就5會太差。之後整牛油蛋糕,crea ...
想問下如要做美式曲奇係咪即係最普通既牛油曲奇?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+13-09-01+發表

原帖由 ilovedancendanc 於 13-09-05 發表
美式係drop cookie,即係似Mrs Fiexd嗰D,麵糊只要平均放喺焗盤上,左右四邊預留空間比佢哋脹大,焗嘅時間長短,會影響口感,焗得越長時間會越脆,想要軟身,焗8-10分鐘左右,脆口就10-12分鐘左右,各人爐溫有差別,先試一兩塊,其他麵糊可以下一round先焗,5會有影響。

個人覺得,drop cookie 可用鹹或淡牛油都得。好多食譜叫你用淡牛油,又自己加幾粒鹽,其實用鹹嘅5加鹽亦得。

反而要睇真成份係咪真牛油。e+超市同材料店有隻彷牛油,同真嘅放埋一齊,小心5好買錯。

金罐牛油成份不詳,但可以放室溫5駛雪櫃,即係5係dairy product奶類產品。偶然食一兩塊好啦!金罐多數唧花曲奇用。

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:原帖由+印第安公主+於+13-09-01+發表

原帖由 ilovedancendanc 於 13-09-05 發表
去google 打drop cookie就有好多食譜架嘞!

公爵府

熱血金章 畀面勳章

下次再努力

男爵府

ilovedancendanc 發表於 13-8-31 22:49
我見呢度各位烹飪達人整甜點蛋糕麵包整得咁開心。我咪報d班去玩下,點知今日整完個蛋糕我都覺得好肉酸,返 ...
我都唔知失敗咗幾多次啦!我已攞咗無數資經驗!經驗係累積返來的,加油呀!你一定得架!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ilovedancendanc+於+13-09-05

原帖由 印第安公主 於 13-09-05 發表
美式係drop cookie,即係似Mrs Fiexd嗰D,麵糊只要平均放喺焗盤上,左右四邊預留空間比佢哋脹大,焗嘅時間長 ...
嘩!原來買牛油都有咁多學問,多謝提點

伯爵府

引用:下次再努力

原帖由 ylc1015 於 13-09-05 發表
下次再努力
多謝鼓勵

首頁

尾頁

跳至